Domowe bułeczki mleczne

Wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba? Czy doceniamy gdy jest go pod dostatkiem? Czy nie marnujemy ani okruszyny i szanujemy go tak jak na to zasługuje? Chleb to nie tylko zwykłe jedzenie, ale też symbol. Może być codzienny, zwyczajny, żytni, pszenny, z glutenem lub bez, na zakwasie, na drożdżach, z sodą. Z różnymi ziarnami czy dodatkami albo bez niczego. Chleb można kroić, odrywać albo się nim łamać. Chleb to nie tylko bochenki, to też  placki, podpłomyki czy bułki.  

Chleba nikomu nie powinno zabraknąć. Gdy jest to nikt nie będzie chodził głodny. Dziś dziękuję, że mi tego zwykłego chleba nie brakuje, tak jak wielu ludziom na świecie. Upiekłam nawet pyszne, puszyste bułeczki żeby to uczcić i podzieliłam się nimi ze znajomymi, bo chlebem, tym symbolicznie podstawowym pokarmem, dobrze się dzielić.

bulki, pieczywo, chleb, swiatowy dzien chleba, world bread day, akcja, blogerzy razem, domowe wypieki, piekarnia, moje wypieki, buleczka, sniadanie

Bułeczki mleczne są delikatne i bardzo smaczne. Idealne na śniadanie, bo można je podać z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakują z dżemem, serem białym lub żółtym, z wędliną albo z jakąś warzywną pastą czy rybną pastą. Są uniwersalne i łatwo je samemu zrobić. 

Dzisiejszy przepis dodaję do cyklicznej akcji pieczenia domowego pieczywa, chleba w różnej postaci, organizowanej przez Zorrę, autorkę bloga Kochtopf. Biorę w niej udział już kolejny raz. Zobaczcie moje wcześniejsze propozycje:

2016 - Chleb dyniowo szpinakowy, na drożdżach
2015 - Chleb z maślanką, marchewką i kminkiem, na drożdżach
2014 - Chleb na zakwasie z cydrem, jabłkami i cebulą
2013 - Chleb mieszany na zakwasie, z jabłkiem
2012 - Chleb drożdżowy z musztardą i otrębami

buleczki mleczne, buleczka, bulka, pieczywo, domowe wypieki, moje wypieki, sniadanie, world bread day, dzien chleba

Bułeczki drożdżowe na mleku

czas przygotowania: ok. 2 godzin
składniki na 16 niedużych bułeczek: 
  • 500 g mąki pszennej luksusowej lub tortowej 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 375 ml mleka: 125 do zaczynu + 250 do ciasta właściwego
  • 3 łyżeczki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 50 g masła extra 

buleczki sniadaniowe, buleczki pszenne, na mleku, sniadanko, domowe wypieki, pieczywo, chleb, symbol, piekarnia
bulka pszenna, mleczne buleczki, bulki, sniadanie, sniadanko, domowe wypieki, piekarnia, jak z piekarni, upieczone w domu, na mleku

Jak zrobić ciasto na mleczne bułeczki? 

Mąkę z solą przesiałam do miski. Pośrodku zrobiłam zagłębienie i wkruszyłam w nie świeże drożdże. Posypałam je cukrem i zalałam pół szklanki letniego mleka. Leciutko zamieszałam tylko sam środek. Miskę s przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu na 10-15 minut żeby drożdże rozpoczęły swoją aktywność.

Następnie  wlałam resztę mleka, tylko leciutko podgrzanego i zaczęłam zagniatać ciasto. Po kilku minutach, kiedy składniki dobrze się połączyły dodałam miękkie masło i wyrabiałam wszystko razem żeby dobrze rozprowadzić masło w cieście. Miskę z ciastem ponownie przykryłam i zostawiłam ciasto do wyrastania na ok. godzinę. W tym czasie powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.

krok po kroku, instrukcja, etapy formowania, buleczki mleczne, bulki domowe, wypieki, pieczywo, dzien chleba, world bread day, piekarnia

Jak formować bułki mleczne?

Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam odgazowując. Podzieliłam na 16 niedużych kawałków. Każdy najpierw zagniotłam w kulkę, a następnie rozpłaszczyłam w dłoniach na nieduży placek. Żeby zrobić podłużne bułeczki najpierw zagięłam 2 przeciwległe boki placuszka do środka. Potem zawiniątko turlałam lekko po desce i wyrównałam lekko spłaszczając i formując bułki w kształcie grubych paluchów.

domowa piekarnia, buleczka, bulka, bulki pszenne, domowe wypieki, world bread day, dzien chleba, na sniadanie

Jak upiec bułeczki?

Uformowane bułeczki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam na jakieś 20-30 minut żeby się napuszyły. Na koniec bardzo ostrym nożem nacięłam wierzch każdej bułki ukośnie, w 3 miejscach. Posmarowałam też mlekiem za pomocą pędzelka.

Blachę z bułkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Kiedy go włączałam na dno wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą żeby parowała podczas pieczenia. Bułki piekłam 22-25 minut w temperaturze 200 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu.

Po upieczeniu wyjęłam blachę z bułkami i przykryłam ściereczką żeby stygnąc nie obsychały.

bulki, pieczywo, piekarnia, jak z piekarni, sniadanie, buleczka, bulka pszenna, formowanie buleczek, world bread day, dzien chleba

World Bread Day, October 16, 2017



38 komentarzy:

  1. Love your milk buns! Dziękuję za udział w WBD.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pães extremamente macios. Costumo fazer pães desse tipo e aprecio bastante.
    Ficaram lindos!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki pyszne! Następnym razem zrobię bardziej słodkie :) Spróbuję zastąpić cukier miodem lub ksylitolem. Ale polecam każdemu,warto je wypróbować ;) Ciężko się od nich oderwać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wolisz słodsze to zrób słodsze. Z ksylitolem uważaj, bo drożdże podobno źle z nim rosną. Wolą zwykły cukier.

      Usuń
  4. A da sie je zrobic bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny instruktarz �� dziękuję, sądzę, że dzięki Pani teraz uda mi się w końcu upiec bułki ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam Smak bułeczek doskonały, ale za każdym razem muszę dosypać sporo mąki bo ciasto za żadkie. Co robię źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym razem dodaj mniej płynu - każda mąka jest inna, u mnie te proporcje, które podałam sprawdzają się idealnie

      Usuń
  7. Przepis prosty a bułeczki bajecznie pyszne 😋

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj upiekłam bułeczki przepyszne polecam rodzinka się zajadała, faktycznie ja też musiałam dodać mąki bo ciasto mocno się kleiło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąką tak jest, bardzo różnie chłonie wilgoć i jej ilość trzeba rozsądnie regulować.

      Usuń
  9. Bułeczki pyszniutkie,pulchniutkie,cudnie pachnące.Dziękuję za kolejny pyszny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne. Jeszcze takich nie jadłam. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyyyszne buleczki :) Dzieciaki zjadły je blyskawicznie i już pytają, kiedy znowu je upiekę. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. czy można z krupczatką?

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie wyciągam z piekarnika bułeczki wyglądają super ,ale smak dopiero jutro,na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam. Bułeczki właśnie rosną, ciasto bezproblemowe super się wyrabia, czekam na degustację. Pozdrawiam i dziękuję za cudowne smaki i inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  15. Mogą być suche drożdże? Jaka porcja na ten przepis? Dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym przepisie można zamienić drożdże świeże na suche i odwrotnie. Przelicznik jest taki, że 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych. Dałabym tu 1 opakowanie suchych czyli 7g właśnie.

      Usuń
  16. Czy naczynie z woda jest w piekarniku konieczne? Mam maly piekarnik i niestety nie ma na to miejsca... Pozdrawiam. Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczywo zwykle piecze się w naparowanym piekarniku żeby lepiej rosło. Możesz po nagrzaniu piekarnika otworzyć go, obficie spryskać ścianki wodą, szybko wstawić blachę z bułkami i szybko zamknąć.

      Usuń
  17. Bułeczki przepyszne, zrobiłam z drożdży suchych na tą porcję dałam dwie paczki czyli 14 gram,wyrobiłam ciasto w termomiksie, dziękuję za przepis, pozdrawiam serdecznie Ewa

    OdpowiedzUsuń
  18. Doskonałe bułeczki. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bułeczki są pyszne, dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bułeczki są super, przepis zapisuję :-) pozdrawiam Ola.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger