Zupa krem ze świeżych ogórków
Zupa ogórkowa kojarzy się z kwaśną zupą na ogórkach kiszonych. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Świeże, zielone ogórki podaję raczej na surowo - w formie mizerii albo do kanapek. Czasami robię potrawkę ze świeżych ogórków i za pierwszym razem to było trochę dziwne doświadczenie bo zielone ogórki na gorąco były zaskakujące.
Ponieważ potrawka przypadła nam do gustu a chłodnik ogórkowy też lubię więc postanowiłam zrobić inną niż zwykle zupę ogórkową, właśnie z ogórków zwykłych, takich nie kiszonych. Czułam, że będzie smaczna i nie zawiodłam się. Jest świeża, soczysta a jednocześnie pożywna dzięki dodatkowi ziemniaków i groszku ptysiowego. Szybka zupa kiedy nie macie dużo czasu na stanie przy garach.
Kremowa zupa z surowych ogórków
czas przygotowania: 30 minut
składniki na 2-3 porcje:
Jak zrobić zupę ze świeżych ogórków?
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Ogórki dokładnie umyłam i też pokroiłam w kostkę - można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy, bardziej zielony kolor. Cebulkę oczyściłam, pokroiłam w pół krążki. Wielkość nie jest za bardzo istotna bo przecież całość będzie jeszcze rozdrabniana.
Ziemniaki wrzuciłam do garnka, zalałam bulionem jarzynowym i gotowałam aż były prawie miękkie. W tym czasie na patelni rozpuściłam masło. Zeszkliłam cebulkę, dodałam ogórki i smażyłam razem na małym ogniu aż nieco zmiękły. Trzeba uważać żeby nie zaczęły się przyrumieniać.
Do podgotowanych ziemniaków dodałam podsmażone ogórki i gotowałam razem kilka minut aż wszystko było miękkie. Zdjęłam zupę z ognia, dodałam trochę zielonego koperku i gęstej śmietany. Całość zmiksowałam na gęsty krem. Gdyby okazał się za gęsty można dolać więcej bulionu.
Krem z ogórków podałam na gorąco posypując groszkiem ptysiowym i koperkiem. Do każdej porcji dołożyłam trochę pokrojonego w cienkie paseczki świeżego ogórka.
Ponieważ potrawka przypadła nam do gustu a chłodnik ogórkowy też lubię więc postanowiłam zrobić inną niż zwykle zupę ogórkową, właśnie z ogórków zwykłych, takich nie kiszonych. Czułam, że będzie smaczna i nie zawiodłam się. Jest świeża, soczysta a jednocześnie pożywna dzięki dodatkowi ziemniaków i groszku ptysiowego. Szybka zupa kiedy nie macie dużo czasu na stanie przy garach.
Kremowa zupa z surowych ogórków
czas przygotowania: 30 minut
składniki na 2-3 porcje:
- 2 średnie ziemniaki
- 6 surowych, średnich ogórków gruntowych
- 2 nieduże cebulki dymki
- 3 szklanki bulionu jarzynowego albo mięsno jarzynowego
- 1-2 łyżki koperku świeżego
- 1 łyżeczka masła
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- do smaku - sól, pieprz mielony
- dodatkowo - groszek ptysiowy
- 2 ogórki świeże pokrojone w paseczki
- koperek
Jak zrobić zupę ze świeżych ogórków?
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w dużą kostkę. Ogórki dokładnie umyłam i też pokroiłam w kostkę - można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy, bardziej zielony kolor. Cebulkę oczyściłam, pokroiłam w pół krążki. Wielkość nie jest za bardzo istotna bo przecież całość będzie jeszcze rozdrabniana.
Ziemniaki wrzuciłam do garnka, zalałam bulionem jarzynowym i gotowałam aż były prawie miękkie. W tym czasie na patelni rozpuściłam masło. Zeszkliłam cebulkę, dodałam ogórki i smażyłam razem na małym ogniu aż nieco zmiękły. Trzeba uważać żeby nie zaczęły się przyrumieniać.
Do podgotowanych ziemniaków dodałam podsmażone ogórki i gotowałam razem kilka minut aż wszystko było miękkie. Zdjęłam zupę z ognia, dodałam trochę zielonego koperku i gęstej śmietany. Całość zmiksowałam na gęsty krem. Gdyby okazał się za gęsty można dolać więcej bulionu.
Krem z ogórków podałam na gorąco posypując groszkiem ptysiowym i koperkiem. Do każdej porcji dołożyłam trochę pokrojonego w cienkie paseczki świeżego ogórka.
Brzmi fantastycznie !
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować :)
Ogórkowy chłodnik, do wykorzystania szczególnie w gorący dzień. Bardzo dobrze wygląda, a przy tym na pewno jest orzeźwiający.
OdpowiedzUsuńRobię tą zupę od dwudziestu lat w Termomixie... ;)Jest naprawdę smaczna... :)
OdpowiedzUsuńJA CZĘSTO TĄ ZUPĘ ROBIĘ SMACZNA MNIE LEPIEJ SMAKUJE Z ZIELONYCH NIŻ Z KISZONYCH
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiej zupy, ale wygląda tak smacznie, że się skuszę i dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńZimą dodaję topiony serek ziołowy i jest mega smak :)
OdpowiedzUsuńJak ktoś lubi to paskudztwo czyli serki topione to wolna wola
UsuńMiałam okazję jeść. Przepyszna
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuję.Pachnie przecudnie,smakuje pewnie jeszcze lepiej.Pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że smakowało
Usuń