Ciasteczka z melasą i orzechami pekan
Dawno nie piekłam ciasteczek, prawda ? Dobrze jest mieć w domu zachomikowane jakieś pudełko pełne chrupiących małych słodkości, ale niestety Żarłoczki wszystko wyjadły...
Ponieważ nie było w domu nic słodkiego a ja nie miałam ochoty na nic bardziej skomplikowanego więc powstały kruche ciastka z pekanami bo właśnie te orzechy miałam pod ręką. Można użyć zwykłych orzechów włoskich albo nie dodawać żadnych - ciasteczka i tak będą pachnące i pyszne.
Kruche ciasteczka z melasą i pekanami
czas przygotowania : 20 minut + czas chłodzenia ciasta + czas pieczenia
składniki :
sposób przygotowania : do miski przesiałam obie mąki, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Dodałam pokrojone na nieduże kawałki zimne masło i roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Można też składniki posiekać, ale mnie jest wygodniej rozetrzeć je rękami. Dodałam melasę, żółtka oraz śmietanę i zagniotłam elastyczne ciasto. Uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto zagniotłam lekko żeby nadać mu plastyczność. Podzieliłam na nieduże kawałki, wielkości małych orzechów włoskich, uformowałam w kulki. Kuleczki ułożyłam w odstępach 3-4 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyłam wszystkie pomagając sobie tłuczkiem do mięsa maczanym w mące żeby ciasto się do niego nie przyklejało. W każde ciasteczko wcisnęłam delikatnie połówkę orzecha pekan.
Zobacz jak zrobić ciasteczka używając tłuczka do mięsa
Piekłam 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, grzanie góra dół. Po upieczeniu zostawiłam na blasze do wystudzenia. Z podanej ilości składników wyszło mi 55 ciasteczek średnicy 5-6 cm.
Ponieważ nie było w domu nic słodkiego a ja nie miałam ochoty na nic bardziej skomplikowanego więc powstały kruche ciastka z pekanami bo właśnie te orzechy miałam pod ręką. Można użyć zwykłych orzechów włoskich albo nie dodawać żadnych - ciasteczka i tak będą pachnące i pyszne.
Kruche ciasteczka z melasą i pekanami
czas przygotowania : 20 minut + czas chłodzenia ciasta + czas pieczenia
składniki :
- 200 g mąki pszennej krupczatki
- 325 g mąki pszennej luksusowej
- 200 g masła albo margaryny
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki miałkiej soli
- 50 g melasy z cukru trzcinowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany 18 %
- ok. 150 g łuskanych orzechów pekan
sposób przygotowania : do miski przesiałam obie mąki, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Dodałam pokrojone na nieduże kawałki zimne masło i roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Można też składniki posiekać, ale mnie jest wygodniej rozetrzeć je rękami. Dodałam melasę, żółtka oraz śmietanę i zagniotłam elastyczne ciasto. Uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto zagniotłam lekko żeby nadać mu plastyczność. Podzieliłam na nieduże kawałki, wielkości małych orzechów włoskich, uformowałam w kulki. Kuleczki ułożyłam w odstępach 3-4 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyłam wszystkie pomagając sobie tłuczkiem do mięsa maczanym w mące żeby ciasto się do niego nie przyklejało. W każde ciasteczko wcisnęłam delikatnie połówkę orzecha pekan.
Zobacz jak zrobić ciasteczka używając tłuczka do mięsa
Piekłam 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, grzanie góra dół. Po upieczeniu zostawiłam na blasze do wystudzenia. Z podanej ilości składników wyszło mi 55 ciasteczek średnicy 5-6 cm.
Jakie idealne. Porywam kilka :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:) podziwiam Twoje pomysły:)
OdpowiedzUsuńMniam świetne ciasteczka
OdpowiedzUsuńsmacznie :)
OdpowiedzUsuńwygladają smakowicie!!!
OdpowiedzUsuńgenialnie wyglądają z tym tłuczkowym wzorkiem :)
OdpowiedzUsuń