Ciasteczka waniliowe z kremem cytrynowym i lukrem
Święta wielkanocne w naszym domu nie mogą obyć się bez słodkości. Na pewno będzie jakaś puszysta baba, może jakiś sernik lub kolorowy mazurek i postanowiłam zrobić jeszcze małe ciasteczka.
Waniliowe ciasteczka, przełożone kwaskowym, cytrynowym kremem i polukrowane, będą ozdobą świątecznego stołu i łakociem, któremu nikt się nie oprze. Takie ciasteczka lub inne drobne wypieki możecie też zapakować w celofan albo małe pudełeczka i obdarować nimi bliskich. Będą bardzo miłym, słodkim upominkiem. W wykrawaniu lub dekorowaniu na pewno chętnie pomogą dzieci, ale dla dorosłych to też może być doskonała zabawa.
Żeby ciasteczka były chrupiące starannie przygotowałam kruche ciasto. Dla pięknego zapachu i lepszego smaku do ciasta dodałam cukier waniliowy, a do lukru odrobinę ekstraktu cytrynowego. To produkty całkowicie naturalne z nowej, wchodzącej dopiero na rynek, serii "Ze świata natury" Dr Oetkera, w skład której wchodzą jeszcze: cukier trzcinowy z cejlońskim cynamonem, cukier z ekologiczną skórką cytrynową, przyprawa do szarlotki z cejlońskim cynamonem, imbirem i skórką z ekologicznych pomarańczy oraz naturalne ekstrakty - waniliowy, pomarańczowy i migdałowy. Wszystkie wymienione produkty cudownie pachną, ale nie są to jakieś tam sztuczne zapachy tylko jak najbardziej naturalne aromaty, ponieważ wykorzystano do nich m.in. najbardziej cenioną na świecie wanilię Bourbon z Madagaskaru, skórki z ekologicznych, sycylijskich cytryn i pomarańczy, a także pomarańczy brazylijskich, cejloński cynamon i migdały z Maroka. Szukajcie już tych produktów w sklepach bo przydadzą się na pewno do domowych wypieków nie tylko na święta.
Ciasteczka waniliowe z lukrem i lemon curd
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia + czas pieczenia
składniki:
Jak zrobić ciasteczka waniliowe?
Mąkę przesiałam. Wymieszałam z cukrem zwykłym, cukrem waniliowym i solą. Dodałam pokrojone na małe kawałki zimne masło i rozcierałam rękami aż masa przypominała mokry piasek i nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam zwarte, ale elastyczne ciasto. Gdyby składniki łączyły się opornie można dolać 1-2 łyżeczki bardzo zimnej wody. Ciasto owinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto lekko zagniotłam i rozwałkowałam dość cienko, lekko tylko podsypując mąką. Foremkami wycięłam ciasteczka w kształcie jajek. Połowę pełnych i połowę z otworkiem, do pary. Jeśli nie macie takiej foremki z kurczątkiem wykrójcie parzystą ilość ciasteczek pełnych i w połowie wytnijcie kółeczka małą zakrętką od jakiejś buteleczki - po złożeniu taki otwór wypełniony żółtym kremem będzie imitował żółtko jaja.
Ciasteczka ułożyłam w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Mają się lekko zrumienić. Po upieczeniu studziłam ciastka na blasze bo zanim stężeją są delikatne i przekładają od razu łatwo je połamać.
Jak zrobić lukier białkowy?
Białko o temperaturze pokojowej ubiłam na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawałam po łyżeczce cukru pudru aż masa stała się gładka i osiągnęła konsystencję dość gęstej śmietany. Na koniec wlałam pół łyżeczki naturalnego ekstraktu z cytryn z Sycylii żeby lukier miał ładny zapach. Lukier powinien być na tyle gęsty żeby nie spływał z ciasteczek.
Jak zrobić ciasteczka przekładane lemon curd?
Czas złożyć te pyszne ciastka. Ciasteczka z otworkiem posmarowałam z wierzchu gęstym, białym lukrem, przy pomocy pędzelka. Odłożyłam na kratkę, żeby lukier zupełnie zastygł. Na ciasteczka pełne nałożyłam po pół łyżeczki kremu cytrynowego i przykryłam tymi lukrowanymi lekko dociskając. Kremu nie może być zbyt dużo bo wypłynie bokami.
Tu (klik, klik) znajdziesz przepis na pyszny, domowy lemon curd
Tak przygotowane ciasteczka odłożyłam do lodówki żeby krem stężał.
Waniliowe ciasteczka, przełożone kwaskowym, cytrynowym kremem i polukrowane, będą ozdobą świątecznego stołu i łakociem, któremu nikt się nie oprze. Takie ciasteczka lub inne drobne wypieki możecie też zapakować w celofan albo małe pudełeczka i obdarować nimi bliskich. Będą bardzo miłym, słodkim upominkiem. W wykrawaniu lub dekorowaniu na pewno chętnie pomogą dzieci, ale dla dorosłych to też może być doskonała zabawa.
