Roladki schabowe, bukiet jarzynek i nowa miłość
Zakochałam się :)
Znowu . . . po raz kolejny, oczywiście, ale tym razem obiektem moich westchnień jest mały, niepozorny, nieco pękaty . . . słoiczek z musztardą. Ta ma niezwykły czerwony kolor jaki nadaje jej wędzona papryka i bardzo przyjemny choć ostry smak. Ja bardzo lubię dodawać musztardy różne przyprawiając mięsa czy sosy i tak też właśnie użyłam tej. No i stało się - wzdycham i wzdycham . . . Dobrze, że mam więcej niż jeden słoiczek :D bo do wędlin czy kiełbasek albo jakiejś karkówki z grilla też będzie doskonała.
składniki:
sposób przygotowania: schab kroiłam z większego kawałka bo tak wygodniej a ponieważ nie był zbyt szeroki więc kroiłam ok. 1/2 cm plastry przekrawając do końca co drugi i w ten sposób uzyskałam po rozłożeniu takie podwójne - rozbiłam je na duże płaty przykrywając każdy kawałek po kolei kawałkiem folii dzięki czemu mięso nie rozpryskuje się. Każdy płat posmarowałam z jednej strony musztardą. Przy jednym końcu ułożyłam po kilka słupków cukinii - umytej i pokrojonej razem ze skórką. Zwinęłam płat mięsa i spięłam szpilkami do zrazów. Oprószyłam z wierzchu lekko solą, obtoczyłam w mące i strząsając jej nadmiar kładłam na rozgrzaną patelnię z mieszanką oleju i masła. Obsmażyłam tak żeby roladki zrumieniły się ze wszystkich stron.
Gdy były już ładnie przyrumienione dorzuciłam na patelnię posiekane szalotki, zeszkliłam je i wlałam ok. 1/2 szkl. bulionu jarzynowego. Dusiłam całość ok. 15 minut a następnie odkryłam, dolałam kilka łyżeczek śmietanki i dusiłam już bez przykrycia jeszcze kilka minut żeby sos zgęstniał - w między czasie kilka razy obróciłam roladki.
BUKIET - warzywa umyłam - marchewkę obrałam, cukinii przycięłam końcówki, szparagi też skróciłam nieco od dołu. Cukinię i marchewkę zestrugałam na wstążki obieraczką do warzyw a szparagi pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam łodygi szparagów, posypałam sosem i podlałam kilkoma łyżkami wody. Dusiłam może ze 3 minuty. Następnie dodałam główki szparagów i wstążki marchewki - oprószyłam odrobinką cukru i dusiłam kolejne 2 minuty a na koniec dołożyłam wstążki z cukinii - jeszcze minutka pod przykryciem, odrobinka albo i nie, i gotowe - warzywa nie mogą być rozgotowane.
Podałam krojąc roladki na lekko ukośne grube plastry. Układałam je na talerzu z opłukanym i osuszonym szpinakiem - po garści na porcję. Obok ułożyłam porcje duszonych jarzyn polewając je ew. pozostałym na patelni sosem. Kawałki mięsa też polałam trochę sosem jaki pozostał z duszenia.
Znowu . . . po raz kolejny, oczywiście, ale tym razem obiektem moich westchnień jest mały, niepozorny, nieco pękaty . . . słoiczek z musztardą. Ta ma niezwykły czerwony kolor jaki nadaje jej wędzona papryka i bardzo przyjemny choć ostry smak. Ja bardzo lubię dodawać musztardy różne przyprawiając mięsa czy sosy i tak też właśnie użyłam tej. No i stało się - wzdycham i wzdycham . . . Dobrze, że mam więcej niż jeden słoiczek :D bo do wędlin czy kiełbasek albo jakiejś karkówki z grilla też będzie doskonała.
składniki:
- na roladki - kilka plastrów schabu środkowego wieprzowego, bez kości - u mnie 5
- 5 łyżeczek musztardy z płatkami wędzonej papryki
- kawałek cukinii
- 2 łyżki mąki
- 2 szalotki
- ok. 1/2 szkl. bulionu jarzynowego
- kilka łyżeczek śmietanki 30 %
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- do smaku: sól
- do bukietu - jedna niezbyt duża cukinia
- 1 marchewka
- kilka / kilkanaście zielonych szparagów
- 1 - 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki sosu sałatkowego w proszku, francuskiego
- odrobina cukru i ew. soli do smaku
- kilka garści świeżych listków młodego szpinaku
sposób przygotowania: schab kroiłam z większego kawałka bo tak wygodniej a ponieważ nie był zbyt szeroki więc kroiłam ok. 1/2 cm plastry przekrawając do końca co drugi i w ten sposób uzyskałam po rozłożeniu takie podwójne - rozbiłam je na duże płaty przykrywając każdy kawałek po kolei kawałkiem folii dzięki czemu mięso nie rozpryskuje się. Każdy płat posmarowałam z jednej strony musztardą. Przy jednym końcu ułożyłam po kilka słupków cukinii - umytej i pokrojonej razem ze skórką. Zwinęłam płat mięsa i spięłam szpilkami do zrazów. Oprószyłam z wierzchu lekko solą, obtoczyłam w mące i strząsając jej nadmiar kładłam na rozgrzaną patelnię z mieszanką oleju i masła. Obsmażyłam tak żeby roladki zrumieniły się ze wszystkich stron.
Gdy były już ładnie przyrumienione dorzuciłam na patelnię posiekane szalotki, zeszkliłam je i wlałam ok. 1/2 szkl. bulionu jarzynowego. Dusiłam całość ok. 15 minut a następnie odkryłam, dolałam kilka łyżeczek śmietanki i dusiłam już bez przykrycia jeszcze kilka minut żeby sos zgęstniał - w między czasie kilka razy obróciłam roladki.
BUKIET - warzywa umyłam - marchewkę obrałam, cukinii przycięłam końcówki, szparagi też skróciłam nieco od dołu. Cukinię i marchewkę zestrugałam na wstążki obieraczką do warzyw a szparagi pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam łodygi szparagów, posypałam sosem i podlałam kilkoma łyżkami wody. Dusiłam może ze 3 minuty. Następnie dodałam główki szparagów i wstążki marchewki - oprószyłam odrobinką cukru i dusiłam kolejne 2 minuty a na koniec dołożyłam wstążki z cukinii - jeszcze minutka pod przykryciem, odrobinka albo i nie, i gotowe - warzywa nie mogą być rozgotowane.
Podałam krojąc roladki na lekko ukośne grube plastry. Układałam je na talerzu z opłukanym i osuszonym szpinakiem - po garści na porcję. Obok ułożyłam porcje duszonych jarzyn polewając je ew. pozostałym na patelni sosem. Kawałki mięsa też polałam trochę sosem jaki pozostał z duszenia.
nie przepadam za schabem ale to bardzo smacznie wyglada !! :)
OdpowiedzUsuńtakie roladki można zrobić z piersi kurczaka albo indyka :)
Usuńa muszę spróbować skoro tak zachwalasz tą musztardę, w końcu słoiczek stoi na półce :)
OdpowiedzUsuńmnie bardzo zasmakowała - polecam też tę z zielonym pieprzem - doprawiam nią sosy, pycha :)
UsuńPiękny półmisek dobroci :)
OdpowiedzUsuńkulinarne-smaki.blogspot.com
genialna prezentacja!
OdpowiedzUsuńDanie wygląda obłędnie! Pyzunia może otwórz jakąś knajpkę, bo ja na qwidok twoich dań to juz monitor liże ;)
OdpowiedzUsuńAngie, to chyba nie dla mnie - nie lubię gotować pod presją, ale dzięki za bardzo miłe słowa :)
Usuńmniam, pysznie !
OdpowiedzUsuńRewelacyjne danko :-)
OdpowiedzUsuńalaaa wygląda to rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńojeja Pyza, ale to śliczne!
OdpowiedzUsuńdziękuję wszystkim - nawet nie wiecie jak mnie cieszy to, że Wam się moje dania podobają :)
UsuńOj bardzo sie podobają.Masz talent kobitko :=)
UsuńPrzepięknie podane.. Cudnie wygląda to danie:))
OdpowiedzUsuń