Omlet z kiełbasą i groszkiem
Młody wrócił w środku nocy z zawodów a rano wstał tak głodny, że mógłby zjeść chyba konia z kopytami. Konia na stanie nie było, ale były jajka, kiełbasa i kilka innych składników a omlety są u nas zawsze mile widziane.
składniki:
sposób przygotowania: Obraną cebulę i kiełbasę pokroiłam w niedużą kostkę, czosnek posiekałam. Groszek osączyłam dokładnie z zalewy. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam kiełbasę i cebulę, smażyłam mieszając aż się lekko zrumieniły. Dodałam pomidory, czosnek, doprawiłam solą i chili. Po chwili smażenia pomidory zaczęły się rozpadać więc dodałam groszek i koperek, wymieszałam.
Jajka wybiłam do dwóch miseczek - po 3 do każdej (albo po 2 bo możemy usmażyć 2 duże albo 3 mniejsze omlety). Doprawiłam je solą oraz pieprzem i roztrzepałam widelcem. Na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła, wlałam zawartość jednej miseczki. Smażyłam omlet podważając brzegi aby płynne jajko spływało pod spód. Kiedy wierzch omletu był prawie ścięty wyłożyłam na niego część kiełbasy z cebulą i groszkiem. Posypałam połową startego sera i przykryłam patelnię aby omlet się dosmażył a ser lekko rozpuścił. Przełożyłam na talerz i tak samo przygotowałam drugą/trzecią porcję.
składniki:
- 6 jajek
- ok. 15 dkg kiełbasy paprykowej
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- ok. 1 szkl. groszku konserwowego
- 2 pomidory
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 10 dkg sera żółtego Edamskiego
- do smaku: sól, chili w proszku, pieprz mielony
sposób przygotowania: Obraną cebulę i kiełbasę pokroiłam w niedużą kostkę, czosnek posiekałam. Groszek osączyłam dokładnie z zalewy. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam kiełbasę i cebulę, smażyłam mieszając aż się lekko zrumieniły. Dodałam pomidory, czosnek, doprawiłam solą i chili. Po chwili smażenia pomidory zaczęły się rozpadać więc dodałam groszek i koperek, wymieszałam.
Jajka wybiłam do dwóch miseczek - po 3 do każdej (albo po 2 bo możemy usmażyć 2 duże albo 3 mniejsze omlety). Doprawiłam je solą oraz pieprzem i roztrzepałam widelcem. Na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła, wlałam zawartość jednej miseczki. Smażyłam omlet podważając brzegi aby płynne jajko spływało pod spód. Kiedy wierzch omletu był prawie ścięty wyłożyłam na niego część kiełbasy z cebulą i groszkiem. Posypałam połową startego sera i przykryłam patelnię aby omlet się dosmażył a ser lekko rozpuścił. Przełożyłam na talerz i tak samo przygotowałam drugą/trzecią porcję.
Uwielbiam groszek i mogę go jeść bez niczego, więc taki omlet z pewnością by mi smakował. Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPorządne i smakowite śniadanie dostał :) super :)
OdpowiedzUsuń