Wiosenny twarożek - pyszne, chrupiące śniadanie

Biały ser i dużo świeżych, chrupiących mniej lub bardziej dodatków w środku czy wiosenny twarożek poleca się na pyszne śniadanie. Zapraszam!

Wiosnę czuć i widać na każdym kroku. Nic dziwnego więc, że nasze jedzenie staje się nieco lżejsze i chętniej sięgamy po zieleninę. No przynajmniej ja tak mam. Nie żebym się odchudzała, ale jakoś wcale nie mam ochoty na jakieś długo duszone mięso czy konkretniejsze zupy z wkładką. Wolę właśnie twarożek, sok czy koktajl owocowo warzywny. A jeśli zupa to jarzynowa i lekka.

Pewnie zaraz odezwą się jacyś mądrale, że co to za przepis! Że każdy wie jak zrobić taki twarożek. Być może oni wiedzą, ale ja też wiem swoje. Z bloga korzysta mnóstwo młodych osób, które naprawdę nie mają pojęcia jak przygotować wiele rzeczy, nawet najprostszych.  I właśnie takie wpisy na łatwe dania są kierowane do nich bo od czegoś trzeba zacząć. Kiedy ja byłam młoda to nie miał mi kto tego pokazać czy podpowiedzieć więc teraz chciałabym móc służyć radą i pomocą innym. Sądząc po wielu komentarzach czy mailach jakie dostaję udaje mi się to bardzo często i ogromną radość sprawia mi świadomość, że ktoś dzięki mnie zrobił coś w kuchni pierwszy raz w życiu a na dodatek jest zadowolony bo potrawa smakowała jemu samemu i całej rodzinie. Po to właśnie tutaj jestem.

Wolisz białe śniadanie na słodko? Przygotuj twarożek.z owocami i migdałami!




Twarożek z wiosennymi, chrupiącymi dodatkami

czas przygotowania: ok. 10 minut
składniki:
  • ok. 300 g twarogu, sera białego - u mnie półtłusty
  • 3-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego albo gęstej śmietany
  • 1 szalotka albo 1-2 cebulki dymki 
  • kilka rzodkiewek
  • kawałek ogórka świeżego
  • koperek
  • cienki szczypiorek  
  • do smaku - sól himalajska różowa, świeżo mielony pieprz czarny



Jak zrobić pyszny twarożek z nowalijkami?

Twaróg przełożyłam do miski i rozdrobniłam widelcem. Dodałam trochę jogurtu i wymieszałam.

Wszystkie warzywa i zieleninę umyłam, osączyłam dokładnie. Rzodkiewki, cebulkę i ogórka pokroiłam w drobną kostkę. Ogórka nie obierałam ze skórki bo pod nią jest mnóstwo witamin a poza tym jest smaczna i chrupiąca. Zieleninę posiekałam - dodałam mniej więcej po czubatej łyżce siekanego koperku i szczypiorku. Rozdrobnione składniki dodałam do sera, wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Taki twarożek jest dobry zarówno na śniadanie jak i jako przekąska w ciągu dnia. Można go zjeść jako samodzielne danie albo posmarować nim świeże pieczywo, grzanki czy naleśniki. Proporcje poszczególnych dodatków to indywidualna sprawa i możne je zwiększyć lub zmniejszyć wedle własnego gustu. Ma być świeżo, chrupiąco i pysznie!

Zamiast szalotki można użyć cebuli dymki albo cebuli czerwonej czy cukrowej

Podobnie przyprawionym twarożkiem można nafaszerować roladki z ogórka

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger