Bardzo orzeźwiający chłodnik ogórkowy

Chłodnik to cudowne danie na letni, upalny dzień. Schładza nas od środka a jednocześnie ma dużo witamin więc jest zdrowy. Kiedy latem nie chce mi się gotować robię właśnie chłodnik, taką zimną zupę, i zjadamy ją z ogromną przyjemnością. Uwielbiam kiedy jest w nim dużo smaku i coś chrupiącego więc chłodnik ogórkowy, taki jak dziś, jest idealny.

Taki chłodnik można zjeść sam albo z dodatkiem podanych osobno tłuczonych i okraszonych ziemniaków. Jest bardzo orzeźwiający więc koniecznie przygotujcie sobie taki w gorący dzień.

chłodnik z ogórka , chołodziec , chłodniczek , zupa na lato , zimna zupa , kuchnia polska , letnie menu , ogórki , mięta , szybka kuchnia , bez gotowania





Chłodnik ogórkowy z cytryną i miętą

czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
składniki na 2 porcje: 
  • 1 większy ogórek typu wąż albo kilka niedużych ogórków gruntowych
  • 150 ml gęstej śmietany 18%
  • 250 ml gęstego, dobrego kefiru 
  • 1 mała łyżeczka naturalnego miodu, użyłam lipowego
  • garstka liści mięty
  • sok z połowy cytryny 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • skórka z cytryny 
  •  
  • do smaku - odrobina soli

chłodnik z ogórka , chołodziec , chłodniczek , zupa na lato , zimna zupa , kuchnia polska , letnie menu , ogórki , mięta , szybka kuchnia , bez gotowania
chłodnik z ogórka , chołodziec , chłodniczek , zupa na lato , zimna zupa , kuchnia polska , letnie menu , ogórki , mięta , szybka kuchnia , bez gotowania

Jak zrobić chłodnik ogórkowy?

Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam i otarłam wierzchnią, żółtą warstwę skórki mniej więcej z 1/3 owocu. Ogórka umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Nie obierałam go ze skórki bo pod nią jest najwięcej witamin, ale jeśli komuś skórka bardzo przeszkadza to może ją obrać. Nie usuwałam też gniazda nasiennego ze środka ogórka bo było delikatne. Przy mocniej dojrzałych ogórkach, kiedy w środku wykształcają się już pestki, lepiej gniazdo usunąć.

W misce roztrzepałam śmietanę i kefir. Dosypałam kawałeczki ogórka i posiekaną miętę. Doprawiłam chłodnik miodem, pieprzem ziołowym, odrobiną soli, sokiem z cytryny i skórką cytrynową - te wszystkie składniki dodałam wedle własnego smaku.  Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 2-3 godziny żeby chłodnik dobrze się schłodził.

Chłodnik powinien być dość gęsty i dobrze wyczuwalnymi nutami cytryny oraz mięty. 

chłodnik z ogórka , chołodziec , chłodniczek , zupa na lato , zimna zupa , kuchnia polska , letnie menu , ogórki , mięta , szybka kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger