Pizza z kaniami, prosciutto i serem
Pizza "na winie" czyli z tym co mi się nawinęło pod rękę. I taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę sera, grzyby, włoska szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować.
Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i pomidorkami , pizza z młodymi warzywami, pizza z papryką i owczym serem czy pizza z serem pleśniowym i żurawiną. Kombinacji może być nieskończenie wiele.
czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki :
sposób przygotowania : CIASTO - drożdże rozmieszałam z cukrem, wodą i 2-ma łyżkami mąki pszennej. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować. Pozostałą mąkę wsypałam do miski, dodałam sól i przyprawy. Wlałam spienione drożdże i olej, zagniotłam elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i zostawiłam do wyrośnięcia, na ok. godzinę, półtorej, przykrywając ściereczką.
OBŁOŻENIE - kapelusiki kań umyłam i obgotowałam przez 3 minuty w gorącej, lekko osolonej wodzie, odcedziłam. Twarożek wymieszałam z żółtkiem i startym drobno parmezanem, doprawiłam do smaku pieprzem i paprykami. Przy pomocy malutkiej łyżeczki nałożyłam taki farsz do każdej kani - tyle ile się zmieściło. Plasterki szynki pokroiłam w poprzek na szerokie paski i część posmarowałam resztą serowej masy, zwinęłam.
Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki. Paprykę oczyściłam z pestek, pokroiłam w kostkę a pomidory suszone w paski. Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulą. Dodałam paprykę i pomidory, smażyłam razem kilka chwil - tylko tyle żeby papryka straciła surowość.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozciągnęłam rękami i wyłożyłam na okrągłą blaszkę śr. 24 cm. Posmarowałam odrobiną oleju wierzch. Nałożyłam smażone warzywa i faszerowane kanie - te też posmarowałam cieniutko olejem. Między nie dodałam szynkę - te kawałki z nadzieniem i resztę bez.
Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podając posypałam listkami natki pietruszki. Do pizzy ketchup własnej roboty i było przepysznie !
Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i pomidorkami , pizza z młodymi warzywami, pizza z papryką i owczym serem czy pizza z serem pleśniowym i żurawiną. Kombinacji może być nieskończenie wiele.
czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki :
- CIASTO - ok. 3/4 szkl. mąki pszennej typ 550
- ok. 1/2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- ok. 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- 10 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
- 3 szczypty ziół prowansalskich
- OBŁOŻENIE - 8 małych czubajek, takich jeszcze nie rozłożonych
- ok. 75 g serka naturalnego Almette
- 5 łyżeczek startego parmigiano reggiano
- 1 żółtko jajka kurzego
- 4 plasterki szynki prosciutto
- 1/4 strąka papryki czerwonej
- 4 połówki suszonych pomidorów z zalewy ziołowo-oliwnej
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju - może być od pomidorów
- do smaku - sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona
sposób przygotowania : CIASTO - drożdże rozmieszałam z cukrem, wodą i 2-ma łyżkami mąki pszennej. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować. Pozostałą mąkę wsypałam do miski, dodałam sól i przyprawy. Wlałam spienione drożdże i olej, zagniotłam elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i zostawiłam do wyrośnięcia, na ok. godzinę, półtorej, przykrywając ściereczką.
OBŁOŻENIE - kapelusiki kań umyłam i obgotowałam przez 3 minuty w gorącej, lekko osolonej wodzie, odcedziłam. Twarożek wymieszałam z żółtkiem i startym drobno parmezanem, doprawiłam do smaku pieprzem i paprykami. Przy pomocy malutkiej łyżeczki nałożyłam taki farsz do każdej kani - tyle ile się zmieściło. Plasterki szynki pokroiłam w poprzek na szerokie paski i część posmarowałam resztą serowej masy, zwinęłam.
Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki. Paprykę oczyściłam z pestek, pokroiłam w kostkę a pomidory suszone w paski. Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulą. Dodałam paprykę i pomidory, smażyłam razem kilka chwil - tylko tyle żeby papryka straciła surowość.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozciągnęłam rękami i wyłożyłam na okrągłą blaszkę śr. 24 cm. Posmarowałam odrobiną oleju wierzch. Nałożyłam smażone warzywa i faszerowane kanie - te też posmarowałam cieniutko olejem. Między nie dodałam szynkę - te kawałki z nadzieniem i resztę bez.
Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podając posypałam listkami natki pietruszki. Do pizzy ketchup własnej roboty i było przepysznie !
ooj:) smaczna musiała być:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo mi smakowała :)
UsuńOch już czuję zapach i smak tej pizzy.Wyszła zapewne jak zawsze Pani przepisy czyli ZJAWISKOWO SMACZNIE I BAJECZNIE.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzjawiskowa może nie była, ale na pewno niecodzienna i pyszna
UsuńA mnie akurat nie przekonała ta pizza.Zwłaszcza kanie,choć je uwielbiam.Tutaj nie przekonują mnie swoim widokiem.
OdpowiedzUsuńno cóż, nie zawsze coś co pięknie wygląda jest smaczne i na odwrót - ta pizza była bardzo dobra i kanie na niej wyśmienite. Przekonywać na siłę nie mam zamiaru bo i po co ?
UsuńWierzę,że była smaczna,bo kanie są wyśmienite.
Usuń