Śniadanie. Jajka. Mini frittaty ze szpinakiem

Leniwe, weekendowe śniadanie. Życie tak się układa, że rzadko jemy razem poranny posiłek. Tym bardziej cieszy kiedy możemy spokojnie usiąść razem przy stole i zjeść coś dobrego. Jajka na śniadanie to u nas częste danie, ale dzisiaj zamiast robić jajecznicę zapiekłam je w foremkach. I nawet dodany szpinak nie popsuł Żarłoczkowi humoru. 

Takie frittaty może przygotować z różnym dodatkami. Zamiast szpinaku dodajcie jakieś inne warzywo np. groszek albo kawałeczki wędliny a foremki wyłóżcie plasterkami kiełbasy lub szynki a za każdym razem zrobicie nieco inne danie. 

Masę jajeczną możecie też wlać na niedużą patelnię i powolutku smażyć aż się zetnie - po upieczeniu wystarczy pokroić dużą frittatę na trójkątne porcje.

Zwróćcie jeszcze uwagę na zielone grzybki, piękne ceramiczne pojemniczki na przyprawy widoczne na niektórych zdjęciach. Sprezentowała mi je Ulla z Kuchni na Wzgórzu mówiąc, że kiedy zobaczyła je w sklepie wiedziała od razu do kogo powinny należeć. Dziękuję Ulla, są cudne!

frittata , jajka zapiekane , śniadanie , szpinak , zapiekanki jajeczne


Małe zapiekanki jajeczne ze szpinakiem


czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
składniki na 6 sztuk/2 porcje:
  • 3 jajka
  • 1 nieduża szalotka
  • 1 łyżeczka masła
  • 70 g świeżego szpinaku
  • 50 g śmietanki kremówki 30%
  • 50 g sera - u mnie kremowy dojrzewający
  • do smaku - sól, sos piri piri, pieprz mielony
  • dodatkowo - szczypiorek

  • do formy - 1 łyżeczka masła

frittata , jajka zapiekane , śniadanie , szpinak , zapiekanki jajeczne
frittata , jajka zapiekane , śniadanie , szpinak , zapiekanki jajeczne
frittata , jajka zapiekane , śniadanie , szpinak , zapiekanki jajeczne
frittata , jajka zapiekane , śniadanie , szpinak , zapiekanki jajeczne
frittata , jajka zapiekane , śniadanie , szpinak , zapiekanki jajeczne

frittata , jajka zapiekane , śniadanie , szpinak , zapiekanki jajeczne
frittata , jajka zapiekane , śniadanie , szpinak , zapiekanki jajeczne

Jak zrobić mini frittaty ze szpinakiem?

Szpinak opłukałam i dobrze osączyłam. Liście pokroiłam w grube paski. Szalotkę obrałam, posiekałam. Na patelni rozgrzałam masło. Zeszkliłam szalotkę, dodałam szpinak i smażyłam mieszając kilka chwil aż się skurczył, odstawiłam. Ser pokroiłam w kosteczkę.

Jajka wybiłam do miski, roztrzepałam porządnie. Dodałam śmietankę, ser i przesmażony szpinak. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i odrobiną piri piri, wymieszałam dokładnie. Do wgłębień standardowej formy na muffiny nalewałam masę jajeczną sprawiedliwie ją rozdzielając na 6 porcji. W każdej foremce powinno być jej nie więcej ja do 3/4 wysokości bo podczas pieczenia całość wyrośnie. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekałam ok. 20 minut. Podałam od razu po upieczeniu posypując świeżym, posiekanym szczypiorkiem.

Formę do zapiekania jajek trzeba wysmarować wewnątrz masłem a po upieczeniu delikatnie oddzielić brzegi frittaty szpatułką. Podczas pieczenia masa jajeczna wyrasta a po wyjęciu opada i to normalne zjawisko więc nie martwcie się nim.

frittata , jajka zapiekane , śniadanie , szpinak , zapiekanki jajeczne
frittata , jajka zapiekane , śniadanie , szpinak , zapiekanki jajeczne

4 komentarze:

  1. smakowite, uwielbiam takie wynalazki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, a jakie zdrowe! Muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wyglądają na zdjęciach i pewnie pysznie smakują. A grzybki ceramiczne urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! wyglądają ślicznie i muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger