Najprostsze lody waniliowe - bez maszynki

Żeby zrobić pyszne, domowe lody wcale nie trzeba mieć specjalnej maszynki. Na dodatek wystarczą 3 a nawet tylko 2 składniki żeby zrobić wspaniały deser. Kilka minut ubijania, kilka godzin mrożenia i można cieszyć się przepysznymi lodami. Nie wierzycie? No to spróbujcie sami bo to chyba najłatwiejsze do zrobienia domowe lody!

Hitem moich ubiegłorocznych lodowych  kombinacji były lody mirabelkowe a ponieważ widziałam, że mirabelki już dojrzewają więc wkrótce znowu zrobię sobie takie i Wam też je serdecznie polecam bo są cudowne!

domowe lody waniliowe , lody bez maszynki , lody śmietankowo waniliowe , lody 3składnikowe , najłatwiejsze lody domowe , jak zrobić pyszne lody domowe , śmietanka kremówka , mleko skondensowane słodzone , wanilia , pasta waniliowa , desery , deser , ice cream , blok lodowy , semifreddo , deser lodowy


Lody śmietankowo-waniliowe, bez maszyny!

czas przygotowania: 15 minut + kilka/kilkanaście godzin mrożenia
składniki: 
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 puszka 530 g mleka skondensowanego słodzonego 
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej albo ekstraktu waniliowego 

domowe lody waniliowe , lody bez maszynki , lody śmietankowo waniliowe , lody 3składnikowe , najłatwiejsze lody domowe , jak zrobić pyszne lody domowe , śmietanka kremówka , mleko skondensowane słodzone , wanilia , pasta waniliowa , desery , deser , ice cream , blok lodowy , semifreddo , deser lodowy

Jak zrobić lody waniliowe bez maszynki? 

Zanim zaczęłam robić te lody dobrze schłodziłam wszystkie składniki a także miskę, w której miałam zamiar je ubijać.

Do zimnej misy wlałam mocno schłodzoną śmietankę i ubiłam ją. Kiedy śmietana była sztywna dolałam schłodzone mleko skondensowane i dodałam pastę waniliową. Ubijałam jeszcze kilka chwil żeby składniki dobrze się połączyły. Gęstą, puszystą masę przelałam do foremki, keksówki, wyłożonej folią spożywczą. Można wlać ją do zwykłego pojemnika (takiego do przechowywania żywności, z atestem), ale ja chciałam uzyskać ładny blok lodowy. Wierzch foremki przykryłam szczelnie folia i wstawiłam do zamrażarki na kilka, kilkanaście godzin. Nie trzeba ich mieszać co jakiś czas, wystarczy cierpliwie poczekać aż się zamrożą.

Zamrożony blok lodowy przed podaniem wyjęłam z foremki i usunęłam folię. Podałam ze świeżymi owocami. Porcje kroiłam nożem na grube plastry. Zamrożone lody można też porcjować tradycyjnie czyli gałkownicą, specjalną łyżką do lodów albo nawet zwykłą łyżką.

Napisałam, że wykładam foremkę folią spożywczą. Nie jest to konieczne, ale robię tak bo potem dużo łatwiej jest mi wyjąć cały blok lodowy z formy. Jeśli nie macie pasty waniliowej ani ekstraktu po prostu pomińcie ten składnik i zróbcie lody śmietankowe. Można też do płynnej śmietanki dosypać trochę kawy rozpuszczalnej i z tym dodatkiem zrobić lody kawowe. Śmietanka i mleko skondensowane są bazą a dalej kombinujcie ze smakiem.

domowe lody waniliowe , lody bez maszynki , lody śmietankowo waniliowe , lody 3składnikowe , najłatwiejsze lody domowe , jak zrobić pyszne lody domowe , śmietanka kremówka , mleko skondensowane słodzone , wanilia , pasta waniliowa , desery , deser , ice cream , blok lodowy , semifreddo , deser lodowy

7 komentarzy:

  1. Pysznie! Rzeczywiście w wykonaniu proste, tylko cierpliwości i wiem co jem. Mirabelkowe wypróbuję, bo przepis podoba mi się, a aromat mirabelek jest niepowtarzalny, pozdrawiam Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy takie lody mogą leżeć dłużej w zamrażarce i można je wyjadać po trochu?
    Haneczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej - wytrzymają 2-3 tygodnie, ale trzeba pamiętać żeby forma lub pojemnik były dobrze zakryte

      Usuń
  3. Robiłam lody na mleku skondensowanym bez udziału maszynki do lodów, ale wychodzą one bardzo słodkie, zawiesiste (nie wiem jak to wytłumaczyć ;)) ale dwie gałki i koniec :D no i do nich był dodawany alkohol.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli były z samego mleka skondensowanego to rzeczywiście musiał być ulepek, w moich mleko jest połączone z niesłodką śmietanką a i tak lody są słodkie. Można zmienić proporcje i użyć więcej śmietanki a mniej słodkiego mleka

      Usuń
  4. Lody wyszły wspaniałe, może odrobinę zbyt słodkie, ale zupełnie mi to nie przeszkadza ;-)
    Przepis z całą pewnością do powtórzenia.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger