Zimowa zupa grzybowa ze świeżymi płomiennicami

Zupa grzybowa ze świeżych i do tego samodzielnie zebranych w grudniu czy styczniu grzybów to dla większości osób coś niemożliwego. Ja mówię, że to normalne bo grzyby rosną przez cały rok a nie tylko we wrześniu czy październiku. Trzeba jedynie obserwować przyrodę i zgłębiać wiedzę na temat innych niż najpopularniejsze gatunków grzybów. 

Kiedy podczas zimowych miesięcy temperatura jest na plusie można wybrać się np. do lasu łęgowego i poszukać świeżych grzybów. U podstaw starych wierzb, na pniach a nawet na niżej położonych gałęziach o tej porze roku wypatrujcie małych, pomarańczowobrązowych płomyków albo czegoś co wygląda jak rozrzucone, złote choć przyrdzewiałe monety. To płomiennice zimowe wcześniej nazywane zimówkami aksamitnotrzonowymi co lepiej oddaje ich czas występowania i wygląd. Ja jestem bardziej przywiązana do tej starszej nazwy więc częściej będę jej używać. Zimówki to grzyby wyrastające na drewnie w podobny sposób jak jesienne opieńki. Są oczywiście jadalne a nawet bardzo smaczne. Bardzo ważne jest to, że teraz nie pomylicie ich z żadnymi innymi grzybami bo nic podobnego nie rośnie. Zimówkom nie szkodzi nawet śnieg. Jeśli je przykryje to rosną sobie pod nim dalej. Gdy zetnie je mróz zamierają, ale po odwilży wracają do życia.

Podczas świątecznego spaceru zebrałam zimówek całkiem sporo i z części ugotowałam pyszną zupę grzybową. Świeżyzna grzybowa o tej porze roku smakuje wyjątkowo.

zupa grzybowa z zimówkami aksamitnotrzonowymi , zupa grzybowa z płomiennicami zimowymi , zimówki aksamitnotrzonowe , płomiennice zimowe , obiad , z grzybami , grzyby , zimowe grzybobranie , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , z warzywami , kartoflanka ,

Zupa grzybowa z zimówkami aksamitnotrzonowymi

czas przygotowania: 40 minut
składniki: 
  • 300 g zimówek aksamitnotrzonowych - same kapelusze
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 nieduża marchewka
  • 1/2 niedużego korzenia pietruszki
  • kawałeczek korzenia selera wielkości połowy jajka
  • 2-3 czubate łyżki posiekanego pora
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła 
  • 600-700 ml wywaru jarzynowego albo jarzynowo-mięsnego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie 
  • 2-3 łyżki posiekanego grubego szczypioru
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony, ostra papryka mielona


zupa grzybowa z płomiennicami zimowymi , zimówki aksamitnotrzonowe , płomiennice zimowe , obiad , z grzybami , grzyby , zimowe grzybobranie , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , z warzywami , kartoflanka ,
zupa grzybowa z płomiennicami zimowymi , zimówki aksamitnotrzonowe , płomiennice zimowe , obiad , z grzybami , grzyby , zimowe grzybobranie , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , z warzywami , kartoflanka ,
zupa grzybowa z płomiennicami zimowymi , zimówki aksamitnotrzonowe , płomiennice zimowe , obiad , z grzybami , grzyby , zimowe grzybobranie , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , z warzywami , kartoflanka ,
zupa grzybowa z płomiennicami zimowymi , zimówki aksamitnotrzonowe , płomiennice zimowe , obiad , z grzybami , grzyby , zimowe grzybobranie , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , z warzywami , kartoflanka ,
zupa grzybowa z płomiennicami zimowymi , zimówki aksamitnotrzonowe , płomiennice zimowe , obiad , z grzybami , grzyby , zimowe grzybobranie , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , z warzywami , kartoflanka ,
zupa grzybowa z płomiennicami zimowymi , zimówki aksamitnotrzonowe , płomiennice zimowe , obiad , z grzybami , grzyby , zimowe grzybobranie , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , z warzywami , kartoflanka ,

Jak zrobić zupę grzybową z zimówkami?

Grzyby dokładnie oczyściłam odcinają trzonki to te są mocno łykowate i nie nadają się do jedzenia. Kapelusze dobrze umyłam - trzeba to zrobić bo zwykle poprzyklejanych jest do nich mnóstwo resztek ściółki i kawałków liści. Osączyłam bardzo dokładnie. Większe sztuki można pokroić w paski, mniejsze zostawiłam w całości.

Warzywa oczyściłam i obrałam. Ziemniaki pokroiłam w większą kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, selera w drobną kostkę a pora w ćwierć plasterki. Czosnek drobno posiekałam.

W garnki roztopiłam masło, wsypałam ziarenka kminku. Smażyłam je na małym ogniu przez 2-3 minuty, mieszając żeby się nie przypaliły. Dorzuciłam warzywa - ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Podsmażyłam przez kilka chwil mieszając aż zaczęły się odrobinę przyrumieniać. Dodałam liście laurowe i ziele angielskie, wlałam bulion. Gotowałam nie dłużej niż 10 minut. Następnie wrzuciłam grzyby i gotowałam kolejne 10 minut. Wyłowiłam na talerz część ugotowanych w zupie kawałków ziemniaków. Rozgniotłam je dobrze widelcem na papkę i wrzuciłam z powrotem do garnka. To spowodowało, że zupa stała się bardziej zawiesista a nie dodałam żadnej zasmażki.

Na koniec dodałam czosnek. Doprawiłam zupę solą, pieprzem, papryką. Przed podaniem posypałam posiekanym szczypiorem. 

zupa grzybowa z płomiennicami zimowymi , zimówki aksamitnotrzonowe , płomiennice zimowe , obiad , z grzybami , grzyby , zimowe grzybobranie , kuchnia polska , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , z warzywami , kartoflanka ,

7 komentarzy:

  1. Pyzo ale mi ślinka cieknie na Twoją zupkę. Szkoda, że wcześniej nie było tego wpisu bo jakieś 3 tyg temu będąc w rodzinnych wiejsko-leśnych stronach widziałam te grzybki: rosły sobie na zmurszałym pieńku, nawet z Wujkiem je oglądaliśmy bo myśleliśmy, że to opieńki. Chyba będę musiała znowu się wybrać ;)
    Pozdrawiam.
    Ola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak tylko mróz odpuści i będzie kilka dni na plusie to można sprawdzić miejsce i okolicę bo być może pojawią się młode owocniki

      Usuń
  2. Dzień dobry,
    Czy śmietana( słodka?, kwaśna?)pasuje do tej zupy? Nagotowałam właśnie cały gar; mam takie dwie miejscówki zimówkowe, że sezon 2017/2018 upłynie pod pomarańczowym grzybowym znakiem;-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej jeśli lubi się zabielane zupy. Grzyby i śmietana zawsze do siebie pasują.

      Usuń
  3. Dziękuję, zupa przepyszna. Bałam się trochę, że śmietana "zagłuszy" delikatny smak płomiennic. Wyczytałam, że zimówki zawierają substancje antydepresyjne, więc...Dużą porcję zupy proszę!;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. płomiennice są u nas mało znane i niedoceniane, ale na Wschodzie specjalnie się je hoduje i bardzo ceni

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger