czwartek, 1 maja 2014

Szparagi - co zrobić ze szparagów ?

Zebrałam wszystkie swoje dania ze szparagami bo sezon na te warzywa zaczął się w tym roku wcześniej niż zwykle. Nie ma tego dużo ani nie są jakieś wymyślne bo długo nie mogłam się do nich przekonać. Dziś już wiem, że mają ciekawy smak i można z nich zrobić szybko coś dobrego. No i zdecydowanie bardziej lubię zielone.

Szparagi to delikatne warzywo. Są chrupiące albo mięciutkie w zależności od metody przygotowania. Można je smażyć, gotować, piec, grillować a nawet jeść na surowo. Są zdrowe i pyszne więc warto po nie sięgnąć. I nie ociągać się - na rynku są dość krótko ! Kochajmy je bo tak szybko odchodzą...

Może dzięki temu zestawieniu ktoś przygotuje szparagi pierwszy raz i zakocha się w nich na zawsze ? Może powstaną jakieś inne pyszności szparagowe i zechcecie podzielić się ze mną przepisem na nie ?


 
Moje dania ze szparagami


Zupa szparagowa wiosenna
Zupa jarzynowa z młodych warzyw
Chłodnik truskawkowy ze szparagami
Botwinka bardzo wiosenna ze szparagami i jajkiem
Roladki schabowe ze szparagami i bukietem warzyw
Roladki schabowe i bukiet jarzyn
Kurczak pieczony z młodymi warzywami
Sałatka z surowych szparagów z jajkiem w koszulce
Szparagi z jajem
Sałatka makaronowa ze szparagami, pomidorkami i ogórkiem
Sałatka ryżowa z zielonymi warzywami
Omlet ze szparagami
Koszyczki kataifi z kurczakiem i szparagami
Tartinki z truskawkami, szparagami i serem
Sałatka z mizuny ze szparagami, pomidorami i serem
Sałatka z tuńczykiem, szparagami, jajkiem i sosem jogurtowo-musztardowym
Sałatka ze szpinaku ze szparagami, groszkiem i różowym sosem
Sałatka ze szparagami i jajkami przepiórczymi
Sałatka z grillowanymi szparagami
Sałatka ze szparagów, różyczek i sera
Makaron casarecce z pesto szparagowym i peccorino
Łosoś grillowany na grzance z warzywami
Pizza z młodymi warzywami
Tarta ze szparagami, marchewką i serem korycińskim



Ciąg dalszy nastąpi ...


7 komentarzy:

  1. Czemuż, ach czemuż nie jest pani moją siostrą (na ten przykład :-) Chyba bym codziennie u was siedziała. A potem mogłabym myć gary - w zamian za poczęstunek oczywiście :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, do zmywania zawsze chętnie kogoś przyjmę :)

      Usuń
  2. Nie jadłam szparagów ale może się w tym roku skuszę . :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto spróbować chociaż raz żeby przekonać się czy to nasze smaki czy nie - ja nie przepadam wciąż za białymi, ale zielone mi smakują :)

      Usuń
  3. Zdjęcia są tak piękne, że mam ochotę rzucić się na monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mało kto wie, że szparagi są bardzo zdrowe i dodatkowo bardzo niskokaloryczne. Więc tylko zajadać:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...