Chłodnik truskawkowy ze szparagami
Za oknem skwar a w domu jak w piekarniku. Chodzi wiatrak, ale mieli rozgrzane powietrze dając niewiele ukojenia. W takie dni nie chce się ani gotować ani nawet jeść. A przecież nie samą wodą człowiek żyje.
Doskonałym pomysłem na taki czas jest chłodnik. Najbardziej popularny jest chyba buraczkowy, ale nie warto poprzestawać tylko na nim. Wykorzystajcie inne warzywa i owoce do przygotowania pysznych, zimnych zup, które doskonale orzeźwiają dostarczając jednocześnie sporo witamin i energii.
Chłodnik z truskawek ze szparagami i bazylią
czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
składniki na 2-3 porcje:
Jak zrobić chłodnik z truskawek?
CHŁODNIK - opłukane i dobrze osączone truskawki zblendowałam na gładko ze świeżo wyciśniętym z pomarańczy sokiem, dodając ostry sos piri-piri, bazylię, miód, sok i skórkę z cytryny, sól a na koniec nieco jogurtu. Schłodziłam.
Zobacz przepis na Chłodnik brzoskwiniowy z grzankami
SZPARAGI - szparagi opłukałam i osuszyłam. Były cienkie więc ich nie obierałam. Odłamałam tylko twardsze, dolne końce. Żeby to zrobić trzeba wziąć szparaga w obie dłonie trzymając za końce i powoli wyginać. Mniej więcej w 1/3-1/4 wysokości od dołu szparag powinien pęknąć i przełamać się. Dolne części można wykorzystać do gotowania wywaru.
Górne części pokroiłam na kawałki ok. 1 cm zostawiając w całości główki. W rondlu rozgrzałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam szparagi dodając kilka kropli cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Smażyłam tylko kilka chwil żeby warzywo straciło surowość, ale pozostało chrupiące.
1/3 odłożyłam do dekoracji a 2/3 przełożyłam do rozdrabniacza. Dolałam resztę oleju, trochę bazylii i zblendowałam. Doprawiłam do smaku odrobiną soli, pieprzu, miodu i soku cytrynowego. Sos powinien być gęsty, ale nieco lejący.
Zimny chłodnik truskawkowy rozlałam do miseczek. Posypałam kawałkami podsmażonych szparagów i polałam zielonym sosem. Na upalny dzień nie ma nic lepszego niż coś takiego!
Doskonałym pomysłem na taki czas jest chłodnik. Najbardziej popularny jest chyba buraczkowy, ale nie warto poprzestawać tylko na nim. Wykorzystajcie inne warzywa i owoce do przygotowania pysznych, zimnych zup, które doskonale orzeźwiają dostarczając jednocześnie sporo witamin i energii.
Chłodnik z truskawek ze szparagami i bazylią
czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
składniki na 2-3 porcje:
- CHŁODNIK - ok. 300 g dojrzałych truskawek
- ok. 150 ml soku z pomarańczy
- kilka/kilkanaście liści bazylii
- 8 kropli sosu piri-piri
- 1/2 łyżeczki miodu naturalnego, użyłam wielokwiatowego
- 2 szczypty soli, dodałam himalajską
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta skórki otartej z cytryny
- kilka łyżeczek gęstego jogurtu naturalnego - można pominąć
- SZPARAGI - 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów
- 6 łyżek oleju rzepakowego, uniwersalnego, z zarodków rzepaku
- kilka liści bazylii
- do smaku - sok z cytryny, miód, odrobina cukru, sól, pieprz kolorowy mielony
Jak zrobić chłodnik z truskawek?
CHŁODNIK - opłukane i dobrze osączone truskawki zblendowałam na gładko ze świeżo wyciśniętym z pomarańczy sokiem, dodając ostry sos piri-piri, bazylię, miód, sok i skórkę z cytryny, sól a na koniec nieco jogurtu. Schłodziłam.
Zobacz przepis na Chłodnik brzoskwiniowy z grzankami
SZPARAGI - szparagi opłukałam i osuszyłam. Były cienkie więc ich nie obierałam. Odłamałam tylko twardsze, dolne końce. Żeby to zrobić trzeba wziąć szparaga w obie dłonie trzymając za końce i powoli wyginać. Mniej więcej w 1/3-1/4 wysokości od dołu szparag powinien pęknąć i przełamać się. Dolne części można wykorzystać do gotowania wywaru.
Górne części pokroiłam na kawałki ok. 1 cm zostawiając w całości główki. W rondlu rozgrzałam 1 łyżkę oleju i podsmażyłam szparagi dodając kilka kropli cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Smażyłam tylko kilka chwil żeby warzywo straciło surowość, ale pozostało chrupiące.
1/3 odłożyłam do dekoracji a 2/3 przełożyłam do rozdrabniacza. Dolałam resztę oleju, trochę bazylii i zblendowałam. Doprawiłam do smaku odrobiną soli, pieprzu, miodu i soku cytrynowego. Sos powinien być gęsty, ale nieco lejący.
Zimny chłodnik truskawkowy rozlałam do miseczek. Posypałam kawałkami podsmażonych szparagów i polałam zielonym sosem. Na upalny dzień nie ma nic lepszego niż coś takiego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.