Złocista sałatka śledziowa. KONKURS

Żółta sałatka ze śledziem będzie na pewno ciekawym i przepysznym akcentem na naszym świątecznym stole. Jest aromatyczna, pełna ciekawych smaków i tekstur. Delikatne ziemniaki, słonawy śledź, chrupka kukurydza a całość otula żółciutki sos. Taka sałatka śledziowa to po prostu pyszota!

Lubicie kukurydzę z puszki? Kukurydza marki Bounduelle jest naturalnie słodka i nie dosładzana. Jej ziarenka są bardzo chrupiące i jest wolna od GMO. Zdradzę Wam w tajemnicy, że Żarłoczek wyjada ją łyżeczką prosto z puszki bo po prostu ją uwielbia. W domu zawsze muszę mieć kilka puszek zapasu bo gotowa kukurydza przydaje się do różnych potraw. Można ją wykorzystać do zup, zapiekanek, sosów, galaretek mięsno jarzynowych. Można też posypać nią pizzę, dodać do placków a nawet zrobić z niej pastę do chleba.

Dzisiaj najpierw zapraszam Was na moją pyszną, złocistą sałatkę, ale zaraz po niej niespodzianka i konkurs! 

salatka ze sledziem i ziemniakami, zolta salatka sledziowa, dania na stol wigilijny, wigilijne sledzie, chrupiaca kukurydza w salatce sledziowej, dania swiateczne, salatka na impreze, sledzie,


Żółta sałatka śledziowa 

czas przygotowania: 15 minut + czas gotowania ziemniaków i moczenia śledzi + czas chłodzenia
składniki: 
  • 2 płaty śledziowe solone
  • 2-3 ziemniaki sałatkowe średniej wielkości 
  • 1 duża cebula biała
  • 1 puszka 425g kukurydzy złocistej Bounduelle 
  • 3 łyżki oleju roślinnego 
  • 1 czubata łyżeczka ziaren białej gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku 
  • 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej curry 
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego 
  • kilka łyżeczek gęstego jogurtu naturalnego 

  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony, pieprz cayenne 

salatka ze sledziem i ziemniakami, zolta salatka sledziowa, dania na stol wigilijny, wigilijne sledzie, chrupiaca kukurydza w salatce sledziowej, dania swiateczne, salatka na impreze, sledzie,
salatka ze sledziem i ziemniakami, zolta salatka sledziowa, dania na stol wigilijny, wigilijne sledzie, chrupiaca kukurydza w salatce sledziowej, dania swiateczne, salatka na impreze, sledzie,

Jak zrobić sałatkę śledziową curry?

Ziemniaki sałatkowe wyszorowałam i zalałam w garnku wrzątkiem. Gotowałam 20-25 minut a następnie ostudziłam przekładając do zimnej wody. Kiedy ostygły obrałam je ze skórki i pokroiłam w niedużą kostkę.

Śledzie zalałam zimnym mlekiem i odstawiłam na pół godziny. Po tym czasie odcedziłam i dokładnie osuszyłam. Trzeba sprawdzić czy są dobre a gdyby nadal były za słone to zabieg moczenia można a nawet trzeba powtórzyć. Wymoczone i osuszone śledzie pokroiłam w kostkę podobnej wielkości co ziemniaki.

Cebulę obrałam i także pokroiłam w kostkę. Patelnię lekko rozgrzałam i przez kilka chwil prażyłam na niej suche ziarna gorczycy aż zaczęły "tańczyć". Wlałam olej i wrzuciłam cebulę a po chwili dosypałam curry i kurkumę. Smażyłam mieszając tylko przez 2-3 minuty żeby cebula straciła surowość, ale pozostała jędrna. Gorącą mieszankę przełożyłam do ziemniaków. Dodałam śledzie, osączoną kukurydzę i jogurt, wymieszałam. Doprawiłam całość octem jabłkowym, pieprzem czarnym i odrobina pieprzu cayenne. Wymieszałam ponownie i odstawiłam sałatkę do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przegryzły.

Polecam bo to bardzo smaczna sałatka.

salatka ze sledziem i ziemniakami, zolta salatka sledziowa, dania na stol wigilijny, wigilijne sledzie, chrupiaca kukurydza w salatce sledziowej, dania swiateczne, salatka na impreze, sledzie,

                             KONKURS !

A teraz obiecany na początku konkurs. Aby wziąć w nim udział napiszcie w komentarzu pod tym postem do jakich dań używacie takiej pysznej, słodziutkiej kukurydzy.

Jeśli chcecie możecie jak zwykle przysyłać zdjęcia potraw z użyciem kukurydzy, ale nie jest to warunek wzięcia udziału w konkursie. Na zdjęciu nie musi być żadnej karteczki, ale jeśli będziecie przygotowywać potrawę specjalnie na konkurs to mile widziane zdjęcie z puszką kukurydzy sponsora.

Po zakończeniu konkursu wybiorę 3 wypowiedzi, które najbardziej przypadną mi do gustu. Za 1 miejsce nagrodą będzie bon zakupowy do sklepu Home&You o wartości 150zł. i zestaw produktów Bonduelle. Laureaci 2 i 3 miejsca dostaną zestawy produktów sponsora.

SERDECZNIE ZAPRASZAM DO ZABAWY!

salatka ze sledziem i ziemniakami, zolta salatka sledziowa, dania na stol wigilijny, wigilijne sledzie, chrupiaca kukurydza w salatce sledziowej, dania swiateczne, salatka na impreze, sledzie,

REGULAMIN KONKURSU

1) Konkurs na blogu Smaczna Pyza organizuje Durszlak.pl, na zlecenie marki Bounduelle. Konkurs zaczyna się dzisiaj,  12 grudnia, a trwać będzie do 19 grudnia b.r. włącznie. Nagrody ufundowała marka Bounduelle.
2) Zwycięzców wybieram ja czyli Smaczna Pyza, subiektywnie, i wybór nie podlega dyskusji. Przyznane będą 3 nagrody. Ogłoszenie wyników nastąpi do 24 grudnia b.r.. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych wyślę adresy do Organizatora a ten wyślą nagrody w ciągu 30 dni roboczych. Wysyłka tylko w granicach RP.

3) Nagrodami w konkursie są: za miejsce 1 - bon towarowy do sklepu Home&You o wartości 150 zł + zestaw produktów Bounduelle. Za miejsce 2 i 3 miejsce - zestaw produktów Bounduelle. 
4) W konkursie może wziąć udział każdy kto ma na to ochotę i wykona zadanie konkursowe. Ilość zgłoszeń od jednej osoby nie jest ograniczona, ale jedna osoba może wygrać tylko jedną nagrodę. Można dodawać przepisy nowe a także napisane i prezentowane wcześniej jeśli są zgodne z tematem konkursu.
5) Aby wziąć udział w konkursie (wykonać zadanie) należy zostawić komentarz pod tym postem o konkursie - w komentarzu powinien znaleźć się pomysł z wykorzystaniem kukurydzy konserwowej. Mile widziane konkretne pomysły i przepisy na dania, w których można wykorzystać produkty marki Bounduelle.
6) Komentarz konkursowy powinien być podpisany, imieniem i nazwiskiem albo nickiem, i nie może zawierać linków do własnego bloga czy strony www - takie wpisy będą kasowane !
7) Jeśli będziecie podawać przepisy to przypominam, że W jednym komentarzu może być jeden przepis - takie z kilkoma w jednym wpisie nie będą publikowane.
8) Mile widziane zdjęcia ilustrujące przepis, które możecie przysyłać na mail - izapyzakulinska@gmail.com albo przez wiadomość prywatną w profilu bloga na FB a ja zamieszczę je w specjalnym albumie w profilu bloga Smaczna Pyza i podlinkuję tutaj tzn. pod każdym zgłoszeniem. Nie wolno wklejać samodzielnie zdjęć konkursowych na tablicy fanpagu bloga Smaczna Pyza.
9) Nadsyłane zdjęcia nie muszą być wykonane specjalnie na potrzeby konkursu. Nie jest wymagana żadna karteczka z napisem ani produkt sponsora na zdjęciu chociaż jego pokazanie może być dodatkowym atutem zgłoszenia.

10) Przepis nie musi być autorski, ale powinien być spisany Waszymi własnymi słowami. Teksty skopiowane z sieci będą usuwane. Zdjęcie ilustrujące musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści i przyłapane na tym zostaną wykluczone z zabawy.   
11) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu.
12) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki -  po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.

13) Smaczna Pyza i Organizator zastrzegają sobie prawo zamknięcia konkursu bez wyboru zwycięzców z powodu małej ilości zgłoszeń (poniżej 10) .
14) Osoba biorąca udział w konkursie dodając zgłoszenie jednocześnie akceptuje regulamin.  

salatka ze sledziem i ziemniakami, zolta salatka sledziowa, dania na stol wigilijny, wigilijne sledzie, chrupiaca kukurydza w salatce sledziowej, dania swiateczne, salatka na impreze, sledzie,


62 komentarze:

  1. Kukurydza z puszki często ratuje mi sytuację , gdy potrzebna jest szybko sałatka - niespodziewana wizyta gości, spontaniczny grill itp . Wtedy robię "Moją najszybszą sałatkę "
    BŁYSKAWICZNA SAŁATKA Z KUKURYDZY I CZERWONEJ KAPUSTY
    puszka kukurydzy ( Bonduelle mile widziana)
    słoik kapusty czerwonej konserwowej
    majonez
    pieprz czarny i ziołowy
    Odcedzoną kukurydzę i kapustę mieszamy z majonezem, doprawiamy pieprzami i ewentualnie solą. Pyszna i prosta sałatka gotowa. Warto mieć w zapasach puszkę kukurydzy, jak zabraknie kapusty, to da radę i sama z majonezem:)
    Grażyna Cholewicka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię na zimę w słoiki sałatkę z czerwonej kapusty z kukurydzą, jest fajnie chrupiąca

      Usuń
  2. Kukurydzę często mój synek zabiera w małym pojemniku do szkoły w tzw.lunchboxie.
    Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. KUKURYDZA;
    bogata w witaminy z grupy B, a także witaminy A, D, E i K, a także kwas foliowy. Do tego znaleźć w niej można cenne dla organizmu pierwiastki, takie jak żelazo, potas, wapń, cynk czy magnez. Są w niej także śladowe ilości kobaltu i jodu oraz bromu.
    W 100 gramach znajduje się około 110 kcal, ale zjedzenie gotowanej kolby kukurydzy bez dodatku soli pozwoli na długo powstrzymać uczucie głodu, zapewniając uczucie sytości w żołądku.
    Lubię kukurydzę i często dodaję ją do potraw, najczęściej jednak do sałatek
    takich jak;
    Sałatka kuskus z tuńczykiem i suszonymi pomidorami,
    Sałatka z wędzoną makrelą,
    Sałatka makaronowa z majonezem,
    Sałatka z kabanosami,
    Sałatka gyros z prażoną cebulką,
    Przepis na jedną z nich;
    Sałatka z wędzoną makrelą

    1 wędzona makrela,
    4 jajka,
    1 duża marchewka,
    1 cebula,
    puszka kukurydzy,
    3 łyżki majonezu,
    2 łyżki ketchupu,
    sól i pieprz do smaku,
    1 łyżeczka bazylii,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    Z wędzonej makreli pozbywamy się skóry i oście, dzielimy na mniejsze kawałeczki. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy wszystko do makreli, dodajemy również kukurydzę i cebulę pokrojoną w kosteczkę. Przyprawiamy. Dodajemy ketchup i majonez, mieszamy wszystko dokładnie.

    Smacznego;)

    Zdjęcia tej i pozostałych sałatek wysyłam na e mail.
    Pozdrawiam gosia m

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowite sałatki - zdjęcia w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/?tab=album&album_id=1368495759850014

      Usuń
  4. Najprostsza, błyskawiczna i pyszna sałatka (u mnie "sylwestrowa") :
    - wędzona pierś drobiowa (kurczak lub indyk)- około 1/2 kg (lub alternatywnie szynka konserwowa w kawałku, a nie plasterkach)
    - puszka ananasa,
    -puszka kukurydzy,
    - 3- 4 łyżki majonezu,
    - sól i pieprz do smaku.
    Mięso i ananasa kroimy w niezbyt drobną kostkę, dodajemy kukurydzę, mieszamy z majonezem, przyprawiamy solą i dość obficie pieprzem .
    Zostawiamy w lodówce na minimum godzinę, po tym czasie jest gotowa do podania.
    Pyszna !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dodaję jeszcze coś zielonego np. szczypiorek :)

      Usuń
  5. Potrawą w której koniecznie musi się znaleźć kukurydza jest sałatka ziemniaczana. Jest to sałatka tak naprawdę uniwersalna, ale od czasu do czasu aby się nie znudziła pojawia się w święta, w tedy przyodziewa Bożonarodzeniowe ozdoby takie jak mini choinki z marchewek, z gwiazdkami z żółtego sera. Czasami pojawiają się jeszcze na niej mini pomidorki z domowej hodowli jako bombeczki. Całość wygląda prześlicznie i bardzo apetycznie :)

    Przepis :
    4 duże ziemniaki
    1,5 - 2 dużych marchewek
    1 pietruszka
    2 jajka na twardo
    1/2 puszki groszku konserwowego
    2-3 ogórki kiszone
    1 cały majonez
    1/2 puszki kukurydzy bonduell
    2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    2 łyzki oliwy
    sól, pieprz do smaku

    1. Nie obrane ziemniaki wraz z marchewką i pietruszką gotuje razem.
    2. Studzę a następnie obieram ze skórki i kroje drobno w kosteczkę. Tak samo postępuję z jajkami ugotowanymi na twardo oraz ogórkami kiszonymi.
    3. Warzywa konserwowe odsączam z zalewy i dodaje do reszty składników.
    4. Dodaje majonez, 2 łyżki oliwy, musztardę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszam. Podczas mieszania próbuje co jakiś czas i jeszcze ewentualnie doprawiam.
    5. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc do przegryzienia się składników. Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. opis brzmi bardzo smacznie, szkoda że nie możemy zobaczyć zdjęcia :) ale od czego jest wyobraźnia

      Usuń
  6. Słodkie, żółte kuleczki, jak korale w słońcu skąpane... Pyszne chrupiące... Używam ich do sałatki z szynką i ananasem, do ryżu z kawałkami mięska z kurczaka i warzywami, do pizzy, do pochrupania przed komputerem, do dekoracji.... można wymieniać i wymieniać... Najfajniejszą zaletą tych małych żółciutkich kuleczek jest to, że mona je jeść bezkarnie :) Mniammmiiii :)
    Basia Popko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy bezkarnie to nie wiem, ale na pewno są pyszniutkie :)

      Usuń
  7. Pyzo: ''Ogłoszenie wyników nastąpi 00 grudnia b.r.. '' czyli kiedy????
    Wiem, że literówka...Pozdrawiam, Bea

    OdpowiedzUsuń
  8. CZARNY MAKARON Z ŻÓŁTYM SOSEM, CZYLI KUKURYDZA INACZEJ.

    Są takie dni, że kiedy jestem głodna, to otwieram puszkę kukurydzy (brawo za: bez cukru!), łączę z tuńczykiem w sosie własnym i … zjadam. Ale są i takie dni, kiedy chce mi się coś „pokombinować”, zjeść „na ostro”. A także – zgodnie z akcją „Kuchnia+” nie zmarnować jedzenia.
    I oto skutek:

    Składniki:

    puszka kukurydzy Bonduelle
    1/3 papryki żółtej
    1 papryczka żółta piri piri
    1 średnia cebula biała
    1 ząbek czosnku
    kawałek korzenia imbiru – 1 do 2 cm
    kawałki upieczonego kurczaka zagrodowego
    tłuszczyk z pieczenia mięsa
    miąższ z pieczonej cytryny
    kawałek brokuła
    około 20 dkg makaronu czarnego seppii (na 2 osoby)
    ½ średniej cukinii
    pomidorki daktylowe – 5-6 sztuk
    sól, pieprz

    Do dekoracji:
    kukurydza z puszki, ziarenka czerwonego pieprzu, wyhodowane w domu kiełki.

    Wykonanie:

    Kurczaka zagrodowego upiec w rękawie do pieczenia mięsa razem z całą wyparzoną cytryną.
    Resztę mięsa, które zostanie z obiadu, oddzielić od kości, przechować do następnego dnia w lodówce.
    Sos, który zostanie po upieczeniu, przelać do kubka.
    Cytrynę także przechować.

    Na drugi dzień wyjąć miąższ z cytryny.
    Kawałek brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie uważając, by był nierozgotowany (5-7 minut).

    Zrobić sos:
    Paprykę, cebulę, czosnek, papryczkę piri piri, imbir pokroić.
    Z ostrej papryczki wyjąć pestki (uwaga na oczy !!!).
    Rozgrzać sos z kurczaka, na nim podsmażyć warzywa.
    Do blendera wrzucić miąższ z cytryny, puszkę kukurydzy pozostawiając trochę ziarenek do dekoracji.
    Dodać to, co na patelni.
    Zblendować.
    Posolić, popieprzyć.

    Na patelni na tłuszczyku z kurczaka podsmażyć cukinię pokrojoną ze skórką w kostkę.
    Dodać połówki pomidorków i pokrojone mięso.
    Przemieszać delikatnie.
    Makaron wyłożyć na talerz.
    Polać żółtym sosem.
    Na środku położyć mięso z warzywami.
    Udekorować resztą ziarenek kukurydzy, czerwonym pieprzem i kiełkami przez siebie wyhodowanymi.
    Smacznego !!!







    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pięknie wygląda to danie :) zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/?tab=album&album_id=1368495759850014

      Usuń
  9. Taką pyszna i złocista kukurydzę używam do wielu dań. Bardzo często gości w mojej kuchni np. w postaci smakowitej kukurydzianej zupy krem, jako dodatek do sałatek jarzynowych, do sałatek typu gyros, warstwowych wtedy taka warstwa z kukurydzy bardzo smakowicie się prezentuje, dodawana jest często dodań w kuchni meksykańskiej które przygotowuję, do pizzy, do galaretki drobiowej na zimno, do placków warzywnych, tart, do sosów które podaje z makaronem, do gulaszu, do placków po węgiersku, do zapiekanek, do farszów w faszerowaniu warzyw, do zup np.meksykańskiej, do risotto, do warzyw na patelnię, do siekanych kotletów z piersi z kurczaka, do tortilli, do pasty jajecznej by była bardziej złocista i znajdowała się coś chrupkiego, do garnka- gulaszu chłopskiego, do sałatek śledziowych, jako dekoracja na talerzu, nawet sama prosto z puszki na smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas w domu używamy dużo kukurydzy i tylko Bonduelle, właśnie dlatego, że jest to kukurydza bez GMO, a niełatwo o taką w dzisiejszych czasach. Ale do rzeczy :)
    Lubię sałatki szybkie, łatwe, zdrowe i smaczne.
    Na talerzu układam mix sałat, na nią kładę ugrillowaną wcześniej i pokrojoną pierś kurczaka. Dodaję kukurydzę i groszek Bonduelle, kulki sera Mozzarella i całość polewam sosem jogurtowo czosnkowym.
    Taka sałatka może nie jest wyszukana, ale gwarantuję, że zdrowa i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podoba mi się taka sałatka - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/?tab=album&album_id=1368495759850014

      Usuń
  11. Zawsze w domu mam schowaną puszkę kukurydzy na wypadek niespodziewanych gości lub poprostu własnej zachcianki. Kukurydza jest tak uniwersalna i pyszna że można ją dodac praktycznie do wszystkiego. A syn wyjada mi zawsze prosto z puszki :)

    Przechodząc do konkretów to polecam szybką sałatkę z tuńczykiem.
    Potrzebne będą ogórki konserwowe, papryka marynowana, jajka, puszka tuńczyka w kawałkach, no i oczywiście niezastąpiona kukurydza Bounduelle. Do tego z 2 łyżki majonezu, trochę pieprzu, soli i gotowe.

    Proporcje polecam dobrac pod swoje preferencje smakowe bo ja uwielbiam wszystko co z octem i dla innych mogłoby to byc niezjadliwe ;)

    Pozdrawiam
    Jola P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kukurydza, tuńczyk, ogórki - zdecydowanie moje smaki

      Usuń
  12. W moim domu zawsze czeka puszka złocistej kukurydzy, którą używam głównie do przygotowania sałatek. Gdy już ją otworzę muszę szybko wymieszać z resztą sałatki bo już nie raz małżonek wyjadł większą część kukurydzy zanim zdążyłam ją użyć:)

    Ja polecam sałatkę królewską, którą przygotuję na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
    Składniki: szynka konserwowa 30 dkg, por, ananas z puszki,jajka ugotowane na twardo 3 sztuki, 3 słoiki selera konserwowego, puszka kukurydzy, majonez, sól, pieprz.

    Pozdrawiam
    Pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogę bez pora? surowy przypomina mi się potem przez 3 dni... ale jak zamienię na sparzoną cebulę to chyba też będzie dobrze

      Usuń
    2. pora warto potraktować jak cebulę - albo posolić (i odcisnąć) albo sparzyć albo szybko pzresmażyć na odrobinie tłuszczu, dosłownie 30 sekund. traci ten swój posmak przypominaczy.

      Usuń
    3. przesmażony ma już inny smak i inną konsystencję, a surowy zawsze mi się przypomina, sparzony też

      Usuń

  13. Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem
    Składniki :
    filet z kurczaka - 1 podwójny
    przyprawa do gyrosa
    papryka konserwowa kolorowa - 1 słoik
    ogórki konserwowe - 3 szt
    jajka - 4 szt
    kapusta pekińska - 1/2 szt
    kukurydzy złocistej Bounduelle - 1 puszka
    sól i pieprz
    por - kawałek
    natka pietruszki
    majonez
    Przygotowanie :
    Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, przerzucić na patelnię, obsypać dobrze przyprawą do gyrosa, usmażyć.
    Kapustę pekińską drobno pokroić, lekko posolić, odstawić na godzinę.
    Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
    Paprykę, ogórki, jajka, pokroić w kostkę.
    Pora i natkę pietruszki umyć , pokroić.
    Do miski przełożyć mięso , dodać pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę i majonez.
    Sałatkę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka sałatka na porządną imprezkę :) zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/?tab=album&album_id=1368495759850014

      Usuń
  14. Smaczna Pyzo,proponuję (chociaż w kuchni początkuję) sałatkę warstwową zdrową,pyszną,postną,kolorową. Święta blisko-zaczynamy: sto gram ryżu odmierzamy i na sypko gotujemy,zimny w salaterce kładziemy.Majonez,gotowane jajka cztery posiekane,na tuńczyka teraz kolej (wcześniej odlać sos lub olej),ćwierć kilo sera żółtego na terce zetrzeć do tego. Koniec pracy już ja widzę zatem czas na kukurydzę-jedna puszka osączona na wierzch będzie wyłożona,majonezu druga warstwa już się czai grzech obrzarstwa;) Posiekamy też szczypiorek (da aromat i kolorek),całość on nam dekoruje; czy sałatka Ci smakuje?
    P.S. Kukurydza konserwowa to smaczny produkt różnorodnego zastosowania, u nas np. do ryżu z warzywami, drobiowych "zimnych nóżek" czy sałatek

    OdpowiedzUsuń
  15. Złocistej kukurydzy Bounduelle użyłam do przygotowania pysznych roladek schabowych z nadzieniem z puree z kukurydzy i wołowiny, danie wyszło pyszne i każdy wołał o dokładkę:)

    Składniki:
    -4 plastry schabu
    -25 dag mielonej wołowiny
    -4 łyżki złocistej kukurydzy Bounduelle
    -30 dag pieczarek
    -przyprawy-sol,pieprz,przyprawa do wieprzowiny,do mięsa mielonego,ostra papryka, ziele angielskie, liść laurowy
    -1 jajko
    -1 łyżka bułki tartej
    -2 łyżki masła
    -3-4 szkl. wody
    -2 łyżeczki mąki


    Sposób wykonania:
    1.Schab myjemy,osuszamy, rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy .
    2.Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko , bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wyrabiamy masę mięsna.Puree kukurydziane:kukurydze blenderujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    3.Na każdym płacie mięsa schabowego układamy 1/4 masy mięsnej , puree kukurydziane i zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami. Tak postępujemy z pozostałymi składnikami.
    4.Pieczarki myjemy,osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzewamy masło , dodajemy pieczarki, przyprawiamy i dusimy ok.5 min. Po tym czasie wkładamy roladki zalewamy 2 szkl. wody, dodajemy ziele angielskie, 2 liście laurowe i dusimy pod przykryciem ok.35min.
    5.W zależności ile wody odparowały w trakcie duszenia roladek i ile chcemy mieć sosu, dolewamy wodę i zagęszczamy sos mąką. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy pomysł - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/?tab=album&album_id=1368495759850014

      Usuń
  16. ŁÓDECZKI ZIEMNIACZANE
    Pyszną złocistą kukurydze Bounduelle można użyć do ciekawie prezentujących się ŁÓDECZEK ZIEMNIACZANYCH do ich nadzienie użyłam kukurydzy i mięsa mielonego ,danie po zapieczeniu pysznie smakuje. Zamiast tradycyjnych mielonych możemy je podać w formie łódeczek:)


    Składniki:
    -8 większych ziemniaków
    -40 dag mielonej wołowiny
    -30 dag pieczarek
    -1 cebula
    -3 łyżki kukurydzy konserwowej
    -starty ser żółty
    -sól,pieprz,przyprawa do mięsa mielonego, ostra papryka,cząber
    -2 łyżki masła

    Sposób przygotowania:
    1.Ziemniaki obieramy, płuczemy . Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Ugotowane ziemniaki studzimy i przekrawamy w poprzek.
    2.Farsz: cebule kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i
    rumienimy, dodajemy pieczarki, smażymy ok.5 min., dodajemy mięso,kukurydzę i przyprawiamy. Dusimy 10 min.
    3.Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy farsz , układamy w formie do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
    na 20 min, wyjmujemy z piekarnika posypujemy startym serem i zapiekamy do rozpuszczenia sera. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli mogę coś podpowiedzieć to ziemniaków nie obierałabym przed gotowaniem, można je też upiec, będą smaczniejsze :) zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/?tab=album&album_id=1368495759850014

      Usuń
  17. TORCIK GALARETKOWO-DROBIOWY Z JAJKIEM I WARZYWAMI
    Złocista kukurydza oraz groszek zielony Bounduelle dodaja pięknego wyglądu torcikowi z mięsa i warzyw, świetna propozycja na wszelakie imprezy:)

    Składniki:
    -3 udka z kurczaka
    -2 marchewki
    -po 4 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
    -4 jajka ugotowane na twardo
    -1/2 pęczku posiekanej zielonej pietruszki
    -6 łyżeczek żelatyny
    -ok.1 litr wywaru
    -sól,pieprz

    Sposób wykonania:
    1.Udka myjemy i oczyszczamy. Mięso zalewamy ok.1,5 l wody dodajemy marchewkę oraz przyprawy i gotujemy.
    Udka studzimy i obieramy z mięsa, kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w plasterki,jajka na ćwiartki.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącym wywarze,studzimy, odstawiamy do lekkiego stężenia.
    2.Tortownicę oprószamy pieprzem, układamy ćwiartki jajek,groszek,kukurydzę ,marchewkę oraz mięso i natkę pietruszki, całość zalewamy tężejącym bulionem. Odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki najlepiej na całą noc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. galaretki z różnościami bardzo lubię więc to coś dla mnie - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/?tab=album&album_id=1368495759850014

      Usuń
  18. Kukurydza jest niezastąpiona w sałatkach, choć lubię ją pod postacią puree lub jako składnik zapiekanki.
    Najbardziej jednak zawsze smakuje wszystkim sałatka z ugotowanych pierożków tortellini, pora, kukurydzy, sera żółtego i/lub szynki konserwowej z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego, przyprawiona tylko solą i pieprzem. To hit na każdej imprezie, również rodzinnym spotkaniu świątecznym, choć nie ma w niej żadnych nadzwyczajnych składników :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kukurydza to jedno z podstawowych produktów w mojej kuchni, ponieważ w każdej chwili może się przydać. Do sałatek, surówek, zapiekanek,pizzy, zupy, gyrosa i tak dalej, więc zawsze muszę mieć w zapasie. Proponuję:
    Sałatka z pieczarkami:
    30 dag pieczarek, 1 duża cebula, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 puszka kukurydzy, 10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka masła, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz

    Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, przesmaż na maśle razem z pieczarkami. Jajka obierz i pokrój w kostkę. Odsącz kukurydzę, posiekaj natkę pietruszki. Połącz wszystkie składniki sałatki, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  20. Kolejna moja propozycja na zastosowanie złocistej kukurydzy z puszki:
    Sałatka z selerem konserwowym:
    1 słoiczek selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy, 150 g sera żółtego, 150 g wędliny drobiowej, 3 jajka, pęczek rzodkiewek,natka pietruszki, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz

    Jaja ugotować na twardo, ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Seler konserwowy i kukurydzę dobrze odsączyć. Ser, wędlinę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taką sałatkę dobrze znam chociaż bez rzodkiewek

      Usuń
  21. Ja kukurydzę uwielbiam i dodaję ją gdzie tylko sie da a także jem wprost z puszki. Ale podam Ci przepis na sałatkę, którą dzisiaj przy niedzieli niestety dla mnie pracującej zrobilam sobie do pracy na obiadek: pierś kurczaka ugotowana, po ugotowaniu pokroić na kawałki , ryż ugotowany na sypko, kukurydza i ananas z puszki w kawałkach a do tego dużo zielonego koperku, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z majonezem. Pyszna, polecam. Zdjęcia nie dodam bo sałatkę już zjadłam a dopiero teraz przeczytałam o konkursie.Pozdrawiam
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo koperku i cała reszta bardzo mi się podoba

      Usuń
  22. Szybka zapiekanka ryżowa gyros :)
    Składniki:
    – 400g piersi z kurczaka/piersi z indyka
    – 300g ryżu Basmati (3 woreczki)
    – 1 puszka fasoli białej (240g po odsączeniu)
    – 1/2 puszki kukurydzy (140g po odsączeniu)
    – 6 ogórków konserwowych
    – 50-100g sera mozzarella
    – 1 czerwona papryka
    – 1 czerwona cebula
    – 2 łyżki jogurtu naturalnego
    – 1 łyżka majonezu
    – 1-2 ząbki czosnku
    – curry, zioła prowansalskie, przyprawa gyros (ilość zależy od Waszych upodobań)

    Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w małe kawałeczki i obtaczamy w przyprawie gyros, odstawiamy do lodówki na 20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso smażymy krótko, na dość dużym ogniu. Ugotowany ryż mieszamy z przyprawą curry. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu, następnie usmażone mięso i wszystkie warzywa. Jogurt łączymy z majonezem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowany sos wykładamy na warzywa, następnie przykrywamy resztą ryżu i posypujemy serem. Zapiekamy 20-25 minut w 170 stopniach. Podajemy na ciepło.
    Smacznego!
    Martyna Jacko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowity obiad :) zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/?tab=album&album_id=1368495759850014

      Usuń
  23. Szybka i słodka sałatka z kurczakiem i kukurydzą
    Składniki:
    – pierś z kurczaka/pół piersi z indyka
    – puszka ananasa/pół świeżego ananasa
    – 2 pomarańcze
    – pół puszki kukurydzy (ok. 150g)
    – 100g woreczek ryżu (1 woreczek: pełnoziarnistego, jaśminowego, Basmati)
    – 100g jogurtu naturalnego
    – pół pęczka natki pietruszki
    – sok z 1/4 cytryny- 1 łyżeczkę miodu
    – 3/4 łyżeczki curry
    – 1/2 łyżeczki kurkumy
    – 1/3 łyżeczki: majeranku, oregano, lubczyku, bazylii, tymianku
    – sól, pieprz
    *opcjonalnie: 1 łyżka majonezu (z nerkowców, sojowego, z serka wiejskiego)

    Kurczaka/indyka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z miodem i tą mieszanką dokładnie obtaczamy mięso, odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Pomarańcze obieramy ze skórki i wraz z ananasem kroimy w kosteczkę. Mięso wyciągamy z lodówki, smażymy na patelni dość krótko i na sporym ogniu, studzimy. Mięso, ryż, owoce i kukurydzę mieszamy ze sobą. Jogurt mieszamy wraz z posiekaną pietruszką oraz sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Schładzamy w lodówce.
    Smacznego!
    Martyna Jacko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajna ta sałatka - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/?tab=album&album_id=1368495759850014

      Usuń
  24. Fantastyczna sałatka, o wyśmienitym smaku i ciekawym wyglądzie. Mamy tu słodką kukurydzę, która doskonale łączy się ze słoną fetą, orzeźwiającymi pomidorkami koktajlowymi i lekko pikantnymi (za sprawą czosnku), dyniowymi bombkami, a do tego mix sałat skąpany w czosnkowym winegrecie. Serdecznie polecam!

    SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
    - 3 garści mixu sałat
    -1 puszka kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml
    -200 g sera feta
    -300 g pomidorków koktajlowych

    SKŁADNIKI NA DYNIOWE BOMBKI:
    -50 g liści szpinaku,
    -50 g listków bazylii,
    -110 g pestek dyni
    -2 ząbki czosnku,
    -sól, pieprz oraz
    -40 g oliwy lub oleju roślinnego.

    SKŁADNIKI NA DRESSING:
    -1 duży ząbek czosnku
    -5 łyżek oliwy z oliwek
    -1 łyżka oleju z pestek dyni
    -2 łyżki octu jabłkowego
    -1 łyżka syropu klonowego

    PRZYGOTOWANIE
    1. Przygotowujemy dyniowe bombki. Na suchej patelni prażymy pestki dyni, z czego 50 g mielimy drobno w blenderze i wykładamy na talerzyk. Następnie umieszczamy w blenderze bazylię, szpinak, czosnek, 60 g pozostałych pestek dyni, wlewamy olej oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Masa powinna być bardzo gęsta, ale jednocześnie wilgotna. Następnie formujemy z niej kule, które obtaczamy w zmielonych pestkach dyni.
    2. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pozostałymi składnikami dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
    3. Kukurydzę odcedzamy, ser feta kroimy w kostkę, a pomidorki przekrawamy na połówki.
    4. Na półmisku układamy mich sałat polewamy go przygotowanym dressingiem, a następnie naprzemiennie dyniowe bombki, pomidorki, ser feta. Całość posypujemy kukurydzą Bonduelle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/?tab=album&album_id=1368495759850014

      Usuń
  25. Uwielbiam kukurydzę, a że często najprostsze przepisy są najlepsze proponuję bardzo prostą i szybką sałatkę:

    20 dag drobnego ugotowanego makaronu
    ogórek długi
    kilka plasterków ulubionej wędliny
    puszka kukurydzy Bounduelle
    dużo koperku
    jogurt naturalny
    sól, pieprz

    Ogórek i wędlinę pokroić w kosteczkę, koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem i zajadać ze smakiem :)

    Joanna Winogrodzka

    OdpowiedzUsuń
  26. Moją ulubioną sałatką jest też taka:

    por
    puszka groszku Bounduelle
    puszka kukurydzy Bounduelle
    słoiczek selera konserowego
    2 kiszone ogórki
    4 jajka
    20 dag szynki konserwowej
    majonez
    sól, pieprz

    Por kroimy w paseczki (jeżeli lubimy łagodniejsze smaki to sparzamy), warzywa słoiczkowe i puszkowe osączamy z zalewy, jajka, ogórki i wędlinę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i pyszna sałatka gotowa :)

    Pozdrawiam :)
    Joanna Winogrodzka

    OdpowiedzUsuń
  27. I jeszcze jeden przepis z cyklu "sprzątanie lodówki", bo do potrawy tej można dać wiele produktów i dowolnie je komponować. To co musi być, to wydrążona bagietka :) Teraz robimy farsz, którym nafaszerujemy bagietkę: ja daję obowiązkowo kukurydzę Bounduelle, startą mozarellę, drobno posiekaną wędlinę, cebulkę, paprykę, jajko, szczypiorek, łyżkę musztardy i przyprawy do smaku. Takim farszem napychamy wydrążoną bagietkę, owijamy ją w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku 200 st. przez mniej więcej 20 minut. Po wyjęciu kroimy w plastry i podajemy z ulubioną sałatką. Polecam!

    Joanna Winogrodzka

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja za to często robię zupę krem kukurydziany -jest delikatna w smaku a jednocześnie pikantna, rozgrzewająca , z kluseczkami serowymi stanowi idealną zupę na tę porę roku. Poprawia nastrój, dodaje energii, słonecznie wygląda. Jest zdrowa. Nie warto zagłuszać jej dodatkowymi przyprawami.To mój pomysł na wykorzystanie puszki od Bounduelle

    Składniki
    1 kg dyni
    3 marchewki
    1 puszka kukurydzy
    2 szalotki
    100 ml mleka kokosowego
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła klarowanego ghee
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    Szczypta mielonego imbiru do smaku
    Gałka muszkatołowa do smaku
    Pieprz Cayenne do smaku
    Sól do smaku

    Serowe kluseczki:

    2 jajka
    5 łyżek startego twardego sera koziego pecorino romano
    2 ząbki czosnku
    ½ pęczka natki pietruszki
    4 łyżki mąki pszennej
    Sól do smaku
    Sposób przygotowania
    1.
    Dynię i marchewkę obieram ze skórki, myję, dynię kroję w kostkę a marchewkę w talarki, kukurydzę osączam z zalewy. Szalotkę kroję na ćwiartki, czosnek obrany zostawiam w całości. W garnku rozgrzewam klarowane masło, dodaję wszystkie warzywa, starty świeży imbir, zalewam wodą, tyle aby wystawała ponad cm nad warzywami, solę do smaku gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję przyprawy do smaku, mieszam, próbuję, gdy zupa jest dobrze doprawiona, miksuję blenderem na gładki krem.
    2.
    Robię kluseczki: Jajka wbijam do miski, dodaję szczyptę soli do smaku, , wsypuję posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepuję widelcem, dodaję pozostałe składniki- czosnek przeciskam przez praskę, ponownie mieszam widelcem aż uzyskam gęste jednolite ciasto. W rondelku zagotowuję osoloną wodę, małą łyżeczką zmoczoną w wodzie-dzięki temu ciasto nie będzie się kleić, nabieram małe porcje ciasta i wrzucam na wrzątek, gotuję około 2-3 minuty od wypłynięcia, wybieram łyżką cedzakową. Gorącą zupę krem rozlewam na talerze, układam kluseczki, podaję. Życzę Pyzo smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo apetyczna zupa - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/?tab=album&album_id=1368495759850014

      Usuń
  29. Smaczna Pyza ten blog sprawia ,że każda potrawa wigilijna zawsze udaje mi się .Nie wiem czy wiecie ale Pani Izabela nawet świąteczny wigilijny wieczór w mig nam rozwesela .Niesamowita Bonduelle marka skusi do skosztowania jej wspaniałych produktów nawet największego niedowiarka .Nie jest to może jakieś nowe odkrycie ale Bonduelle sprawia ,że lepsze staje się Nasze życie .Bonduelle to krajowy lider na rynku a ja uwielbiam spożywać sałatkę z tuńczykiem i kukurydzą przy ciepłym kominku .Czterdzieści tysięcy ton przetworzonych warzyw produkuje co roku fabryka w Gniewkowie niechaj cały świat się o tym dowie .Dwieście farmerów zajmuje się uprawą warzyw a moja rodzina o wigilijnej sałatce z tuńczykiem i kukurydzą wciąż marzy .Każdego dnia marka Bonduelle mnie inspiruje dlatego ja też w okresie wigilijnym potrawy prosto z serca mojej rodzince przygotowuje .Mój domek jest bardzo rodzinny czasami trochę ciasny a do sałatki dodajemy dwie puszki tuńczyka w sobie własnym oraz trzy wiejskie jajka dla Naszej familii to wręcz smakowa bajka .By do kościółka na pasterkę była w mojej rodzince prosta dróżka to w sałatce musi być jedna od marki Bonduelle kukurydzy puszka .Dodajcie również do sałatki dwie łyżki jogurtu naturalnego bardzo dla Naszego organizmu pożywnego .Od rana poprawia mi humorek umieszczony w sałatce świeży szczypiorek .Przyda się również sól morska i pieprz mielony z ostrości wyzwolony .W czasie świąt życie płynie pięknie z górki a w sałatce muszą być trzy konserwowe ogórki .Niechaj w sałatce również majonez domowy króluje a jego niezwykły smak w dwóch łyżkach od razu się poczuje .Jajka do sałatki na twardo gotujemy a na pewno jej fanów w całej rodzinie zdobędziemy .Najlepiej przez 12 minutek by uspokoić swój głodowy smutek .Tuńczyka i kukurydzę z zalewy odsączamy według przepisu mojej mamy .Następnie dodajemy majonez ,kukurydzę ,jogurt ,tuńczyk i posiekany szczypiorek a ja tam domowe sałatki od tych sklepowych gotowców wolę .Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i przyprawiamy a na końcu ze smakiem zjadamy A .Warc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za rymowankę - zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/?tab=album&album_id=1368495759850014

      Usuń
  30. Tę pyszną, słodziutką, chrupiącą kukurydzę Bonduelle używam przede wszystkim do sałatek.
    Na nadchodzące Święta przygotuję pyszną i niesamowicie efektowną sałatkę z buraczków, śledzia, winnego jabłka i słodkiej kukurydzy Bonduelle.
    Śledź w towarzystwie buraczków, jajek, winnego jabłka i słodkiej, chrupiącej kukurydzy, polany sosem majonezowo-jogurtowym to propozycja idealna na Święta. Pyszna i prosta, a zarazem efektowna przekąska.

    Składniki (dla 4 osób):
    4 solone śledzie
    350 g buraków
    4 jajka
    1 średnie zielone jabłko
    1 puszka słodkiej, złocistej kukurydzy Bonduelle
    sok z 1/2 cytryny
    majonez i gęsty jogurt naturalny wymieszane w stosunku 1:1
    sól, pieprz, świeży koperek

    Śledzie namoczyć w niegazowanej wodzie mineralnej, wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek na paseczki, a następnie skropić cytryną. Buraki wyczyścić, ugotować w wodzie z dodatkiem soli, lub upiec w piekarniku (polecam zdecydowanie pieczenie w piekarniku). Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę takiej wielkości, jak buraki. Kukurydzę złocistą Bonduelle odsączyć z zalewy. Majonez i jogurt naturalny wymieszać w stosunku 1:1, przyprawić solą i pieprzem.
    Jabłko dokładnie umyć i pokroić (wraz ze skórką) na kostkę takiej wielkości, jak buraki. Jabłko wymieszać z pokrojonym jajkiem, kukurydzą, kilkoma łyżkami sosu i posiekanym koperkiem. Mieszać delikatnie, aby zachować kostkę jajka.
    W szklanym naczyniu (lub w małych szklanych naczyniach) układać warstwami składniki w następującej kolejności: buraki, śledź, jajko z jabłkiem i kukurydzą. Dekorować u góry kawałkiem śledzia i koperkiem. Jeżeli serwujemy sałatkę w jednej salaterce, możemy składniki ułożyć w podwójnych warstwach: buraki, śledź, jajka z jabłkiem i kukurydzą, buraki, śledź, jajka z jabłkiem i kukurydzą. Przed podaniem polać resztą sosu, lub podać go osobno w sosjerce.

    Bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger