Wiosenna zalewajka z czosnkiem niedźwiedzim
Czy na Wielkanoc koniecznie trzeba gotować żurek? A może podać jakąś bardziej wiosenną zupę?
Czosnek niedźwiedzi dostałam szybką przesyłką od Doroty. Kiedy przez telefon spytała czy chcę nie wahałam się ani chwili i przytaknęłam. Aromatyczne liście zostały zebrane następnego dnia i od razu wysłane. Nie mam doświadczenia z tą roślinką bo u mnie nie rośnie, a przynajmniej ja na nią nigdy nie natrafiłam podczas swoich wędrówek.
Czosnku niedźwiedziego było spore pudełko. Trochę zakisiłam bo lubię kiszonki, trochę zalałam dobrym olejem i pomyślę do czego go wykorzystać, a reszta trafiła do pysznej zupy, którą śmiało można zastąpić wielkanocny żurek. Jest nieco kwaskowa, ale bardzo wiosenna więc to chyba dobry pomysł, prawda?
Zapraszam na zalewajkę z dużą ilością wiosennej zieleniny, lekko pachnącą czosnkiem i bardzo smaczną.
Wiosenna zalewajka czosnkowa
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
Jak zrobić zalewajkę z czosnkiem niedźwiedzim?
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w niedużą kostkę. Opłukałam, przełożyłam do garnka, zalałam wodą. Dorzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam kilka minut aż ziemniaki były prawie miękkie. W tym czasie pokroiłam w cienkie paseczki liście czosnku niedźwiedziego, szczypior i gwiazdnicę posiekałam.
Po kawałku korzenia selera i pietruszki oczyściłam dokładnie, pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Dodałam do podgotowanych ziemniaków. Kiedy wszystkie warzywa były miękkie dodałam rozdrobnioną zieleninę oraz zakwas. Gotowałam zupę 4-5 minut. Śmietankę wlałam do kubka, posoliłam niewielką ilością soli i zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlałam do garnka. Wymieszałam i zagotowałam, zdjęłam z ognia. Doprawiłam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Zupę podałam z ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi posypując listkami gwiazdnicy.
Smaczna Pyza poleca tę przepyszną zupę, na Wielkanoc i nie tylko.
Czosnek niedźwiedzi dostałam szybką przesyłką od Doroty. Kiedy przez telefon spytała czy chcę nie wahałam się ani chwili i przytaknęłam. Aromatyczne liście zostały zebrane następnego dnia i od razu wysłane. Nie mam doświadczenia z tą roślinką bo u mnie nie rośnie, a przynajmniej ja na nią nigdy nie natrafiłam podczas swoich wędrówek.
Czosnku niedźwiedziego było spore pudełko. Trochę zakisiłam bo lubię kiszonki, trochę zalałam dobrym olejem i pomyślę do czego go wykorzystać, a reszta trafiła do pysznej zupy, którą śmiało można zastąpić wielkanocny żurek. Jest nieco kwaskowa, ale bardzo wiosenna więc to chyba dobry pomysł, prawda?
Zapraszam na zalewajkę z dużą ilością wiosennej zieleniny, lekko pachnącą czosnkiem i bardzo smaczną.
Wiosenna zalewajka czosnkowa
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
- 500 g ziemniaków
 - ok. 600 ml wody
 - 3-4 czubate łyżki pokrojonego korzenia pietruszki
 - 3-4 czubate łyżki pokrojonego korzenia selera
 - 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
 - 3 czubate łyżki posiekanego grubego szczypioru
 - garść gwiazdnicy
 - 1/3 szkl. śmietanki 30%
 - 200 ml żytniego zakwasu na żurek
 - 1 duży liść laurowy
 - 2 ziela angielskie
 - do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony
 - dodatkowo - kilka jajek przepiórczych
 
Jak zrobić zalewajkę z czosnkiem niedźwiedzim?
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w niedużą kostkę. Opłukałam, przełożyłam do garnka, zalałam wodą. Dorzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam kilka minut aż ziemniaki były prawie miękkie. W tym czasie pokroiłam w cienkie paseczki liście czosnku niedźwiedziego, szczypior i gwiazdnicę posiekałam.
Po kawałku korzenia selera i pietruszki oczyściłam dokładnie, pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Dodałam do podgotowanych ziemniaków. Kiedy wszystkie warzywa były miękkie dodałam rozdrobnioną zieleninę oraz zakwas. Gotowałam zupę 4-5 minut. Śmietankę wlałam do kubka, posoliłam niewielką ilością soli i zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlałam do garnka. Wymieszałam i zagotowałam, zdjęłam z ognia. Doprawiłam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Zupę podałam z ugotowanymi na twardo jajeczkami przepiórczymi posypując listkami gwiazdnicy.
Smaczna Pyza poleca tę przepyszną zupę, na Wielkanoc i nie tylko.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.