Surówka z kiszonej kapusty, z burakiem i koperkiem
Zimą i wiosną jemy dużo kiszonek, przeważnie kapusty i ogórków. Domowe ogórki kiszone schodzą słoik za słoikiem, a dobrą kapustę kupuję na pobliskim bazarku. Kiszonki są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe, bo zawierają mnóstwo witamin. Na szczęście wszyscy w domu je lubimy, ale żeby nam się nie znudziły przyrządzając z nich sałatki i surówki zmieniam często dodawane składniki.
Dzisiejsza surówka przypomina wyglądem surówkę z kapusty czerwonej. To jednak tylko złudzenie, bo w rzeczywistości starłam do niej zwykłego buraka. Dodał nie tylko koloru, ale też idealnie zgrał się z kiszoną kapustą.
Smaczna Pyza poleca tę pyszną i zdrową surówkę. Jedzmy kiszonki na zdrowie!
Surówka z kiszonej kapusty, z burakiem i koperkiem
czas przygotowania: 10 minut + 30 minut chłodzenia
składniki:
- 250 g kapusty kiszonej dobrej jakości
- 1 średni burak ćwikłowy, czerwony
- 1 nieduże jabłko
- 1 mała cebula biała lub czerwona
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 3-4 łyżki delikatnego oleju roślinnego z pierwszego tłoczenia
- do smaku - pieprz czarny świeżo mielony, odrobina cukru, ew. sól
Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej i buraka?
Kapustę pokroiłam żeby jej pasemka nie ciągnęły się podczas jedzenia. Buraka (surowego) i jabłko obrałam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Czosnek obrałam, posiekałam bardzo drobno. Obraną cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Koperek opłukałam, osuszyłam, posiekałam.
Wszystkie rozdrobnione składniki kolejno przekładałam do miski. Dolałam olej, wymieszałam dokładnie i doprawiłam do smaku odrobiną cukru i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Z solą ostrożnie bo kapusta kiszona o tej porze roku bywa mocno słona.
Gotową surówkę przykryłam i odstawiłam do lodówki na przynajmniej pół godziny żeby ją schłodzić i aby wszystkie smaki miały czas się przeniknąć.
Tę surówkę podałam do schabu pieczonego i klusek śląskich, ale będzie pasowała do wielu innych dań obiadowych.
Pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńBrawo, kolor zachęca - więc i ja się skuszam
OdpowiedzUsuńcudo ta surówka! koniecznie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń