Zupa krem z białych warzyw ze smardzówkami
Kwiecień to czas wyrastania pierwszych, wiosennych, jadalnych grzybów. Już na przełomie marca i kwietnia pojawiają się smardzówki czeskie.
Grzyby z rodziny smardzowatych były kiedyś bardzo popularnymi grzybami. Chętnie zbierano je na przednówku w celu urozmaicenia diety. Z czasem ich populacja została mocno przetrzebiona, a miejsc występowania jest też coraz mniej. Przez wiele lat wszystkie smardzowate były pod ścisłą ochroną, ale to się odrobinę zmieniło.
Od 3 lat zarówno smardzówka czeska jak i smardze stożkowate podlegają ochronie częściowej. Znaczy to, że jeśli wyrosną na terenie prywatnym lub uprawianym przez człowieka to możemy je sobie zebrać. Oczywiście ostrożnie, tak żeby nie rozgrzebywać ściółki i nie niszczyć ich miejscówki. Dzięki tej zmianie przepisów mogę cieszyć się smardzami nie tylko podczas wyjazdu na Słowację.
Zapraszam na cudowną, kremową zupę, do której dodałam smakowite, smażone grzyby a dodatkowego uroku dodał jej czosnaczek pospolity, jadalny chwast.
Kremowa zupa ze smardzówkami i emulsją czosnaczkową
czas przygotowania: 30 minut
składniki na 2-3 porcje:
Jak zrobić zupę krem z białych warzyw?
Warzywa oczyściłam, obrałam. Korzenie pokroiłam w niedużą kostkę, pora w cienkie półplasterki. W garnku roztopiłam masło. Wrzuciłam rozdrobnione warzywa, smażyłam kilka chwil uważając żeby sięn ie przyrumieniły. Wlałam bulion, dorzuciłam ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam pod przykryciem aż warzywa były zupełnie miękkie. Wtedy wyłowiłam przyprawy, dolałam słodką śmietankę i zblendowałam zupę na gładki krem. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Śmietanka nie musi być tłusta, ale powinna być słodka żeby nie zwarzyła się w zupie.
Jak usmażyć smardzówki czeskie?
Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam. Osączyłam, osuszyłam na ściereczce. Trzony pokroiłam w plasterki, większe główki przecięłam na połowę lub ćwiartki, mniejsze zostawiłam w całości. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie piórka. Na patelni rozpuściłam masło. Wrzuciłam cebulę i grzyby. Wlałam też ocet jabłkowy. Smażyłam mieszając aż cebula i grzyby zmiękły oraz odparowała nadmierna ilość płynu. Na koniec doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Jak zrobić emulsję z czosnaczka?
Garść młodych liści czosnaczka pospolitego dokładnie opłukałam, osuszyłam. Przełożyłam do szerokiego kubka. Wlałam olej, niewielką ilość soku z cytryny, dodałam po szczypcie soli i pieprzu. Zblendowałam. Można też taką emulsję zrobić ucierając składniki w moździerzu.
Jak podać zupę krem?
Zupę podałam na gorąco, wlewając ją do miseczek. Wierzch lekko polałam emulsją czosnaczkową. Nałożyłam porcję smażonych z cebulą grzybów. Posypałam dodatkowo siekanym szczypiorkiem. Do takiej zupy świetnie pasują grzanki z pieczywa - można je zrobić z bułki albo dowolnego chleba. Wystarczy pokroić kromki pieczywa w kostkę, skropić odrobiną oleju i przesmażyć na gorącej patelni albo upiec na blasze w piekarniku.
Smaczna Pyza serdecznie poleca!
Grzyby z rodziny smardzowatych były kiedyś bardzo popularnymi grzybami. Chętnie zbierano je na przednówku w celu urozmaicenia diety. Z czasem ich populacja została mocno przetrzebiona, a miejsc występowania jest też coraz mniej. Przez wiele lat wszystkie smardzowate były pod ścisłą ochroną, ale to się odrobinę zmieniło.
Od 3 lat zarówno smardzówka czeska jak i smardze stożkowate podlegają ochronie częściowej. Znaczy to, że jeśli wyrosną na terenie prywatnym lub uprawianym przez człowieka to możemy je sobie zebrać. Oczywiście ostrożnie, tak żeby nie rozgrzebywać ściółki i nie niszczyć ich miejscówki. Dzięki tej zmianie przepisów mogę cieszyć się smardzami nie tylko podczas wyjazdu na Słowację.
Zapraszam na cudowną, kremową zupę, do której dodałam smakowite, smażone grzyby a dodatkowego uroku dodał jej czosnaczek pospolity, jadalny chwast.
Kremowa zupa ze smardzówkami i emulsją czosnaczkową
czas przygotowania: 30 minut
składniki na 2-3 porcje:
- ZUPA KREM - 200 g ziemniaków
- 200 g korzenia selera
- 50 g białej części pora
- 30 g korzenia pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2-2,5 szkl. bulionu jarzynowego albo wody
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 100 ml słodkiej śmietanki
- GRZYBY - 200 g smardzówek czeskich
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu jabłkowego
- do smaku - sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
- EMULSJA - garść młodych liści czosnaczka pospolitego
- 1/3 szkl. oleju roślinnego
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz, ew. odrobina miodu
Jak zrobić zupę krem z białych warzyw?
Warzywa oczyściłam, obrałam. Korzenie pokroiłam w niedużą kostkę, pora w cienkie półplasterki. W garnku roztopiłam masło. Wrzuciłam rozdrobnione warzywa, smażyłam kilka chwil uważając żeby sięn ie przyrumieniły. Wlałam bulion, dorzuciłam ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam pod przykryciem aż warzywa były zupełnie miękkie. Wtedy wyłowiłam przyprawy, dolałam słodką śmietankę i zblendowałam zupę na gładki krem. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Śmietanka nie musi być tłusta, ale powinna być słodka żeby nie zwarzyła się w zupie.
Jak usmażyć smardzówki czeskie?
Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam. Osączyłam, osuszyłam na ściereczce. Trzony pokroiłam w plasterki, większe główki przecięłam na połowę lub ćwiartki, mniejsze zostawiłam w całości. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie piórka. Na patelni rozpuściłam masło. Wrzuciłam cebulę i grzyby. Wlałam też ocet jabłkowy. Smażyłam mieszając aż cebula i grzyby zmiękły oraz odparowała nadmierna ilość płynu. Na koniec doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Jak zrobić emulsję z czosnaczka?
Garść młodych liści czosnaczka pospolitego dokładnie opłukałam, osuszyłam. Przełożyłam do szerokiego kubka. Wlałam olej, niewielką ilość soku z cytryny, dodałam po szczypcie soli i pieprzu. Zblendowałam. Można też taką emulsję zrobić ucierając składniki w moździerzu.
Jak podać zupę krem?
Zupę podałam na gorąco, wlewając ją do miseczek. Wierzch lekko polałam emulsją czosnaczkową. Nałożyłam porcję smażonych z cebulą grzybów. Posypałam dodatkowo siekanym szczypiorkiem. Do takiej zupy świetnie pasują grzanki z pieczywa - można je zrobić z bułki albo dowolnego chleba. Wystarczy pokroić kromki pieczywa w kostkę, skropić odrobiną oleju i przesmażyć na gorącej patelni albo upiec na blasze w piekarniku.
Smaczna Pyza serdecznie poleca!
jeszcze nie miałam nigdy styczności z tymi grzybami, a wyglądają niesamowicie kusząco w Twojej zupie :0 w ogóle cała potrawa prezentuje się bardzo pysznie!
OdpowiedzUsuń