Młoda kapusta z masłem i koperkiem
Kiedy wiosną pojawiają się młode warzywa rzucam się na nie jak głupia. Marchewkę chrupię zaraz po opłukaniu, kalarepkę faszeruję i duszę a szparagi dodaję gdzie się da.
Na kapustę też czekam niecierpliwie to młoda smakuje zupełnie inaczej niż taka, którą można kupić jesienią i zimą. Najbardziej lubię uduszoną z koperkiem, ale wyjątkowo dobre są też młode gołąbki. Duszoną kapustę można podać jako jarzynkę do dania obiadowego albo zjeść jako samodzielne danie choćby z dodatkiem pieczywa.
A Wy w jakiej postaci najbardziej lubicie ją jeść?
Młoda kapusta duszona na maśle z koperkiem
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki:
Jak zrobić młodą kapustę z masłem i koperkiem?
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, twardszych liści, opłukałam. Główkę przekroiłam na ćwiartki i poszatkowałam niezbyt cienko. W rondlu rozpuściłam masło. Wsypałam mąkę i smażyłam kilka chwil pilnując żeby się nie zrumieniło. Włożyłam kapustę, wymieszałam i podlałam wodą. Dusiłam, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Kiedy kapusta nieco zmiękła dodałam lubczyk, kminek, cukier i ocet. Dusiłam jeszcze kilka minut aż kapusta była miękka. Posoliłam do smaku i dosypałam koperek oraz szczypiorek. Doprawiłam na koniec odrobiną pieprzu. Szybko i przepysznie.
Na kapustę też czekam niecierpliwie to młoda smakuje zupełnie inaczej niż taka, którą można kupić jesienią i zimą. Najbardziej lubię uduszoną z koperkiem, ale wyjątkowo dobre są też młode gołąbki. Duszoną kapustę można podać jako jarzynkę do dania obiadowego albo zjeść jako samodzielne danie choćby z dodatkiem pieczywa.
A Wy w jakiej postaci najbardziej lubicie ją jeść?
Młoda kapusta duszona na maśle z koperkiem
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki:
- 1 niezbyt duża główka młodej kapusty
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- ok. 300 ml wody
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- ok. 1 łyżeczki soli
- ok. 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu ryżowego albo winnego białego
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- do smaku - pieprz świeżo mielony
Jak zrobić młodą kapustę z masłem i koperkiem?
Kapustę oczyściłam z wierzchnich, twardszych liści, opłukałam. Główkę przekroiłam na ćwiartki i poszatkowałam niezbyt cienko. W rondlu rozpuściłam masło. Wsypałam mąkę i smażyłam kilka chwil pilnując żeby się nie zrumieniło. Włożyłam kapustę, wymieszałam i podlałam wodą. Dusiłam, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Kiedy kapusta nieco zmiękła dodałam lubczyk, kminek, cukier i ocet. Dusiłam jeszcze kilka minut aż kapusta była miękka. Posoliłam do smaku i dosypałam koperek oraz szczypiorek. Doprawiłam na koniec odrobiną pieprzu. Szybko i przepysznie.
przepysznie:)uwielbiam taką kapustę
OdpowiedzUsuńwłasnie się objadam tą Twoją kapusią- narobiłaś mi takiego smaka, że nie mogłam się oprzeć. POEZJA!
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie pysznie wygląda. Moja żona również często gotuje wiosenną kapustę. Wypracowała przepis, dzięki któremu zajmuje jej to minimalną ilość czasu a potrawa wychodzi boska :-)
OdpowiedzUsuńJutro moja pierwsza w tym roku a czy marchewki nie dajemy Iza?
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz z marchewką to śmiało dodaj
UsuńWitam serdecznie:)Czy taką młodą kapustę można pasteryzować w słoikach na zimę?
OdpowiedzUsuńMożna, ale czy warto? Młoda ma swój urok wiosną i latem, a normalna jest dostępna cały rok.
UsuńTak, ale chodzi mi o to, żeby zamknąć smak młodej kapusty w słoiku. Uwielbiam taką młodą, później już mi nie smakuje. Dziękuję za odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńTo wekuj młodą. Tylko ja bym w słoiki wkładała taką jeszcze twardawą i pasteryzowała dla bezpieczeństwa
UsuńPani jest dla mnie wyrocznią, jeżeli chodzi o gotowanie. Proszę mi powiedzieć, ile czasu pasteryzowałaby taką kapustę?
OdpowiedzUsuńWkładałabym gorącą do słoików i pasteryzowała jeszcze 15 minut jeśli ma być przechowywana dłużej niż 2 tygodnie i do tego bez lodówki. Można włożyć wrzącą, zakręcić i odstawić do góry dnem bez pasteryzacji, a potem schować do lodówki, ale to tak na góra kilka tygodni i w chłodzie.
Usuń