Tahini. Domowa pasta sezamowa
Dzisiaj pasta sezamowa, tahini. Nieodzowny składnik różnych nieco egzotycznych potraw, w tym między innymi hummusu czyli pasty z ciecierzycy. Tahina to bardzo prosta w przygotowaniu pasta, ale nie zawsze łatwa do kupienia. Można ją dostać w sklepach z tzw. zdrową, ekologiczną żywnością albo jedzeniem orientalnym. A zwykły sezam w postaci ziarenek jest już prawie ogólnodostępny i zrobienie z niego pasty trwa dosłownie kilka chwil.
Jest wiele produktów, które lepiej zrobić sobie samemu w domu mając wtedy pewność co jest w środku i co potem zjadamy. Przykładem jest domowa przyprawa warzywna, coś w rodzaju powszechnie używanej wegety, a domowa i bez żadnych dziwnych dodatków. Z czystym sumieniem można doprawiać nią zupy czy sosy.
Pasta z ziaren sezamu. Tahina
czas przygotowania: 15 minut
składniki:
Jak zrobić pastę sezamową?
Ziarno sezamu wsypałam na suchą patelnię i podgrzewałam na niedużym ogniu przez kilka minut. Powoli, mieszając i obserwując jak ziarenka się rumienią. Trzeba uważać bo łatwo je przypalić i potem pasta wyszłaby gorzka.
Uprażone, lekko zrumieniony sezam przesypałam do miseczki i odstawiłam do ostudzenia. Następnie wsypałam je do pojemnika blendera, dolałam olej sezamowy i zaczęłam miksować. Początkowo masa jest sucha, co chwilę trzeba przerywać i szpatułką zsuwać to co przykleja się do ścianek. Ale im dłużej miksowałam to masa stawała się bardziej mokra. Jest gotowa kiedy stanie się gładka o konsystencji podobnej do masła orzechowego.
I już. To wszystko. Po kilku minutach miałam swoją własną, domową pastę tahini. Przełożyłam ją do słoika i przechowuję w lodówce bo tłuszcz sezamowy łatwo jełczeje. Dlatego też nie warto robić jej dużo na zapas.
Jest wiele produktów, które lepiej zrobić sobie samemu w domu mając wtedy pewność co jest w środku i co potem zjadamy. Przykładem jest domowa przyprawa warzywna, coś w rodzaju powszechnie używanej wegety, a domowa i bez żadnych dziwnych dodatków. Z czystym sumieniem można doprawiać nią zupy czy sosy.
Pasta z ziaren sezamu. Tahina
czas przygotowania: 15 minut
składniki:
- 200 g ziaren białego sezamu
- 2 łyżeczki oleju roślinnego - najlepiej sezamowego, ale może być rzepakowy czy słonecznikowy
Jak zrobić pastę sezamową?
Ziarno sezamu wsypałam na suchą patelnię i podgrzewałam na niedużym ogniu przez kilka minut. Powoli, mieszając i obserwując jak ziarenka się rumienią. Trzeba uważać bo łatwo je przypalić i potem pasta wyszłaby gorzka.
Uprażone, lekko zrumieniony sezam przesypałam do miseczki i odstawiłam do ostudzenia. Następnie wsypałam je do pojemnika blendera, dolałam olej sezamowy i zaczęłam miksować. Początkowo masa jest sucha, co chwilę trzeba przerywać i szpatułką zsuwać to co przykleja się do ścianek. Ale im dłużej miksowałam to masa stawała się bardziej mokra. Jest gotowa kiedy stanie się gładka o konsystencji podobnej do masła orzechowego.
I już. To wszystko. Po kilku minutach miałam swoją własną, domową pastę tahini. Przełożyłam ją do słoika i przechowuję w lodówce bo tłuszcz sezamowy łatwo jełczeje. Dlatego też nie warto robić jej dużo na zapas.
Fajny przepis, często kupuję pasté sezamową, niestety jest droga ,chociaż już powszechnie dostępna.Kg.sezamu kosztuje 16 pln,ciekawa jestem, jaka zatem ilość wyjdzie z 200dkg.....dzieki
OdpowiedzUsuńponieważ domową pastę sezamową robi się z samego sezamu dodając ew. odrobinę oleju to pasty będzie wagowo tyle ile użyjesz sezamu
Usuń