Omlet z kiełbasą i groszkiem

Młody wrócił w środku nocy z zawodów a rano wstał tak głodny, że mógłby zjeść chyba konia z kopytami. Konia na stanie nie było, ale były jajka, kiełbasa i kilka innych składników a omlety są u nas zawsze mile widziane.


składniki:
  • 6 jajek
  • ok. 15 dkg kiełbasy paprykowej
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • ok. 1 szkl. groszku konserwowego
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 10 dkg sera żółtego Edamskiego
  • do smaku: sól, chili w proszku, pieprz mielony

sposób przygotowania: Obraną cebulę i kiełbasę pokroiłam w niedużą kostkę, czosnek posiekałam. Groszek osączyłam dokładnie z zalewy. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam kiełbasę i cebulę, smażyłam mieszając aż się lekko zrumieniły. Dodałam pomidory, czosnek, doprawiłam solą i chili. Po chwili smażenia pomidory zaczęły się rozpadać więc dodałam groszek i koperek, wymieszałam.

Jajka wybiłam do dwóch miseczek - po 3 do każdej (albo po 2 bo możemy usmażyć 2 duże albo 3 mniejsze omlety). Doprawiłam je solą oraz pieprzem i roztrzepałam widelcem. Na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła, wlałam zawartość jednej miseczki. Smażyłam omlet podważając brzegi aby płynne jajko spływało pod spód. Kiedy wierzch omletu był prawie ścięty wyłożyłam na niego część kiełbasy z cebulą i groszkiem. Posypałam połową startego sera i przykryłam patelnię aby omlet się dosmażył a ser lekko rozpuścił. Przełożyłam na talerz i tak samo przygotowałam drugą/trzecią porcję.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam groszek i mogę go jeść bez niczego, więc taki omlet z pewnością by mi smakował. Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Porządne i smakowite śniadanie dostał :) super :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger