Bardzo orzeźwiający chłodnik ogórkowy
Chłodnik to cudowne danie na letni, upalny dzień. Schładza nas od środka a jednocześnie ma dużo witamin więc jest zdrowy. Kiedy latem nie chce mi się gotować robię właśnie chłodnik, taką zimną zupę, i zjadamy ją z ogromną przyjemnością. Uwielbiam kiedy jest w nim dużo smaku i coś chrupiącego więc chłodnik ogórkowy, taki jak dziś, jest idealny.
Taki chłodnik można zjeść sam albo z dodatkiem podanych osobno tłuczonych i okraszonych ziemniaków. Jest bardzo orzeźwiający więc koniecznie przygotujcie sobie taki w gorący dzień.
Chłodnik ogórkowy z cytryną i miętą
czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
składniki na 2 porcje:
Jak zrobić chłodnik ogórkowy?
Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam i otarłam wierzchnią, żółtą warstwę skórki mniej więcej z 1/3 owocu. Ogórka umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Nie obierałam go ze skórki bo pod nią jest najwięcej witamin, ale jeśli komuś skórka bardzo przeszkadza to może ją obrać. Nie usuwałam też gniazda nasiennego ze środka ogórka bo było delikatne. Przy mocniej dojrzałych ogórkach, kiedy w środku wykształcają się już pestki, lepiej gniazdo usunąć.
W misce roztrzepałam śmietanę i kefir. Dosypałam kawałeczki ogórka i posiekaną miętę. Doprawiłam chłodnik miodem, pieprzem ziołowym, odrobiną soli, sokiem z cytryny i skórką cytrynową - te wszystkie składniki dodałam wedle własnego smaku. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2-3 godziny żeby chłodnik dobrze się schłodził.
Chłodnik powinien być dość gęsty i dobrze wyczuwalnymi nutami cytryny oraz mięty.
Taki chłodnik można zjeść sam albo z dodatkiem podanych osobno tłuczonych i okraszonych ziemniaków. Jest bardzo orzeźwiający więc koniecznie przygotujcie sobie taki w gorący dzień.
Chłodnik ogórkowy z cytryną i miętą
czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
składniki na 2 porcje:
- 1 większy ogórek typu wąż albo kilka niedużych ogórków gruntowych
- 150 ml gęstej śmietany 18%
- 250 ml gęstego, dobrego kefiru
- 1 mała łyżeczka naturalnego miodu, użyłam lipowego
- garstka liści mięty
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- skórka z cytryny
- do smaku - odrobina soli
Jak zrobić chłodnik ogórkowy?
Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam i otarłam wierzchnią, żółtą warstwę skórki mniej więcej z 1/3 owocu. Ogórka umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Nie obierałam go ze skórki bo pod nią jest najwięcej witamin, ale jeśli komuś skórka bardzo przeszkadza to może ją obrać. Nie usuwałam też gniazda nasiennego ze środka ogórka bo było delikatne. Przy mocniej dojrzałych ogórkach, kiedy w środku wykształcają się już pestki, lepiej gniazdo usunąć.
W misce roztrzepałam śmietanę i kefir. Dosypałam kawałeczki ogórka i posiekaną miętę. Doprawiłam chłodnik miodem, pieprzem ziołowym, odrobiną soli, sokiem z cytryny i skórką cytrynową - te wszystkie składniki dodałam wedle własnego smaku. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2-3 godziny żeby chłodnik dobrze się schłodził.
Chłodnik powinien być dość gęsty i dobrze wyczuwalnymi nutami cytryny oraz mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.