Różowy makaron z serowymi kulkami, miodem i orzechami

Przeważnie makaron kupuję gotowy, ale czasami nachodzi mnie na domowe kluski. Są zupełnie inne niż te ze sklepu no i można się pobawić przy robieniu np. barwiąc jakoś ładnie. Dzisiaj na różowo chociaż to nie jest mój ulubiony kolor :D

Do ciasta na makaron dodaję trochę oleju rzepakowego - nie zmienia smaku ani zapachu a powoduje, że ciasto jest bardziej elastyczne, lepiej się wałkuje a po ugotowaniu kluski tak bardzo się nie sklejają.

Już nie pierwszy raz robię kulki z twarogu chociaż wcześniej były ze zwykłego - obtoczone w orzechach czy przyprawach mogą być samodzielną przekąską albo częścią deserów lub sałatek. Czasami podaję takie kulki serowe z owocami - kilka razy były gwiazdami spotkania z przyjaciółmi bo lubią je nie tylko dzieci :)


 

czas przygotowania : ok. 1 godziny 
składniki na 3 porcje : 
  • KLUSKI - ok. 200 g mąki pszennej wrocławskiej 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżki startego pieczonego buraka ćwikłowego 

  • SOS - 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 4-5 łyżek miodu rzepakowego 
  • 3 garstki orzechów laskowych łuskanych
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 

  • KULKI SEROWE - 125 g twarogu wędzonego 
  • 1 - 2 łyżki gęstej śmietany 
  • 2 - 3 łyżki orzechów laskowych tartych 

  • dodatkowo - kawałek arbuza 
  • liście melisy


sposób przygotowania : KLUSKI - upieczonego wcześniej buraka obrałam ze skórki i starłam na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Przełożyłam do pojemnika, wbiłam jajko, dolałam olej i wodę - zmiksowałam. Powstały krem dodałam do przesianej mąki i zagniotłam ciasto. Pamiętajcie, że mąki różnie chłoną wilgoć więc można dodać odrobinę wody albo podsypać troszeczkę więcej mąki.

Cały czas czyli obierając i trąc buraka a także zagniatając ciasto robiłam to w rękawiczkach jednorazowych bo burak bardzo barwi dłonie. Wyrobione, gładkie ciasto podzieliłam na 2 części. Każdą rozwałkowałam na cieniutki płat podsypując trochę mąką. Dobrze omączony zwinęłam w rulon i pokroiłam ostrym nożem na wstążki. Rozrzuciłam je na blacie i pozwoliłam nieco obeschnąć.

KULKI - twaróg wędzony rozgniotłam widelcem dodając trochę śmietany. Z masy serowej formowałam nieduże kuleczki i obtaczałam je w tartych orzechach laskowych.

SOS - orzechy laskowe łuskane wrzuciłam na suchą patelnię i postawiłam na ogniu. Podgrzewałam przez kilka/kilkanaście minut często potrząsając patelnią aż skórka orzechów spiekła się i popękała. Orzechy przesypałam na czystą ściereczkę i pozbyłam się skórki ocierając je o siebie nawzajem i ściereczkę. Oczyszczone nieco rozdrobniłam, ale nie za bardzo.

Na czystą patelnię wlałam olej i miód, dosypałam orzechy i smażyłam kilka chwil razem. Wlałam śmietankę a gdy sos zgęstniał doprawiłam sokiem z cytryny.

Kluski wrzuciłam na osolony wrzątek i gotowałam mieszając dosłownie 1 - 2 minuty. Odcedziłam i od razu przełożyłam do sosu, wymieszałam dokładnie.

Kluski obtoczone w miodowo-orzechowym sosie wyłożyłam na talerze. Dodałam serowe kuleczki i kawałki miąższu arbuza wycięte malutką foremką. Przybrałam listkami melisy.

Może zdziwi Was połączenie składników, ale wędzony twaróg bardzo dobrze się skomponował smakowo ze słodkawymi kluskami, orzechami i soczystym arbuzem - danie bardzo nam smakowało :)



8 komentarzy:

  1. Lubię takie połączenia makaronu z serem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, a ten różowy makaron wygląda fantastycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobienie jest łatwe a takie kluski będą ślicznie wyglądać także z różnymi innymi dodatkami

      Usuń
  3. niepoiem kreatywnie i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. doskonała kompozycja:) bajka na talerzu!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger