Ciasto z białą czekoladą i jagodami. Blondie z owocami
Było mocno czekoladowe brownie więc czas na wersją jasną czyli blondie. Też jest czekoladowe, ale ma w sobie białą czekoladę. Nie rośnie zbytnio i nie jest puszyste, ale takie właśnie ma być - nieco kleiste, jakby zakalcowate i pyszne tak, że ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Słodycz złamałam dodatkiem letnich owoców bo ostatnie dni były tak ponure, że bardzo zatęskniłam za tymi letnimi, ciepłymi i słonecznymi.
Jesień ma swoje prawa, ale kiedy przez wiele dni jest mokro, wietrznie i ponuro to mam ochotę zakopać się jak jeż w stertę liści i nie wyłazić aż do wiosny. Albo zapaść w sen jak niedźwiedź i poczekać do przyszłego roku na świeże jagódki... Niestety, tak dobrze nie ma, ale na szczęście są mrożonki! Porcja mrożonych jagód, trochę czekolady i od razu lepiej.
To ciasto robi się szybko i łatwo. Nie musicie nawet wyjmować miksera, wystarczy łyżka do wymieszania składników więc do dzieła.
Blondie z czarnymi jagodami
czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
składniki:
Jak zrobić blondie z jagodami?
Mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia. W rondelku umieściłam pokrojone na kawałki masło i połamaną na kawałeczki czekoladę. Podgrzewałam powoli, mieszając, aż wszystko się rozpuściło i połączyło. Gdyby masa po wstępnym połączeniu zaczęła się rozwarstwiać to nie przejmujcie się. Mimo, że może wyglądać na zwarzoną to po dodaniu reszty składników wszystko dobrze się połączy.
Masło z czekoladą przelałam do miski i pozwoliłam im nieco ostygnąć. Do jeszcze ciepłych wbiłam jajka, dodałam cukier i wanilię a następnie mąkę z proszkiem. Wymieszałam wszystko na gładkie ciasto. Foremkę o wymiarach 26x15 cm posmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. Wlałam ciasto i rozprowadziłam je równo. Wierzch posypałam mrożonymi jagodami.
Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 30-35 minut. Po upieczeniu ostudziłam. Przed podaniem można oprószyć wierzch odrobiną cukru pudru, ale nie za dużo bo ciasto jest dość słodkie.
Jesień ma swoje prawa, ale kiedy przez wiele dni jest mokro, wietrznie i ponuro to mam ochotę zakopać się jak jeż w stertę liści i nie wyłazić aż do wiosny. Albo zapaść w sen jak niedźwiedź i poczekać do przyszłego roku na świeże jagódki... Niestety, tak dobrze nie ma, ale na szczęście są mrożonki! Porcja mrożonych jagód, trochę czekolady i od razu lepiej.
To ciasto robi się szybko i łatwo. Nie musicie nawet wyjmować miksera, wystarczy łyżka do wymieszania składników więc do dzieła.
Blondie z czarnymi jagodami
czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
składniki:
- 200 g białej czekolady
- 100 g zwykłego masła
- 125 g zwykłego cukru
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1 laski wanilii
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/5 łyżeczki soli
- 100 g jagód czarnych mrożonych Poltino - w sezonie można użyć świeżych owoców
- do formy - 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki bułki tartej
Jak zrobić blondie z jagodami?
Mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia. W rondelku umieściłam pokrojone na kawałki masło i połamaną na kawałeczki czekoladę. Podgrzewałam powoli, mieszając, aż wszystko się rozpuściło i połączyło. Gdyby masa po wstępnym połączeniu zaczęła się rozwarstwiać to nie przejmujcie się. Mimo, że może wyglądać na zwarzoną to po dodaniu reszty składników wszystko dobrze się połączy.
Masło z czekoladą przelałam do miski i pozwoliłam im nieco ostygnąć. Do jeszcze ciepłych wbiłam jajka, dodałam cukier i wanilię a następnie mąkę z proszkiem. Wymieszałam wszystko na gładkie ciasto. Foremkę o wymiarach 26x15 cm posmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. Wlałam ciasto i rozprowadziłam je równo. Wierzch posypałam mrożonymi jagodami.
Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 30-35 minut. Po upieczeniu ostudziłam. Przed podaniem można oprószyć wierzch odrobiną cukru pudru, ale nie za dużo bo ciasto jest dość słodkie.
Doskonałe ciasto :)
OdpowiedzUsuń