Na deser. Śliwki. Krucha tarta ze śliwkami, serkiem i owsianą kruszonką

Jesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki, nieco inne proporcje składników i doprawienie więc wybaczcie mi podobieństwo. Obie tarty wyszły pyszne więc wybierzcie sobie tę, która Wam się bardziej podoba.

A ze śliwek robię też pyszne powidła - przy drobnych zmianach dodatków uzyskamy ciekawe smaki.

Dla tych, którzy nie przepadają za śliwkami mam cudowną Tartę z czekoladą i orzechami !




Tarta ze śliwkami, serkiem i owsianą kruszonką

czas przygotowania : ok. 15 minut + czas leżakowania ciasta + czas pieczenia
składniki :
  • CIASTO - 250 g mąki pszennej tortowej 
  • 70 g drobnego cukru zwykłego 
  • 125 g masła
  • 2 żółtka 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  •  
  • MASA SEROWA - 400 g sera białego 3 krotnie mielonego 
  • 1 średnie jajko 
  • 20 g budyniu w proszku waniliowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 60 g cukru 
  •  
  • KRUSZONKA - 60 g zimnego masła
  • 60 g zwykłego cukru
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 30 g mąki pszennej tortowej
  •  
  • OBŁOŻENIE - ok. 750 g świeżych śliwek - u mnie owoce odmiany Mieszaniec

sposób przygotowania : CIASTO - mąkę przesiałam do miski,  dodałam sól, cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Roztarłam rękami na tzw. mokry piasek czyli tak żeby nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i zagniotłam ciasto. Ponieważ było mało kleiste to dodałam jeszcze łyżkę śmietany. Zagniotłam i uformowałam w dysk. Zawinęłam w folię spożywczą, odłożyłam do lodówki na pół godziny. Właściwie do ciasta kruchego powinno się użyć cukru pudru, ale tak wyszło, że miałam go za mało więc użyłam zwykłego - zapewniam, że bez szkody dla ciasta.

KRUSZONKA - zimne masło, mąkę, płatki owsiane i cukier roztarłam w miseczce rękami, odstawiłam do lodówki.

MASA SEROWA - ser rozmieszałam z pozostałymi składnikami na gładką masę. 

Śliwki umyłam i poprzekrawałam na ćwiartki, usuwając przy tym pestki.

Schłodzone ciasto rozwałkowałam delikatnie, na oprószonym odrobiną mąką blacie, na koło śr. ok. 32 cm. Nawinęłam je na wałek i przeniosłam na formę śr. 26 cm. Wylepiłam dno i całe boki lekko dociskając. Nakłułam ciasto widelcem i wyrównałam brzegi. Na ciasto wylałam masę serową a na niej ułożyłam koliście kawałki śliwek. Całość posypałam zimną kruszonką.

Tartę piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Trzeba w połowie czasu spojrzeć czy brzegi ciasta nie za bardzo się rumienią i ew. zmniejszyć trochę temperaturę. Po wystudzeniu wierzch oprószyłam odrobiną cukru pudru, ale nie jest to konieczne. Radzę kroić dopiero kiedy tarta zupełnie wystygnie.


9 komentarzy:

  1. no tym przepisem mnie skusiłaś na tyle ze wreszcie kupię formę do tart :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam taką z wyjmowanym dnem - po upieczeniu dużo łatwiej wyjąć wtedy tartę z foremki na paterę i nie połamać jej

      Usuń
  2. Sezon na śliwy w pełni, więc warto to wykorzystać. W dodatku śliwy nalezą do jednych z najzdrowszych owoców. Nie dość, że doskonale alkalizują, to w dodatku zawierają kwasy neochlorogenowy i chlorogenowy, które mają działanie przeciwutleniające.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie wygląda Twoja tarta! *.*
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda! a co do smaku, niebo w gębie! pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie włożyłam do piekarnika zobaczymy jaka wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie więc w smaku pewnie też taka jest :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger