Domowe przetwory. Frużelina wiśniowa z wanilią czyli owoce w żelu

Frużelina to taki rzadszy dżem o zawiesistej konsystencji. To kawałki owoców w słodkim żelu. Jest doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, deserów.... Można polać nią lody albo placuszki. Warto mieć chociaż kilka jej słoiczków w swojej spiżarni.

Frużelinę można robić z różnych owoców. Najlepiej nadają się jagodowe czyli truskawki, borówki, maliny, ale mogą być także morele czy brzoskwinie. Zobacz przepis na Frużeliną sado-laso



Frużelina wiśniowa czyli wiśnie w żelu z wanilią

czas przygotowania : ok. 60-80 minut
składniki na 8 słoików poj. 250-300 ml :
  • ok. 2 kg wydrylowanych wiśni 
  • 200 g cukru z wanilią
  • 200 g zwykłego cukru 
  • 4 średnio czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej, takiej na 500 ml wody



sposób przygotowania : wydrylowane wiśnie wymieszałam z cukrem zwykłym i waniliowym, odstawiłam na godzinę. Po tym czasie odlałam kilka łyżek soku jaki powstał i rozmieszałam w nim mąkę ziemniaczaną, odstawiłam.

Do garnka przełożyłam owoce z cukrem i gotowałam na niedużym ogniu ok. 45-60 minut. Cały czas mieszając dolałam sok z mąką i gotowałam jeszcze kilka minut aż frużelina mocno zgęstniała. Na koniec wsypałam galaretkę, zestawiłam garnek z ognia a frużelinę mieszałam 2-3 minuty żeby żelatyna się rozpuściła. Gorący przetwór przełożyłam do wyparzonych słoików, zamknęłam je i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.

Dodaję galaretkę ponieważ sama mąka ziemniaczana początkowo zagęszcza mocno, ale kiedy frużelina postoi to nieco rzednie i dodatek żelatyny utrzymuje konsystencję. Robię tak w przypadku owoców z dużą ilością soku.


11 komentarzy:

  1. Ja znałam tylko wiśniową i jagodową ale właśnie wczoraj zrobiłam do naleśników brzoskwiniową i jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile taka frużelina postoi w słoiku? Wytrzyma do zimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że postoi - oczywiście jeśli wcześniej jej nie zjemy :) jeśli obawiasz się o trwałość to zapasteryzuj słoiki dodatkowo

      Usuń
  3. Wszystko co zawiera wanilię smakuje mi wyjątkowo ..... nawet wiśnie w żelu !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. chcizłam się spytać, jak się zachowała ta frużelina w słoikach? minęło już sporo czasu, więc jestem ciekawa, czy sachowała swoją konsystncję żelowo galaretkową? czy np.sos nie zmatowiał pod wpływem mąki ziemniaczanej? Ile czasu można przechowywać w słoiku otwartym? Proszę o szybką odpowiedź, dziękuję, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że już dawno nie mam tej frużeliny bo ją zjedliśmy - zrobiłam tylko kilka słoików. Nic złego się z nią nie działo, nie zmatowiała i była żelowa. W słoiku otwartym przechowywałam najdłużej do następnego dnia

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam, B.

      Usuń
  5. Czy napewno 200gram cukru z wanilia, to jest około 14 opakowań?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sama robię cukier waniliowy - miksuję zwykły cukier z laskami wanilii. Możesz użyć też zwykłego cukru zamiast waniliowego i dodać oddzielnie wanilię

      Usuń
  6. Bardzo dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger