Zupa krem z białych warzyw ze smardzówkami

Kwiecień to czas wyrastania pierwszych, wiosennych, jadalnych grzybów. Już na przełomie marca i kwietnia pojawiają się smardzówki czeskie

Grzyby z rodziny smardzowatych były kiedyś bardzo popularnymi grzybami. Chętnie zbierano je na przednówku w celu urozmaicenia diety. Z czasem ich populacja została mocno przetrzebiona, a miejsc występowania jest też coraz mniej. Przez wiele lat wszystkie smardzowate były pod ścisłą ochroną, ale to się odrobinę zmieniło.

Od 3 lat zarówno smardzówka czeska jak i smardze stożkowate podlegają ochronie częściowej. Znaczy to, że jeśli wyrosną na terenie prywatnym lub uprawianym przez człowieka to możemy je sobie zebrać. Oczywiście ostrożnie, tak żeby nie rozgrzebywać ściółki i nie niszczyć ich miejscówki. Dzięki tej zmianie przepisów mogę cieszyć się smardzami nie tylko podczas wyjazdu na Słowację.

Zapraszam na cudowną, kremową zupę, do której dodałam smakowite, smażone grzyby a dodatkowego uroku dodał jej czosnaczek pospolity, jadalny chwast.

kremowa zupa, biala zupa, zupa jarzynowa z grzybami, grzyby, smardzowki czeskie, verpa bohemica, wiosenne danie, zupa zabielana, grzyby smazone, zielony olej ziolowy, grzybobranie, smardzowka, co na obiad


Kremowa zupa ze smardzówkami i emulsją czosnaczkową

czas przygotowania: 30 minut
składniki na 2-3 porcje:
  • ZUPA KREM - 200 g ziemniaków
  • 200 g korzenia selera
  • 50 g białej części pora 
  • 30 g korzenia pietruszki 
  • 1 łyżka masła
  • 2-2,5 szkl. bulionu jarzynowego albo wody 
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 100 ml słodkiej śmietanki

  • GRZYBY - 200 g smardzówek czeskich
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu jabłkowego 

  • do smaku - sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa

  • EMULSJA - garść młodych liści czosnaczka pospolitego
  • 1/3 szkl. oleju roślinnego
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól, pieprz, ew. odrobina miodu

kremowa zupa ze smardzowkami, kremowa zupa, biala zupa, zupa jarzynowa z grzybami, grzyby, verpa bohemica, wiosenne danie, zupa zabielana, grzyby smazone, zielony olej ziolowy, grzybobranie, smardzowka, co na obiad


Jak zrobić zupę krem z białych warzyw?

Warzywa oczyściłam, obrałam. Korzenie pokroiłam w niedużą kostkę, pora w cienkie półplasterki. W garnku roztopiłam masło. Wrzuciłam rozdrobnione warzywa, smażyłam kilka chwil uważając żeby sięn ie przyrumieniły. Wlałam bulion, dorzuciłam ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam pod przykryciem aż warzywa były zupełnie miękkie. Wtedy wyłowiłam przyprawy, dolałam słodką śmietankę i zblendowałam zupę na gładki krem. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Śmietanka nie musi być tłusta, ale powinna być słodka żeby nie zwarzyła się w zupie.

zupa z bialych warzyw ze smardzowkami, kremowa zupa, biala zupa, zupa jarzynowa z grzybami, grzyby, smardzowki czeskie, verpa bohemica, wiosenne danie, zupa zabielana, grzyby smazone, zielony olej ziolowy, grzybobranie, smardzowka, co na obiad

Jak usmażyć smardzówki czeskie?

Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam. Osączyłam, osuszyłam na ściereczce. Trzony pokroiłam  w plasterki, większe główki przecięłam na połowę lub ćwiartki, mniejsze zostawiłam w całości. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie piórka. Na patelni rozpuściłam masło. Wrzuciłam cebulę i grzyby. Wlałam też ocet jabłkowy. Smażyłam mieszając aż cebula i grzyby zmiękły oraz odparowała nadmierna ilość płynu. Na koniec doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

zupa krem ze smardzowkami, kremowa zupa, biala zupa, zupa jarzynowa z grzybami, grzyby, verpa bohemica, wiosenne danie, zupa zabielana, grzyby smazone, zielony olej ziolowy, grzybobranie, smardzowka, co na obiad

Jak zrobić emulsję z czosnaczka?

Garść młodych liści czosnaczka pospolitego dokładnie opłukałam, osuszyłam. Przełożyłam do szerokiego kubka. Wlałam olej, niewielką ilość soku z cytryny, dodałam po szczypcie soli i pieprzu. Zblendowałam. Można też taką emulsję zrobić ucierając składniki w moździerzu.

zupa krem z bialych warzyw, biala zupa, zupa jarzynowa z grzybami, grzyby, smardzowki czeskie, verpa bohemica, wiosenne danie, zupa zabielana, grzyby smazone, zielony olej ziolowy, grzybobranie, smardzowka, co na obiad

Jak podać zupę krem? 

Zupę podałam na gorąco, wlewając ją do miseczek. Wierzch lekko polałam emulsją czosnaczkową. Nałożyłam porcję smażonych z cebulą grzybów. Posypałam dodatkowo siekanym szczypiorkiem. Do takiej zupy świetnie pasują grzanki z pieczywa - można je zrobić z bułki albo dowolnego chleba. Wystarczy pokroić kromki pieczywa w kostkę, skropić odrobiną oleju i przesmażyć na gorącej patelni albo upiec na blasze w piekarniku.

Smaczna Pyza serdecznie poleca!

zupa krem z warzyw, bulka, kremowa zupa, biala zupa, zupa jarzynowa z grzybami, grzyby, smardzowki czeskie, verpa bohemica, wiosenne danie, zupa zabielana, grzyby smazone, zielony olej ziolowy, grzybobranie, smardzowka, co na obiad



1 komentarz:

  1. jeszcze nie miałam nigdy styczności z tymi grzybami, a wyglądają niesamowicie kusząco w Twojej zupie :0 w ogóle cała potrawa prezentuje się bardzo pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger