Domowe bułeczki mleczne
Wiecie, że dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba? Czy doceniamy gdy jest go pod dostatkiem? Czy nie marnujemy ani okruszyny i szanujemy go tak jak na to zasługuje? Chleb to nie tylko zwykłe jedzenie, ale też symbol. Może być codzienny, zwyczajny, żytni, pszenny, z glutenem lub bez, na zakwasie, na drożdżach, z sodą. Z różnymi ziarnami czy dodatkami albo bez niczego. Chleb można kroić, odrywać albo się nim łamać. Chleb to nie tylko bochenki, to też placki, podpłomyki czy bułki.
Chleba nikomu nie powinno zabraknąć. Gdy jest to nikt nie będzie chodził głodny. Dziś dziękuję, że mi tego zwykłego chleba nie brakuje, tak jak wielu ludziom na świecie. Upiekłam nawet pyszne, puszyste bułeczki żeby to uczcić i podzieliłam się nimi ze znajomymi, bo chlebem, tym symbolicznie podstawowym pokarmem, dobrze się dzielić.
Bułeczki mleczne są delikatne i bardzo smaczne. Idealne na śniadanie, bo można je podać z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakują z dżemem, serem białym lub żółtym, z wędliną albo z jakąś warzywną pastą czy rybną pastą. Są uniwersalne i łatwo je samemu zrobić.
Dzisiejszy przepis dodaję do cyklicznej akcji pieczenia domowego pieczywa, chleba w różnej postaci, organizowanej przez Zorrę, autorkę bloga Kochtopf. Biorę w niej udział już kolejny raz. Zobaczcie moje wcześniejsze propozycje:
2016 - Chleb dyniowo szpinakowy, na drożdżach
2015 - Chleb z maślanką, marchewką i kminkiem, na drożdżach
2014 - Chleb na zakwasie z cydrem, jabłkami i cebulą
2013 - Chleb mieszany na zakwasie, z jabłkiem
2012 - Chleb drożdżowy z musztardą i otrębami
Bułeczki drożdżowe na mleku
czas przygotowania: ok. 2 godzin
składniki na 16 niedużych bułeczek:
Jak zrobić ciasto na mleczne bułeczki?
Mąkę z solą przesiałam do miski. Pośrodku zrobiłam zagłębienie i wkruszyłam w nie świeże drożdże. Posypałam je cukrem i zalałam pół szklanki letniego mleka. Leciutko zamieszałam tylko sam środek. Miskę s przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu na 10-15 minut żeby drożdże rozpoczęły swoją aktywność.
Następnie wlałam resztę mleka, tylko leciutko podgrzanego i zaczęłam zagniatać ciasto. Po kilku minutach, kiedy składniki dobrze się połączyły dodałam miękkie masło i wyrabiałam wszystko razem żeby dobrze rozprowadzić masło w cieście. Miskę z ciastem ponownie przykryłam i zostawiłam ciasto do wyrastania na ok. godzinę. W tym czasie powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Jak formować bułki mleczne?
Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam odgazowując. Podzieliłam na 16 niedużych kawałków. Każdy najpierw zagniotłam w kulkę, a następnie rozpłaszczyłam w dłoniach na nieduży placek. Żeby zrobić podłużne bułeczki najpierw zagięłam 2 przeciwległe boki placuszka do środka. Potem zawiniątko turlałam lekko po desce i wyrównałam lekko spłaszczając i formując bułki w kształcie grubych paluchów.
Jak upiec bułeczki?
Uformowane bułeczki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam na jakieś 20-30 minut żeby się napuszyły. Na koniec bardzo ostrym nożem nacięłam wierzch każdej bułki ukośnie, w 3 miejscach. Posmarowałam też mlekiem za pomocą pędzelka.
Blachę z bułkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Kiedy go włączałam na dno wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą żeby parowała podczas pieczenia. Bułki piekłam 22-25 minut w temperaturze 200 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu.
Po upieczeniu wyjęłam blachę z bułkami i przykryłam ściereczką żeby stygnąc nie obsychały.
Chleba nikomu nie powinno zabraknąć. Gdy jest to nikt nie będzie chodził głodny. Dziś dziękuję, że mi tego zwykłego chleba nie brakuje, tak jak wielu ludziom na świecie. Upiekłam nawet pyszne, puszyste bułeczki żeby to uczcić i podzieliłam się nimi ze znajomymi, bo chlebem, tym symbolicznie podstawowym pokarmem, dobrze się dzielić.
Bułeczki mleczne są delikatne i bardzo smaczne. Idealne na śniadanie, bo można je podać z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakują z dżemem, serem białym lub żółtym, z wędliną albo z jakąś warzywną pastą czy rybną pastą. Są uniwersalne i łatwo je samemu zrobić.
Dzisiejszy przepis dodaję do cyklicznej akcji pieczenia domowego pieczywa, chleba w różnej postaci, organizowanej przez Zorrę, autorkę bloga Kochtopf. Biorę w niej udział już kolejny raz. Zobaczcie moje wcześniejsze propozycje:
2016 - Chleb dyniowo szpinakowy, na drożdżach
2015 - Chleb z maślanką, marchewką i kminkiem, na drożdżach
2014 - Chleb na zakwasie z cydrem, jabłkami i cebulą
2013 - Chleb mieszany na zakwasie, z jabłkiem
2012 - Chleb drożdżowy z musztardą i otrębami
Bułeczki drożdżowe na mleku
czas przygotowania: ok. 2 godzin
składniki na 16 niedużych bułeczek:
- 500 g mąki pszennej luksusowej lub tortowej
- 20 g świeżych drożdży
- 375 ml mleka: 125 do zaczynu + 250 do ciasta właściwego
- 3 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50 g masła extra
Jak zrobić ciasto na mleczne bułeczki?
Mąkę z solą przesiałam do miski. Pośrodku zrobiłam zagłębienie i wkruszyłam w nie świeże drożdże. Posypałam je cukrem i zalałam pół szklanki letniego mleka. Leciutko zamieszałam tylko sam środek. Miskę s przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu na 10-15 minut żeby drożdże rozpoczęły swoją aktywność.
Następnie wlałam resztę mleka, tylko leciutko podgrzanego i zaczęłam zagniatać ciasto. Po kilku minutach, kiedy składniki dobrze się połączyły dodałam miękkie masło i wyrabiałam wszystko razem żeby dobrze rozprowadzić masło w cieście. Miskę z ciastem ponownie przykryłam i zostawiłam ciasto do wyrastania na ok. godzinę. W tym czasie powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Jak formować bułki mleczne?
Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam odgazowując. Podzieliłam na 16 niedużych kawałków. Każdy najpierw zagniotłam w kulkę, a następnie rozpłaszczyłam w dłoniach na nieduży placek. Żeby zrobić podłużne bułeczki najpierw zagięłam 2 przeciwległe boki placuszka do środka. Potem zawiniątko turlałam lekko po desce i wyrównałam lekko spłaszczając i formując bułki w kształcie grubych paluchów.
Jak upiec bułeczki?
Uformowane bułeczki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam na jakieś 20-30 minut żeby się napuszyły. Na koniec bardzo ostrym nożem nacięłam wierzch każdej bułki ukośnie, w 3 miejscach. Posmarowałam też mlekiem za pomocą pędzelka.
Blachę z bułkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Kiedy go włączałam na dno wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą żeby parowała podczas pieczenia. Bułki piekłam 22-25 minut w temperaturze 200 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu.
Po upieczeniu wyjęłam blachę z bułkami i przykryłam ściereczką żeby stygnąc nie obsychały.
Love your milk buns! Dziękuję za udział w WBD.
OdpowiedzUsuńPães extremamente macios. Costumo fazer pães desse tipo e aprecio bastante.
OdpowiedzUsuńFicaram lindos!
Obrigado, Gina. Saudações da Polônia!
UsuńPięknie wyszły! Świetne!
OdpowiedzUsuńBułeczki pyszne! Następnym razem zrobię bardziej słodkie :) Spróbuję zastąpić cukier miodem lub ksylitolem. Ale polecam każdemu,warto je wypróbować ;) Ciężko się od nich oderwać ;)
OdpowiedzUsuńJak wolisz słodsze to zrób słodsze. Z ksylitolem uważaj, bo drożdże podobno źle z nim rosną. Wolą zwykły cukier.
UsuńA da sie je zrobic bez cukru?
OdpowiedzUsuńOczywiście, po prostu pomiń
UsuńFantastyczny instruktarz �� dziękuję, sądzę, że dzięki Pani teraz uda mi się w końcu upiec bułki ��
OdpowiedzUsuńMam nadzieję i trzymam kciuki!
UsuńCzy można zamrozić ciasto?
OdpowiedzUsuńnigdy nie mroziłam
UsuńWitam Smak bułeczek doskonały, ale za każdym razem muszę dosypać sporo mąki bo ciasto za żadkie. Co robię źle?
OdpowiedzUsuńnastępnym razem dodaj mniej płynu - każda mąka jest inna, u mnie te proporcje, które podałam sprawdzają się idealnie
UsuńPrzepis prosty a bułeczki bajecznie pyszne 😋
OdpowiedzUsuńMiło mi to słyszeć.
UsuńDzisiaj upiekłam bułeczki przepyszne polecam rodzinka się zajadała, faktycznie ja też musiałam dodać mąki bo ciasto mocno się kleiło.
OdpowiedzUsuńZ mąką tak jest, bardzo różnie chłonie wilgoć i jej ilość trzeba rozsądnie regulować.
UsuńBułeczki pyszniutkie,pulchniutkie,cudnie pachnące.Dziękuję za kolejny pyszny przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują 😊
UsuńPyszne. Jeszcze takich nie jadłam. Dzięki.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że smakowały
UsuńPyyyszne buleczki :) Dzieciaki zjadły je blyskawicznie i już pytają, kiedy znowu je upiekę. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBatdzo proszę
Usuńczy można z krupczatką?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak, próbuj
UsuńWłaśnie wyciągam z piekarnika bułeczki wyglądają super ,ale smak dopiero jutro,na śniadanie
OdpowiedzUsuńWitam. Bułeczki właśnie rosną, ciasto bezproblemowe super się wyrabia, czekam na degustację. Pozdrawiam i dziękuję za cudowne smaki i inspiracje
OdpowiedzUsuńBułki wyszły pyszne :))
OdpowiedzUsuńMogą być suche drożdże? Jaka porcja na ten przepis? Dziękuję 😊
OdpowiedzUsuńW każdym przepisie można zamienić drożdże świeże na suche i odwrotnie. Przelicznik jest taki, że 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych. Dałabym tu 1 opakowanie suchych czyli 7g właśnie.
UsuńCzy naczynie z woda jest w piekarniku konieczne? Mam maly piekarnik i niestety nie ma na to miejsca... Pozdrawiam. Monika
OdpowiedzUsuńPieczywo zwykle piecze się w naparowanym piekarniku żeby lepiej rosło. Możesz po nagrzaniu piekarnika otworzyć go, obficie spryskać ścianki wodą, szybko wstawić blachę z bułkami i szybko zamknąć.
UsuńBułeczki przepyszne, zrobiłam z drożdży suchych na tą porcję dałam dwie paczki czyli 14 gram,wyrobiłam ciasto w termomiksie, dziękuję za przepis, pozdrawiam serdecznie Ewa
OdpowiedzUsuńDoskonałe bułeczki. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBułeczki są pyszne, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńBułeczki są super, przepis zapisuję :-) pozdrawiam Ola.
OdpowiedzUsuńCieszę się
Usuń