Surówka z młodej kapusty

Od kiedy pamiętam byłam kapustojadem. Już jako dziecko lubiłam kapustę pod różnymi postaciami a do dzisiaj mam tak, że kupując kapustę kiszoną biorę jej przynajmniej dwa razy więcej niż potrzebuję na surówkę bo część zjadam już w drodze do domu. Wyjątkiem w mojej miłości do kapusty jest brukselka bo z nią jakoś nigdy się nie lubiłyśmy.

Wiosną młoda, duszona kapusta jest moim ulubionym daniem i mogę ją jeść codziennie. Chłopaki za taką nie szaleją więc zwykle mam ją tylko dla siebie. Ale cała rodzina chętnie zje zieloną surówkę z młodej kapusty jako dodatek do jakiegoś mięsnego dania. Taka kapuściana surówka jest prosta do przygotowania i z dodatkiem pachnącego koperku smakuje najlepiej.


surówka z młodej kapusty , kapuściana suróweczka , młoda kapusta , dodatek do obiadu , zielona kapusta ,  warzywa , wiosenna surówka , zielono mi , prosty przepis , kuchnia polska


Zielona surówka z młodej kapusty

czas przygotowania: 25 minut
składniki:
  • 1/2 główki niezbyt dużej młodej kapusty 
  • 1/2 pęczka świeżego koperku 
  • 1-2 cebulki dymki razem ze szczypiorem

  • SOS - 2 łyżeczki płynnego miodu naturalnego, użyłam wielokwiatowego
  • 4 łyżki białego octu winnego 
  • 4 łyżki oleju roślinnego 
  • 3 szczypty soli 
  • 3 szczypty pieprzu mielonego czarnego 

surówka z młodej kapusty , kapuściana suróweczka , młoda kapusta , dodatek do obiadu , zielona kapusta ,  warzywa , wiosenna surówka , zielono mi , prosty przepis , kuchnia polska
surówka z młodej kapusty , kapuściana suróweczka , młoda kapusta , dodatek do obiadu , zielona kapusta ,  warzywa , wiosenna surówka , zielono mi , prosty przepis , kuchnia polska

surówka z młodej kapusty , kapuściana suróweczka , młoda kapusta , dodatek do obiadu , zielona kapusta ,  warzywa , wiosenna surówka , zielono mi , prosty przepis , kuchnia polska


Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

Składniki sosu, oprócz soli, wymieszałam dokładnie w miseczce, powinny połączyć się dobrze i stworzyć emulsję.

Kapustę umyłam, usunęłam wierzchnie, twarde liście. Poszatkowałam w drobne paseczki. Przesypałam do miski, dodałam sól i przez chwilę mieszałam ręką lekko wygniatając. Odstawiłam na 10 minut. Zieleninę opłukałam i dobrze osączyłam. Koperek posiekałam drobno. Cebulkę pokroiłam w cieniutkie krążki, szczypior grubo posiekałam. Rozdrobnioną zieleninę dodałam do kapusty. Wlałam przygotowany wcześniej sos i dokładnie wszystko wymieszałam.

Taka surówką jest jeszcze lepsza kiedy postoi w lodówce jakąś godzinkę i lepiej się przemaceruje, ale można ją jeść już zaraz po przygotowaniu.

surówka z młodej kapusty , kapuściana suróweczka , młoda kapusta , dodatek do obiadu , zielona kapusta ,  warzywa , wiosenna surówka , zielono mi , prosty przepis , kuchnia polska

6 komentarzy:

  1. Droga Pyzo.Co do brukselki ,ktorej ja rowniez nie znosilam-podpowiadam,ze warto ja ugotowac,pokroic w drobna kostke noczek i go podsmazyc ,ale nie za mocno.ugotowana,ostudzona brukselke (smaczna jest ,gdy jest lekko ciepla)okrasic tym boczkiem,ale tak,aby nie plywala w tluszczu.Od momentu gdy zjadlam to pierwszy raz-przepadam za brukselka.Naprawde pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie wiem czy się przekonam, jakoś nie jest nam po drodze z tą małą kapustką

      Usuń
  2. Surówka jest fantastyczna ,wypróbowałam ją w niedziele - rodzinka była zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada super czy może być ocet jabłkowy ? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger