Szparagi i jajka. Sałatka z surowych szparagów i jajko w koszulce

Czy wszyscy wiedzą, że zielone szparagi można jeść na surowo ? Nie próbowałam białych w takiej postaci, ale zielone są świetne ! Chrupiące, słodkawe i soczyste - sałatka z cienko pokrojonych pędów to doskonały pomysł. Koniecznie musicie spróbować !

Jajko w koszulce czyli jajko poszetowe to klasyka - świetnie nadaje się do podania z sałatkami bo po przekrojeniu żółtko miesza się z pozostałymi składnikami dania tworząc pyszny sos.

Koniecznie zobacz przepis na Omlet ze szparagamiSzparagi z jajem


Sałatka szparagowa z jajkiem poszetowym - jajkiem w koszulce

czas przygotowania : ok. 10 minut
składniki :
  • 6 dorodnych zielonych szparagów 
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego 
  • 2-3 łyżeczki octu winnego białego
  • do smaku - sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, szczypta cukru

  • 2-3 świeże średnie jajka kurze
  • ok. 1 l wody
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 2-3 łyżeczki drobno pokrojonego szczypiorku

sposób przygotowania : szparagi to takiego dania powinny być dość grube jeśli chce się je pociąć na wstążeczki. Warzywa opłukałam i osuszyłam. Odłamałam twarde końce. Obieraczką do warzyw delikatnie ścinałam paski zaczynając od dolnej części robiąc to w stronę główki. W misce wymieszałam olej z octem winnym, doprawiłam do smaku cukrem, solą i pieprzem - trzeba próbować i doprawić wedle własnego smaku. Do sosu wrzuciłam szparagowe wstążki i bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszałam.

Jak zrobić jajko w koszulce?

W szerokim rondelku zagotowałam wodę, dodałam ocet. Każde jajko najpierw wybijałam do miseczki a następnie delikatnie przelewałam do wrzątku. Najpierw robiłam wir kręcąc energicznie wodę łyżką a następnie wylewałam surowe jajko jak najbliżej powierzchni wody. Ruch gorącej wody powoduje, że białko otula żółtko. Gotowałam aż białko było ścięte, ale żółtko w środku nadal płynne co trwa 2 minuty - odrobinę więcej lub mniej w zależności od wielkości jajek. Ugotowane jajka wyjmowałam łyżką cedzakową na talerzyk - można odciąć ostrożnie jakieś nieładne wystające części białka.

Na talerze wyłożyłam porcje sałatki ze szparagów. Na wierzchu położyłam jajko w koszulce, oprószyłam je jeszcze odrobiną soli i pieprzu, posypałam szczypiorkiem.


5 komentarzy:

  1. Fantastyczne połączenie! Szparagi, to jajko i szczypiorek... No bomba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam , że szparagi z jajkiem są pyszne . Myśle , że spróbuje , bo już przywieźli u mnie w sklepie szparagi białe i zielone :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczne, perfekcyjne połączenie!! Świeżuchne szparagi są pyszne na surowo.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger