Na deser. Śliwki. Krucha tarta ze śliwkami, serkiem i owsianą kruszonką
A ze śliwek robię też pyszne powidła - przy drobnych zmianach dodatków uzyskamy ciekawe smaki.
Dla tych, którzy nie przepadają za śliwkami mam cudowną Tartę z czekoladą i orzechami !
Tarta ze śliwkami, serkiem i owsianą kruszonką
czas przygotowania : ok. 15 minut + czas leżakowania ciasta + czas pieczenia
składniki :
- CIASTO - 250 g mąki pszennej tortowej
- 70 g drobnego cukru zwykłego
- 125 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka gęstej śmietany
- MASA SEROWA - 400 g sera białego 3 krotnie mielonego
- 1 średnie jajko
- 20 g budyniu w proszku waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g cukru
- KRUSZONKA - 60 g zimnego masła
- 60 g zwykłego cukru
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych
- 30 g mąki pszennej tortowej
- OBŁOŻENIE - ok. 750 g świeżych śliwek - u mnie owoce odmiany Mieszaniec
sposób przygotowania : CIASTO - mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Roztarłam rękami na tzw. mokry piasek czyli tak żeby nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i zagniotłam ciasto. Ponieważ było mało kleiste to dodałam jeszcze łyżkę śmietany. Zagniotłam i uformowałam w dysk. Zawinęłam w folię spożywczą, odłożyłam do lodówki na pół godziny. Właściwie do ciasta kruchego powinno się użyć cukru pudru, ale tak wyszło, że miałam go za mało więc użyłam zwykłego - zapewniam, że bez szkody dla ciasta.
KRUSZONKA - zimne masło, mąkę, płatki owsiane i cukier roztarłam w miseczce rękami, odstawiłam do lodówki.
MASA SEROWA - ser rozmieszałam z pozostałymi składnikami na gładką masę.
Śliwki umyłam i poprzekrawałam na ćwiartki, usuwając przy tym pestki.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam delikatnie, na oprószonym odrobiną mąką blacie, na koło śr. ok. 32 cm. Nawinęłam je na wałek i przeniosłam na formę śr. 26 cm. Wylepiłam dno i całe boki lekko dociskając. Nakłułam ciasto widelcem i wyrównałam brzegi. Na ciasto wylałam masę serową a na niej ułożyłam koliście kawałki śliwek. Całość posypałam zimną kruszonką.
Tartę piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Trzeba w połowie czasu spojrzeć czy brzegi ciasta nie za bardzo się rumienią i ew. zmniejszyć trochę temperaturę. Po wystudzeniu wierzch oprószyłam odrobiną cukru pudru, ale nie jest to konieczne. Radzę kroić dopiero kiedy tarta zupełnie wystygnie.
no tym przepisem mnie skusiłaś na tyle ze wreszcie kupię formę do tart :)
OdpowiedzUsuńpolecam taką z wyjmowanym dnem - po upieczeniu dużo łatwiej wyjąć wtedy tartę z foremki na paterę i nie połamać jej
UsuńSezon na śliwy w pełni, więc warto to wykorzystać. W dodatku śliwy nalezą do jednych z najzdrowszych owoców. Nie dość, że doskonale alkalizują, to w dodatku zawierają kwasy neochlorogenowy i chlorogenowy, które mają działanie przeciwutleniające.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marcin, dziękuję za te cenne informacje :)
UsuńObłędnie wygląda Twoja tarta! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
dziękuję :)
UsuńŚwietnie wygląda! a co do smaku, niebo w gębie! pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWlasnie włożyłam do piekarnika zobaczymy jaka wyjdzie
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie więc w smaku pewnie też taka jest :)
OdpowiedzUsuń