Żeby ciasteczka były chrupiące starannie przygotowałam kruche ciasto. Dla pięknego zapachu i lepszego smaku do ciasta dodałam cukier waniliowy, a do lukru odrobinę ekstraktu cytrynowego. To produkty całkowicie naturalne z nowej, wchodzącej dopiero na rynek, serii "Ze świata natury" Dr Oetkera, w skład której wchodzą jeszcze: cukier trzcinowy z cejlońskim cynamonem, cukier z ekologiczną skórką cytrynową, przyprawa do szarlotki z cejlońskim cynamonem, imbirem i skórką z ekologicznych pomarańczy oraz naturalne ekstrakty - waniliowy, pomarańczowy i migdałowy. Wszystkie wymienione produkty cudownie pachną, ale nie są to jakieś tam sztuczne zapachy tylko jak najbardziej naturalne aromaty, ponieważ wykorzystano do nich m.in. najbardziej cenioną na świecie wanilię Bourbon z Madagaskaru, skórki z ekologicznych, sycylijskich cytryn i pomarańczy, a także pomarańczy brazylijskich, cejloński cynamon i migdały z Maroka. Szukajcie już tych produktów w sklepach bo przydadzą się na pewno do domowych wypieków nie tylko na święta.
Ciasteczka waniliowe z lukrem i lemon curd
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia + czas pieczenia
składniki:
- CIASTECZKA WANILIOWE - 250 g mąki pszennej typ 450
- 125 g masła extra
- 40 g zwykłego cukru
- 1 op. cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr Oetkera
- 3 żółtka z dużych jajek
- szczypta soli
- LUKIER - 1 białko (jeśli duże to wystarczy nawet 1/2)
- kilka czubatych łyżeczek cukru pudru
- 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z cytryn z Sycylii Dr Oetkera
- DO PRZEŁOŻENIA - kilka łyżeczek lemon curd czyli kremu cytrynowego albo konfitury cytrynowej
Jak zrobić ciasteczka waniliowe?
Mąkę przesiałam. Wymieszałam z cukrem zwykłym, cukrem waniliowym i solą. Dodałam pokrojone na małe kawałki zimne masło i rozcierałam rękami aż masa przypominała mokry piasek i nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam zwarte, ale elastyczne ciasto. Gdyby składniki łączyły się opornie można dolać 1-2 łyżeczki bardzo zimnej wody. Ciasto owinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto lekko zagniotłam i rozwałkowałam dość cienko, lekko tylko podsypując mąką. Foremkami wycięłam ciasteczka w kształcie jajek. Połowę pełnych i połowę z otworkiem, do pary. Jeśli nie macie takiej foremki z kurczątkiem wykrójcie parzystą ilość ciasteczek pełnych i w połowie wytnijcie kółeczka małą zakrętką od jakiejś buteleczki - po złożeniu taki otwór wypełniony żółtym kremem będzie imitował żółtko jaja.
Ciasteczka ułożyłam w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Mają się lekko zrumienić. Po upieczeniu studziłam ciastka na blasze bo zanim stężeją są delikatne i przekładają od razu łatwo je połamać.
Jak zrobić lukier białkowy?
Białko o temperaturze pokojowej ubiłam na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawałam po łyżeczce cukru pudru aż masa stała się gładka i osiągnęła konsystencję dość gęstej śmietany. Na koniec wlałam pół łyżeczki naturalnego ekstraktu z cytryn z Sycylii żeby lukier miał ładny zapach. Lukier powinien być na tyle gęsty żeby nie spływał z ciasteczek.
Jak zrobić ciasteczka przekładane lemon curd?
Czas złożyć te pyszne ciastka. Ciasteczka z otworkiem posmarowałam z wierzchu gęstym, białym lukrem, przy pomocy pędzelka. Odłożyłam na kratkę, żeby lukier zupełnie zastygł. Na ciasteczka pełne nałożyłam po pół łyżeczki kremu cytrynowego i przykryłam tymi lukrowanymi lekko dociskając. Kremu nie może być zbyt dużo bo wypłynie bokami.
Tu (klik, klik) znajdziesz przepis na pyszny, domowy lemon curd
Tak przygotowane ciasteczka odłożyłam do lodówki żeby krem stężał.
Pięknie wyglądają :) i na pewno cudnie smakują.... mniam
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńPyzo, Ty jesteś niesamowita!!! Jakie cudne ciasteczka. Muszę sobie poszukać takich foremek, choć na te święta już się pewnie nie uda, ale z pewnością są inne wzory na różne okazje. Idę szukać babki wśród Twoich przepisów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Nie dość że ciasteczka urocze to i tacka jak ładnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić takie foremki? Przepraszam, że komentuję jako anonimowa, ale nie wiem jak wybrać inną opcję. Pozdrawiam. Zefka
OdpowiedzUsuńForemki do takich ciasteczek kupiłam w bardzo fajnym sklepie internetowym garneczki.pl
UsuńDziękuję
UsuńWitam Droga Pyzo. Zaopatrzyłam się w produkty Dr. Oetkera z tej serii. Oprócz tych pysznych ciasteczek są na blogu przepisy w których u zywasz tych produktów? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwszystkie produkty z tej serii można dodawać do prawie wszystkich ciast i deserów jakie znajdziesz na moim blogu, wedle smaku i swojego gustu
Usuń