Surówka z młodej kapusty
Od kiedy pamiętam byłam kapustojadem. Już jako dziecko lubiłam kapustę pod różnymi postaciami a do dzisiaj mam tak, że kupując kapustę kiszoną biorę jej przynajmniej dwa razy więcej niż potrzebuję na surówkę bo część zjadam już w drodze do domu. Wyjątkiem w mojej miłości do kapusty jest brukselka bo z nią jakoś nigdy się nie lubiłyśmy.
Wiosną młoda, duszona kapusta jest moim ulubionym daniem i mogę ją jeść codziennie. Chłopaki za taką nie szaleją więc zwykle mam ją tylko dla siebie. Ale cała rodzina chętnie zje zieloną surówkę z młodej kapusty jako dodatek do jakiegoś mięsnego dania. Taka kapuściana surówka jest prosta do przygotowania i z dodatkiem pachnącego koperku smakuje najlepiej.
Zielona surówka z młodej kapusty
czas przygotowania: 25 minut
składniki:
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
Składniki sosu, oprócz soli, wymieszałam dokładnie w miseczce, powinny połączyć się dobrze i stworzyć emulsję.
Kapustę umyłam, usunęłam wierzchnie, twarde liście. Poszatkowałam w drobne paseczki. Przesypałam do miski, dodałam sól i przez chwilę mieszałam ręką lekko wygniatając. Odstawiłam na 10 minut. Zieleninę opłukałam i dobrze osączyłam. Koperek posiekałam drobno. Cebulkę pokroiłam w cieniutkie krążki, szczypior grubo posiekałam. Rozdrobnioną zieleninę dodałam do kapusty. Wlałam przygotowany wcześniej sos i dokładnie wszystko wymieszałam.
Taka surówką jest jeszcze lepsza kiedy postoi w lodówce jakąś godzinkę i lepiej się przemaceruje, ale można ją jeść już zaraz po przygotowaniu.
Wiosną młoda, duszona kapusta jest moim ulubionym daniem i mogę ją jeść codziennie. Chłopaki za taką nie szaleją więc zwykle mam ją tylko dla siebie. Ale cała rodzina chętnie zje zieloną surówkę z młodej kapusty jako dodatek do jakiegoś mięsnego dania. Taka kapuściana surówka jest prosta do przygotowania i z dodatkiem pachnącego koperku smakuje najlepiej.
Zielona surówka z młodej kapusty
czas przygotowania: 25 minut
składniki:
- 1/2 główki niezbyt dużej młodej kapusty
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- 1-2 cebulki dymki razem ze szczypiorem
- SOS - 2 łyżeczki płynnego miodu naturalnego, użyłam wielokwiatowego
- 4 łyżki białego octu winnego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 3 szczypty soli
- 3 szczypty pieprzu mielonego czarnego
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
Składniki sosu, oprócz soli, wymieszałam dokładnie w miseczce, powinny połączyć się dobrze i stworzyć emulsję.
Kapustę umyłam, usunęłam wierzchnie, twarde liście. Poszatkowałam w drobne paseczki. Przesypałam do miski, dodałam sól i przez chwilę mieszałam ręką lekko wygniatając. Odstawiłam na 10 minut. Zieleninę opłukałam i dobrze osączyłam. Koperek posiekałam drobno. Cebulkę pokroiłam w cieniutkie krążki, szczypior grubo posiekałam. Rozdrobnioną zieleninę dodałam do kapusty. Wlałam przygotowany wcześniej sos i dokładnie wszystko wymieszałam.
Taka surówką jest jeszcze lepsza kiedy postoi w lodówce jakąś godzinkę i lepiej się przemaceruje, ale można ją jeść już zaraz po przygotowaniu.
Z koperkiem najlepsza.
OdpowiedzUsuńDroga Pyzo.Co do brukselki ,ktorej ja rowniez nie znosilam-podpowiadam,ze warto ja ugotowac,pokroic w drobna kostke noczek i go podsmazyc ,ale nie za mocno.ugotowana,ostudzona brukselke (smaczna jest ,gdy jest lekko ciepla)okrasic tym boczkiem,ale tak,aby nie plywala w tluszczu.Od momentu gdy zjadlam to pierwszy raz-przepadam za brukselka.Naprawde pycha.
OdpowiedzUsuńno nie wiem czy się przekonam, jakoś nie jest nam po drodze z tą małą kapustką
UsuńSurówka jest fantastyczna ,wypróbowałam ją w niedziele - rodzinka była zachwycona.
OdpowiedzUsuńWyglada super czy może być ocet jabłkowy ? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, może być.
Usuń