Z miłości do smaku. Recenzja książki, relacja z warsztatów i konkurs!

"Z miłości do smaku" to tytuł nowej książki z przepisami wydanej właśnie przez Carrefour. Właśnie trafiła do sklepów i tam możecie ją po prostu kupić. Nie trzeba robić dużych zakupów ani zbierać żadnych znaczków w akcji lojalnościowej.  Po prostu kupujecie książkę i już. Ja tylko dodam, że warto ją mieć bo jest bardzo ciekawa.

Jeśli mieszkacie w Warszawie albo będziecie tu przejazdem podczas najbliższego weekendu to możecie też zobaczyć ją i kupić na Targach Książki jakie już dzisiaj rozpoczynają się na Stadionie Narodowym.

Zapraszam Was na recenzję książki i relację z warsztatów. Na końcu wpisy znajdziecie też niespodziankę - konkurs, w którym można wygrać książki "Z miłości do smaku"!

 warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, david gaboriaud, maciej majewski, iza kulinska, smaczna pyza blog
Smaczna Pyza w towarzystwie znakomitych kucharzy - po lewej David Gaboriaud, po prawej Maciej Majewski

Zobacz też przepis na kacze udka pieczone w cydrze z gruszkami żurawiną i jarmużem bo to pyszne danie i zachęcam do jego przygotowania.  

O czym jest książka "Z miłości do smaku"?

Książkę "Z miłości do smaku" mam już od jakiegoś czasu więc dokładnie wszystko obejrzałam, przeczytałam i jestem pod wrażeniem. Książka zawiera ponad 50 przepisów kulinarnych na różnorodne dania pochodzące z kuchni polskiej i francuskiej. Są to przepisy o różnej skali trudności na przystawki, sałatki, zupy, dania główne i desery autorstwa polskich i francuskich kucharzy oraz pasjonatów gotowania. Swój wkład w książkę mają m.in. światowej sławy francuscy szefowie kuchni Joel Robuchon i Guy Martin, polscy szefowie kuchni Maciej Majewski i Paweł Anders, kucharz i podróżnik David Gaboriaud,  autorka książki "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" Joanna Drzazga oraz promotorzy kuchni wegetariańskiej i wegańskiej Karolina i Maciej Szaciłło. Słowo wstępne napisał zdobywca 3 gwiazdek Michelin, szef Pierre Gagnaire.

Zobacz przepis na quiche z mangoldem i owczym serem

Znajdziecie w tej książce mnóstwo ciekawostek kulinarnych na temat produktów, kultury jedzenia, zarówno w Polsce jak i we Francji, zwyczajów związanych z kulinariami, a także opisy przydatnych technik kulinarnych. Poza tym można w niej przeczytać ciekawe rozmowy na temat zdrowego stylu życia przeprowadzone z autorytetami świata nauki, sportu i biznesu.

Książka jest dwujęzyczna - cały tekst jest po polsku i po francusku więc z książki mogą korzystać zarówno czytelnicy polscy jak i francuscy. Składniki potrzebne do przygotowania dań z książki dostaniecie w supermarketach Carrefour. Robiąc zakupy zwróćcie szczególną uwagę na linię produktów "Jakość z Natury Carrefour", ponieważ są to specjalnie wyselekcjonowane najlepsze, naturalne produkty polskich producentów, a wśród nich pstrągi z hodowli w Borach Tucholskich, miody z pasieki Tadeusza Kozaka, masło i twarogi z Ekołukty czy najlepsze jabłka z polskich sadów. Drugą linią produktową godną uwagi i polecenia jest linia Reflets de France - linia produktów francuskich z certyfikatami jakości AOP, o której już Wam kiedyś pisałam.

Wydawcą książki jest Carrefour Polska, a partnerami Grupa Orbis, Instytut Francuski oraz SGGW. Książka do nabycia w supermarketach Carrefour za 39,99 pln.

z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja
calvados z linii produktów Reflets de France ma certyfikat AOP
z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja, david gaboriaud, maciej majewski
David Gaboriaud opowiada jakie przekąski dla nas przygotował
z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja, david gaboriaud, maciej majewski
były pieczone bataty z pasztetem, mini ptysie z rillettes z łososia, makaroniki z foie gras, francuskie sery i kiełbasy

Warsztaty kulinarne dla blogerów

Warsztaty, na które zaprosił nas Carrefour, poprowadzili David Gaboriaud i Maciej Majewski, dwaj znakomici kucharze i miłośnicy dobrej kuchni. Zaproszono grupę blogerów kulinarnych (ponoć topowych i najlepszych!), i mieliśmy zająć się tym co lubimy najbardziej czyli gotowaniem. W planach było przyrządzenie kilku potraw według przepisów zawartych w nowo wydanej książce. Przyznam, że atmosfera była przednia. Świetnie się bawiliśmy obierając krewetki, krojąc warzywa, filetując ryby, zagniatając ciasto, siekając zioła, mieszając w garach, smażąc i robiąc dużo zamieszania. Było salwy śmiechu, fajerwerki podlane koniakiem i mnóstwo rozmów o tym co nas kręci czyli o kuchni.

z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja
flambirowanie jest widowiskowe, ale trzeba zachować ostrożność
z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja, david gaboriaud
Smaczna Pyza niby taka groźna, a z ręki Davida zjada pyszną tartę flamee
z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja, iza kulinska, smaczna pyza blog
Smaczna Pyza przeciera zupę bisque, a David Gaboriaud opowiada o kuchni francuskiej
z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja, przy wspolnym stole, blogerzy razem
po wspólnym gotowaniu usiedliśmy razem przy stole żeby zjeść przyrządzone potrawy, a także porozmawiać jeszcze o gotowaniu i kuchniach polskiej oraz francuskiej

Oczywiście nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie mieli ze sobą arsenału aparatów fotograficznych i telefonów. Na naszych profilach w social mediach już w trakcie warsztatów pojawiały się zdjęcia, a na profilu Carrefour, na FB, trwała relacja na żywo pokazujące nasze poczynania - jeśli poszukacie to linki do nagrań wciąż tam są. Wkradło się w nią troszeczkę chaosu, ale tak to bywa gdy w niedużej kuchni zbierze się taka energetyczna ekipa.

A ja, jak zwykle. Jak tylko wyczułam i zobaczyłam grzyby to już dobrze się nimi zajęłam. To boczniaki mikołajkowe, nazywane też borowikami stepowymi lub boczniakami eryngii, bardzo dobre i mięsiste grzyby hodowlane. Poprzekrawałam je wzdłuż na połówki. Ostrzem noża nacięłam miąższ w kratkę, a następnie przesmażyłam na mieszance oliwy i masła. Doprawiłam tymiankiem, solą, pieprzem i grzyby trafiły jeszcze na kilka minut do piekarnika żeby doszły w środku. Podaliśmy je jako dodatek do piersi kurczaka.

boczniak mikolajkowy, borowik stepowy, boczniak eryngii, z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja, przy wspolnym stole, blogerzy razem


Mimo wszystko zaplanowane dania jednak powstały i nawet udały się doskonale. Po zakończonej pracy ucztowaliśmy przy wspólnym stole rozmawiając o podobieństwach i różnicach kuchni polskiej i francuskiej. To był bardzo udany wieczór.

Przepisy na dania, które przygotowywaliśmy podczas warsztatów znajdziecie w książce "Z miłości do smaku".

z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja, david gaboriaud, zupa krewetkowa
francuska zupa bisque z krewetek, podana z grzanką i flambirowanymi krewetkami
z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja
filet z sandacza podany na puree marchewkowym, z brukselką, oliwą szczypiorkową i sosem z białego wina
z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja
pierś z kurczaka, podana z gnocchi z serem comte, smażonymi boczniakami mikołajkowymi i sosem pieczeniowym
z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja
deser jabłkowy z calvadosem - ciasto kruche z kolendrą, krem z calvadosem, jabłka w syropie rozmarynowym, sorbet jabłkowy


Obejrzyjcie jeszcze koniecznie film z warsztatów i zobaczcie jak dobrze się bawiliśmy!



A teraz zapraszam Was na konkurs!

Do wygrania są 3 egzemplarze książki "Z miłości do smaku", a zadanie jest bardzo proste. Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem dodać pomysł/przepis na wykorzystanie szparagów. Użyte szparagi mogą być białe i zielone a danie w dowolnej kategorii. Sezon na to warzywo właśnie trwa więc do dzieła bo książka jest bardzo ciekawa i warto o nią zawalczyć. 

z milosci do smaku, warsztaty kulinarne, blogerzy kulinarni, gotowanie, studio kulinarne, smak kariery, carrefour, ksiazka kulinarna, kuchnia francuska, blogerzy gotuja,, spotkanie w kuchni, konkurs kulinarny, relacja z warsztatow, recenzja
"Z miłości do smaku" - inspirująca książka kucharsko-lifestylowa od Carrefour


REGULAMIN KONKURSU:

1) Konkurs organizuje Carrefour Polska i blog Smaczna Pyza. Zaczyna się dzisiaj, 18 maja, a trwać będzie do 28 maja b.r. włącznie.
2) Zwycięzców wybieram ja czyli Smaczna Pyza, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych wyślę książki w ciągu 30 dni roboczych. Wysyłka tylko w granicach RP.

3) Nagrody w konkursie są 3, równorzędne i jednakowe - są to książki "Z miłości do smaku" wydane przez Carrefour.
4) W konkursie może wziąć udział każdy kto ma na to ochotę i wykona zadanie konkursowe. Ilość zgłoszeń od jednej osoby nie jest ograniczona. Można dodawać przepisy nowe a także napisane i prezentowane wcześniej jeśli są zgodne z tematem konkursu.

5) Aby wziąć udział w konkursie (wykonać zadanie) należy zostawić komentarz pod tym postem o konkursie - w komentarzu powinien znaleźć się pełny przepis na dowolne danie z wykorzystaniem szparagów. . 
6) Komentarz konkursowy powinien być podpisany, imieniem i nazwiskiem albo nickiem, i nie może zawierać linków do własnego bloga czy strony www - takie wpisy będą kasowane !
7) W jednym komentarzu może być jeden przepis - takie z kilkoma w jednym wpisie nie będą publikowane.
8) Bardzo mile widziane zdjęcia ilustrujące przepis, które możecie przysyłać na mail - izapyzakulinska@gmail.com albo przez wiadomość prywatną w profilu bloga na FB a ja zamieszczę je w specjalnym albumie w profilu bloga Smaczna Pyza i podlinkuję tutaj tzn. pod każdym zgłoszeniem. Nie wolno wklejać samodzielnie zdjęć konkursowych na tablicy fanpagu bloga Smaczna Pyza.
9) Nadsyłane zdjęcia nie muszą być wykonane specjalnie na potrzeby konkursu. Nie jest wymagana żadna karteczka z napisem.

10) Przepis nie musi być autorski, ale powinien być spisany Waszymi własnymi słowami. Teksty skopiowane z sieci będą usuwane. Zdjęcie ilustrujące musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści i przyłapane na tym zostaną wykluczone z zabawy.   
11) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 5 dni od zakończenia konkursu.
12) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki -  po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.

13) Osoba biorąca udział w konkursie dodając zgłoszenie jednocześnie akceptuje regulamin. 
14) Dane osobowe pobrane od laureatów będą wykorzystane tylko i wyłącznie na potrzeby tego konkursu.  
 

63 komentarze:

  1. Oj, Pyzo przepis ze szparagami od lat u mnie w rodzinie jest jeden podstawowy w sezonie powtarzany do tzw bólu :) czyli szparagi zawinięte w boczek z grilla. Kochamy je a przepis najprostszy z najprostszych czyli odłamujemy zdrewniałe końce szparagów ( u nas większościowo zielone). Szparagi owijamy boczkiem ( u nas surowy wędzony, ale może być też szynka suszona ) i układamy na tacce do grilla. W tym roku też przebijaliśmy szparagi patyczkami do szaszłyków po kilka na raz ( łatwiej się je przewraca ) i grillujemy. Pyszne, tylko znikają zadziwiająco szybko pozdrawiam, Ulla ps. warsztaty ze zdjęć wskazują na super imprezę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ja też lubię bardzo takie zapiekane szparagi!

      Usuń
    2. Oj taki sam przepis zamierzałam podać:D faktycznie jest wyśmienity. Pozdrawiam

      Usuń
    3. może podasz jeszcze jakiś inny bo na pewno możliwości przyrządzenia szparagów jest mnóstwo

      Usuń
  2. Szparagi kocham pod każda postacią, ale w tym sezonie jakoś upodobałam sobie zielone. Znudziły mi się te gotowane na parze czy zapiekane, w tym roku królują u mnie szparagi z duecie z jajkami. Robię je w jajecznicy, w omlecie czy też z sadzonymi. Na wierzch odrobinę zieleniny i jest pysznie :), a na dodatek nie trzeba długo stać przy kuchni.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja przyrządzam szparagi zielone, koniecznie z oliwą z oliwek i hojną dawką pieprzu cytrynowego. To jest podstawowy przepis szparagów na grilla i do piekarnika :) Jak są gotowe, a my lubimy takie jeszcze lekko chrupiące w środku, to podaję je z tzatzikami, lub sosem miętowo-cytrynowym. Jeśli nie mam jogurtu naturalnego, to w ramach wariacji posypuję szparagi świeżą miętą cytrynową prosto z ogródka i serwuję do nich jajka poszetowe. Takie dania są proste i szybkie w wykonaniu a zarazem pyszne :)
    Pozdrawiam serdecznie et bon courage!
    Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z sosem jogurtowym, miętą, jajkami - biorę cały zestaw

      Usuń
    2. a z obłamywania zdrewniałych końcówek najbardziej cieszą się moje psiaki - dziewczyny uwielbiają szparagi na równi ze mną :)

      Usuń
  4. Uwielbiam szparagi, zwłaszcza zielone i na te właśnie podaję swój przepis.

    Pieczone szparagi z sosem czosnkowo- ziołowym


    SKŁADNIKI:

    1 pęczek zielonych szparagów
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    sól morska
    kilka gałązek tymianku

    papier do pieczenia

    Sos:

    1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka soku z cytryny
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    1 łyżeczka świeżego tymianku
    1 łyżeczka świeżego lubczyku
    1 łyżeczka natki pietruszki
    1 łyżeczka świeżej mięty
    sól i pieprz do smaku
    szczypta cukru



    Sposób przygotowania :

    Szparagi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Przekładamy na papier do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą morską i dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Papier zwijamy w paczuszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy drobniutko pokrojone zioła i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i szczypta cukru. Szparagi wyjmujemy z piekarnika i delikatnie przekładamy na talerz bez sosu, który zgromadził się podczas pieczenia. Polewamy sosem czosnkowo-ziołowym, dekorujemy połówkami pomidorków i listkami pietruszki....podajemy. Smacznego.

    Pozdrawiam Gosia Skrzypczak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie danie zapowiada się bardzo apetycznie - zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/ms.c.eJwzNDUxtDA2N7E0MjU0tTC21DMECZgYmBuaWphYWJgaAAByhQa~;.bps.a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1541840715848850/?type=3&theater

      Usuń
  5. Szparagi można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Nasz ukochany to tarta pełnoziarnista. Na podpieczonym cieście układam zielone szparagi, zalewam je sosem zrobionym z jaj i jogurtu naturalnego (doprawione solą, pieprzem i gałką muszkatołową). Piekę, a później to już tylko fantastyczne doznania smakowe:) .... na dzisiejszy obiad mam w planach makaron ze szparagami, groszkiem i kurczakiem ... na pewno będzie pysznie:). Pozdrawiam Pyzuniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niech mówi kto jak chce, ale kremowe riostto z zielonymi szparagami parmezanem i cukinią to najwspanialsze danie swiata w sezonie szparagowym moagłabym jesć je codziennie, takie proste a wspaniałe ;)

    Składniki:
    na dwie porcje:
    120 g ryżu arborio
    Pęczek zielonych szparagów
    ½ cukinii
    1 cebula
    2 łyżki masła
    300 ml warzywnego domowego bulionu lub rosołu
    100 ml białego wytrawnego wina lub cydru
    50 g startego parmezanu
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:
    Szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałe końce, blanszujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku, główkami do góry, odcedzamy, kroimy na kawałki.
    Cukinię kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cukinię a po chwili dodajemy szparagi smażymy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    W garnku rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła, wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę szklimy na lekko złocisto, wsypujemy suchy ryż i ciągle mieszając smażymy 2 minuty, po czym wlewamy wino lub cydr i dokładnie mieszamy aż nieco odparuje i zostanie wchłonięte przez ryż.
    Gotujemy około 15 minut dolewając po trochu, stopniowo bulionu, kiedy ryż już zacznie dochodzić dodajemy podsmażone szparagi wraz z cukinią,
    mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wsypujemy tarty parmezan, mieszamy, zestawiamy z ognia i podajemy.


    Ps.Ksiażka zapowiada sie ciekawie a Tobie takich warsztatów zazdroszczę !
    Pozdrawiam ciepło
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszna klasyka :) zdjęcie w konkursie - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1540989259267329/?type=3&theater

      Usuń
  7. W domu rodzinnym nie miałam nigdy styczności ze szparagami, dopiero kiedy wyszłam za mąż, zamieszkałam przez pewien czas w mieście spotkałam w warzywniaku szparagi, chodziłam koło nich 2 sezony nim odważyłam się je kupić, wcześniej robiąc rozeznanie co właściwie można z nich zrobić. Z racji, że jesteśmy rodzinką kochającą makarony, wymyśliłam sobie takie danie. Paczka makaronu dowolnego kształtu, 500g szparagów, kilka plasterków dobrego boczku, serek mascarpone, starty parmezan. Makaron gotujemy, w tym czasie kroimy o kostkę i podsmażamy boczek. Obieramy i kroimy w kawałki szparagi, które dodajemy pod koniec gotowania do makaronu by się z nim ugotowały. Odcedzamy, mieszamy makaron i szparagi z usmażonym boczkiem i serkiem mascarpone. Posypujemy startym parmezanem. Mega szybkie i smaczne, nawet moja 4 latka się zajada i prosi o zrobienie tego makaronu:)
    anya_86@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Szparagi robię na wiele sposobów,ale ostatnio najczęściej przygotowuję masło na którym wcześniej szybciutko rumienie dużą garść listków szałwi. Wyjmuje chrupiące listki i wrzucam zielone szparagi. Po chwili wlewam wino białe lub czerwone (to zależy jakie w danej chili mam pod ręką), przykrywamy pokrywką i duszę ok.3. Odkładam pokrywę i czekam aż winko odparuje . Podaje posypane chrupiącymi listkami szałwii i uprażonymi płatkami migdałów. Można jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Pozdrawiam smacznie,
    Barbara Butrym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szparagi i szałwia - ciekawe połączenie, muszę wypróbować

      Usuń
  9. U nas od kilku lat hitem jest bochenek ze szparagami, suszonymi pomidorami i gruyerem - https://www.rogalikblog.pl/przepis-dnia/bochenek-ze-szparagami/. Polecam :) No i oczywiście najprostsze z możliwych ugotowane zielone szparagi polane sosem holenderskim. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, przepis na przystawkę bardzo prosty i smaczny. Odcinamy zdrewniałe części od białych szparagów, gotujemy je w lekko osolonej wodzie. Następnie osączamy i układamy na plastrach soczystej szynki posmarowanej domowym majonezem. Zwijamy rurki i układamy na półmiskach ozdobionych sałatą. Smacznego! Tradycyjnie używam również jako przystawka do obiadu ugotowane i polane bułką tartą z masełkiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj Pyzo ale smakowitości! Osobiście uwielbiam chłodnik ze szparagów. Jest tak prosty i smaczny, że wracam do niego w sezonie szparagowym z radością :)

    Należy pamiętać, że każde szparagi przed gotowaniem, pieczeniem czy smażeniem trzeba obrać ze skórki oraz odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki ( do około 4 cm). Szparagi najlepiej obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw.

    pęczek białych szparagów
    4 małe młode ziemniaki
    3 małe szalotki
    2 ząbki czosnku
    szczypta soli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    woda
    1 1/2 szklanki maślanki
    2 plastry szynki szwarcwaldzkiej

    Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Po czym obieramy je, zostawiając główki. Tak postępujemy z każdym szparagiem. Następnie kroimy w 3 cm kawałki, odstawiamy i kroimy szalotki w piórka. Ziemniaki skrobiemy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
    Olej rozgrzewamy w rondlu, na którym szklimy szalotkę i czosnek. Należy uważać aby nie spalić czosnku (gdy tak się stanie trzeba wszystko zacząć od nowa). Następnie dodajemy ziemniaki i mieszamy wszystko razem, po czym dodajemy szparagi i znów mieszamy. Dodajemy sól oraz wodę, tak aby tylko zakryła warzywa. Gotujemy około 15 minut, po czym wyłączamy gaz i studzimy. Całość, juz ostudzoną wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło.

    W tym czasie przygotowujemy chipsy z szynki, smażąc plastry na suchej patelni. Kiedy się zrumienią z każdej strony odkładamy je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru wytopionego tłuszczu. Po tym czasie łamiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.

    Schłodzone warzywa w rondlu przelewamy do blendera i miksujemy na gładka jednolitą masę, po czym dodajemy stopniowo maślankę cały czas miksując. Trwa to około 2 minut. W tym czasie całość powinna się dokładnie wymieszać.

    Chłodnik podajemy posypany chipsami z szynki.

    OdpowiedzUsuń
  12. MAKRON ZE SZPARAGAMI, KURCZAKIEM SEREM CAMEMBERT

    Filet z piersi kurczaka -1 szt.
    Sól
    Bazylia suszona
    Pieprz czarny
    Ocet winny 1 łyżeczka

    Szparagi (u mnie zielone) – pęczek
    Sok cytrynowy – łyżeczka
    Cukier - szczypta

    Ser typu Camembert - 0,5 szt.
    Makaron z mąki razowej


    Kurczaka pokroić na małe kawałeczki, doprawić solą i pieprzem oraz bazylią. Dodać ocet. Smażyć około 10 minut. Szparagi ugotować w wodzie ze szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Pokrojone na 2-3 centymetrowe kawałki szparagi dodać do kurczaka i wszystko posypać kawałkami sera camembert. Podawać z ugotowanym makaronem al dente.

    Pozdrawiam. Asia Orzechowska

    OdpowiedzUsuń
  13. I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam szparagów ! Bo za mdłe (tak mi się wydawało), bo trzeba obierać (białe, zielonych nie było).
    Ale w ostatnich latach wzięłam się z nimi „za bary” z …miłości do różnych smaków.
    Te z bułką tartą i z masełkiem czy zupa szparagowa – to żadna nowość.
    Zaczęłam dokładać je np. do sałatek, ale najczęściej robię z nimi makaron. Kombinuję z różnymi odmianami makaronu i z różnymi dodatkami, ale najlepiej smakują mi tak zrobione:

    MAKARON WSTĄŻKI Z BIAŁYMI SZPARAGAMI
    Składniki na 1 osobę:
    szparagi białe – 1 pęczek
    makaron – 3 - 4 gniazdka
    pieprz cytrynowy – do smaku
    pieprz czarny – do smaku
    sól – szczypta
    mleko migdałowe – pół szklanki
    2 trójkąty serka topionego śmietankowego
    natka pietruszki – ile się lubi
    kawałek cebuli
    imbir świeży –ok. 1 cm
    ½ do 1ząbka czosnku
    kilka pomidorków koktajlowych
    ser tarty do posypania
    łyżka oleju kokosowego

    Wykonanie:
    Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym z drobno pokrojonym czosnkiem. Wlać mleko migdałowe, dodać serki, pieprz czarny i cytrynowy oraz trochę soli. Mieszać, by powstał sos. Jak trzeba, zredukować. Jak za gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu. Wsypać na patelnię wcześniej ugotowane i pokrojone na małe kawałki szparagi (ugotować w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie. Do gotowania odkrajam główki i po 10 minutach dodaję do reszty, by się ugotowały), połówki pomidorków koktajlowych czerwonych lub żółtych i drobno pokrojoną natkę pietruszki. W tym czasie przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Dodać makaron do sosu, przemieszać i wyłożyć na talerz. Można posypać startym serem.
    Moja uwaga: Serki topione można zastąpić rozpuszczalnym serem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szparagi w cieście francuskim.gotuje wodę z szczyptą soli dogotujecej się wody wkładam umyte szparagi i obrane ze skórki .gotuje ok 15.min.Po wystudzeniu nagrzewam piec do 2020 temp .kroje ciasto francuskie na paski układam na to szynkę szwarcwaldzka i starty ser potem szparagi zwijam jak na rogalik.Smaruje ciasto jajkiem piekę ok 20min .można podawać z keczupem . Smacznego

      Usuń
    2. Elu, ja zdecydowanie wolę zielone szparagi. Białe wydają mi się właśnie za mdłe, ale może przyrządzone w ten sposób mi zasmakują? zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1540987162600872/?type=3&theater

      Usuń
    3. Basiu, w cieście francuskim to zjem wszystko :)

      Usuń
  14. grillowane szparagi z halloumi albo oscypkiem i z owocowym dżemem ... Jezu jakie to dobre. Polecam z pomarańcza albo żurawiną ale porzeczka też urywa D.
    grillujemy szparagi z serem w formie szaszłyków, ale ja też lubie sobie zrobić z tego "sałatkę". osobno grilluje , wrzucam do miski i kłade łyżeczkę dżemu lub konfitury, najlepiej domowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niby dziwne połączenie, ale czuję, że będzie mi smakowało :)

      Usuń
  15. Makaron z wiosennymi warzywami i pesto pietruszkowym
    Pesto z pietruszki
    1/4 szklanki pestek słonecznika
    1/4 szklanki oliwy
    pęczek pietruszki
    sok z cytryny
    łyżka płatków drożdżowych lub parmezan
    pieprz i sól
    Słonecznik zalewamy na noc wodą. Rano odcedzamy, płuczemy i wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy pieprzem i solą.

    Makaron z warzywami(1 porcja)
    ok 40g makaronu gryczanego np. świderki
    6 szparagów
    garść groszku cukrowego
    garść roszponki
    1/4 cukini startej na tarce
    czarne oliwki

    Makaron i szparagi gotujemy al dente. Groszek cukrowy kroimy na 2 części. Szparagi kroimy na ok 3 cm kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę pietruszkowego pesto. Mieszamy dokładnie i wykładamy na talerz.

    OdpowiedzUsuń
  16. Najbardziej lubię zielone szparagi. Szparagi można wykorzystać na wiele sposobów. Smakują mi zarówno te usmażone na masełku jak i te z innymi dodatkami. Jednak najbardziej do gustu przypadł mi do gustu MAKARON Z ZIELONYMI WARZYWAMI
    Składniki:
    - 150 g makaronu bezglutenowego muszelki
    - 1 cebula
    - 1 łyżka masła
    - 1 cukinia
    - 1 brokuł
    - 140 g mrożonego zielonego groszku
    - 1 pęczek zielonych szparagów
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    - 100 ml śmietanki 18%
    - 1 szklanka wody lub bulionu

    Porcja na 2 osoby.
    Najpierw na maśle podsmażamy cebulę posiekaną w piórka. Brokuł rozdzielamy na różyczki i wrzucamy do cebuli i zalewamy wodą. Jak brokuł lekko zmięknie dodajemy zielone szparagi pocięte na kawałki oraz zielony groszek. Na koniec dorzucamy cukinię pokrojoną na ćwiartki. Warzywa przyprawiamy i jak są wszystkie miękkie to wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
    W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
    Ugotowany makaron przekładamy do sosu z warzywami, mieszamy i przekładamy na talerz.
    Smacznego :)
    Pozdrawiam:Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pożywnie i zielono, podoba mi się :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/ms.c.eJwzNDUxtDA2N7E0MjU0tTC21DMECZgYmBuaWphYWJgaAAByhQa~;.bps.a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1541837492515839/?type=3&theater

      Usuń
  17. Przepis który zaprezentuję jest w mojej rodzinie od lat :)

    ZAPIEKANY OMLET ZE SZPARAGAMI

    - pęczek szparagów zielonych
    - 5 dużych jaj
    - 2/3 łyżki śmietany kremówki 30 %
    - łyżka startego parmezanu
    - posiekany szczypiorek
    - posiekana natka pietruszki
    - duży pomidor
    - masełko
    - sól , pieprz

    Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać i odrzucić zdrewniałe twarde końce. Pokroić na około 3 - 4 cm kawałki. Blanszować - zanurzyć na minutę we wrzątku (np. w sitku) i opłukać pod zimną wodą.

    Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Nieduże i niewysokie naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie naczynia ułożyć blanszowane szparagi , pokrojonego pomidora ( można użyć pomidorków koktajlowych ) , danie można również wzbogacić szynką ...

    Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, ser, zioła, doprawić solą i pieprzem, zmiksować mikserem do połączenia się składników lub roztrzepać rózgą. Masę wylać na szparagi, na wierzchu położyć wiórki z masła (w sumie około 1 łyżka). Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-17 minut lub do ścięcia się masy.

    Smacznego :)
    Monika R :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ze szparagami polubiłam się niedawno, czasem robię je zapiekane pod beszamelem zawinięte w szynkę, ale tarta skradła nasze serca i żołądki, wszystkim smakowała :)

    TARTA ZE SZPARAGAMI
    ciasto:
    - 25dag mąki
    - 12dag zimnego masła
    - 1 jajko
    - szczypta soli
    farsz:
    - pęczek zielonych szparagów
    - 2 jajka
    - 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
    - 150 ml śmietany
    - ostra papryka
    - zioła prowansalskie (ewentualnie czubryca czerwona)
    - sól
    - pieprz

    Mąkę przesiać do miski, dodać masło. Zetrzeć masło z mąką na tarce z dużymi oczkami lub posiekać nożem, dodać sól, jajko, szybko zagnieść ciasto.Ciasto włożyć do lodówki na 30-60 minut.Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno oraz boki formy na tarte. Spód podziurkować widelcem. Podpiec około 15 minut w 190st.
    Szparagi umyć,odłamać twarde końce, ugotować 5 minut w osolonym wrzątku. Jajka, śmietanę i parmezan połączyć rózgą lub mikserem, doprawić do smaku, polać szparagi ułożone na podpieczonym cieście.
    Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C lub do czasu aż masa zastygnie, ale przy dotknięciu palcem będzie miękka. Po upieczeniu posypać startym parmezanem.
    Smacznego :)

    Pozdrawiam Barbara Żemełko




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tarta ze szparagami to brzmi dobrze - zdjęcie w galerii: https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1543409039025351/?type=3&theater

      Usuń
  19. Zaproponuję danie, które w mojej kuchni musi się pojawić obowiązkowo co tydzień! :)

    GRYCZANO-KUKURYDZIANE NALEŚNIKI Z KAROBEM, NADZIANE SZPARAGAMI TRUFLOWYMI,OTULONE W PROSCIUTTO Z DODATKIEM POMIDORKÓW SUSZONYMI NA SŁOŃCU W OLEJU, MUŚNIĘTE IMBIREM I MIODEM Z MNISZKA LEKARSKIEGO :-)

    Na początek szykuję ciasto na naleśniki.

    Składniki potrzebne to:
    2 szklanki kaszy gryczanej nie palonej (należy ją zemleć w młynku do kawy) , około 20 łyżek mąki kukurydzianej, 2 jajka i 2 żółtka, około 2 szklanki wody mineralnej gazowanej, niecałe 2 szklanki mleka, 1,5 łyżeczki karobu ( w proszku), oliwa truflowa około 2 łyżeczki, szczypta soli himalajskiej zgniecionej w moździerzu.

    olej do zwilżania patelni

    Farsz:

    40 dag sera białego półtłustego ( użyłam sera własnej roboty)
    łyżka jogurtu naturalnego gęstego
    garść umytych i oczyszczonych szparagów- wybrałam mniejsze, bo lepiej smakują ( przelałam je wrzątkiem )
    1 słoiczek pomidorów suszonych - kroje w paski
    łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego
    kawałek imbiru
    opakowanie szynki prosciutto
    łyżeczka oliwy truflowej, sok z limonki
    przyprawy: sól himalajska, pieprz różowy,świeże zioła- u mnie lubczyk

    Z podanych składników miksuję ciasto naleśnikowe do momentu, gdy będzie gładkie i zacznie błyszczeć :-) Odstawiam do lodówki na kilkanaście minut.

    W międzyczasie przekładam ser biały do miski, rozdrabniam go blenderem, dodaję jogurt , przyprawy,miód z mniszka, starty imbir- mieszam łyżką. Odstawiam do lodówki.
    Kolejno smażę naleśniki na tradycyjnej patelni lekko je przyrumieniając.

    Na koniec pozostaje już tylko dekoracja : na ostudzonego naleśnika nakładam po całości łyżkę serka, kładę plasterek prosciutto, nakładam po dwie szparagi , delikatnie skrapiam je oliwą truflową i sokiem z limonki, kładę paski pomidora, posypuję ziołami posiekanymi i zawijam w ruloniki. Na koniec kroję je po skosie i nakładam na talerze, dekoruję ziołami :-)
    Moje naleśniki podałam z chutney z rabarbaru,od mamuśki :-)

    Chutney rabarbarowe jest niesamowite, bo zawiera mix: czerwonej cebuli, żurawiny suszonej, goździków,gałki m, cynamonu, chilli,czosnku, imbiru i jabłka :-)

    Ja-Wiktor Wic

    wiktoria19042001@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nazwa dania taka długa, że chociaż danie na pewno pyszne to trochę mnie zniechęca :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1547268535306068/?type=3&theater

      Usuń
  20. A ja zapraszam dzisiaj na tarte ze szparagami i oscypkiem na kruchym cieście.
    składniki na ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    175 g masła
    2 żółtka
    sól

    składniki na farsz:
    kostka białego chudego twarogu
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    3 ząbki czosnku
    2 białka
    4 jajka
    3 małe oscypki
    kilka łyżek konfitury żurawinowej
    sól ziołowa
    pieprz cytrynowy
    pęczek szparag
    łyżka masła

    Przygotowanie:
    Składniki na cisto zagniatamy, wykładamy ciastem formę to tarty, nakłuwamy sód widelcem i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach.

    Szparagi obieramy ze skóry, odłamujemy spróchniałą końcówkę,wyrzucamy ją. Następnie odłamujemy jeszcze kawałek szparaga tak żeby od góry razem z kwiatem zostało nam ok 10 cm. Odłamane końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na maśle z czosnkiem kilka minut. W tym czasie, w misce rozbijamy rózgą jajka, jogurt, ser, dodajemy sól, pieprz i podsmażone na maśle szparagi. Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód, układamy na wierzchu szparagi, pokrojonego w plastry oscypka i konfiturę żurawinową. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śliczna ta tarta! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1547227641976824/?type=3&theater

      Usuń
  21. Tarta ze szparagami
    Banalnie prosta w wykonaniu, o niebiańskim smaku tarta. Na śniadanie, obiad czy kolację.
    Korzystajcie póki sezon trwa.

    Skład:
    300 gr szparagów ( tj, ok 2/3 pęczka, u mnie zielonych)
    2 jajka
    1/2 szkl śmietany 30%
    opakowanie ciasta francuskiego
    sól, pieprz
    parmezan tarty lub grana padano

    Wykonanie:
    Szparagi obrać: zielone odłąmując zdrewniałe końce, białe odcinając zdrewniałe końcówki i obierając cienko w kierunku łepka. Szparagi myjemy i osuszamy na ręczniku, białe zaparzamy wrzątkiem na 15 min, odcedzamy na sicie.
    Roztrzepujemy śmietanę z jajkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Foremkę do tarty wykładamy ciastem tak aby był dość wysoki brzeg. Pieczemy przez 15 min w nagrzanym do 180st. piekarniku. Wyjmujemy i łyżką zduszamy ewentualne wypukłości powstałe na cieście ( piekarnika nie wyłączamy), układamy szparagi w całości lub pokrojone w kawałki, zalewamy mieszanką jajek i śmietany, wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20-30 min.
    5 min przed końcem posypujemy parmezanem lub grana padano.
    Smaczne danie gotowe !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta tarta też mi się podoba :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1547224415310480/?type=3&theater

      Usuń
  22. Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów.
    Pomysł na drugie śniadanie do pracy , świetną sałatkę do grilla, lub samodzielny obiad.

    Skład:
    - 1/2 pęczka zielonych szparagów
    - 4 średnie ziemniaki młode
    - 3 jajka
    - kilka plastrów boczku wędzonego
    -1/2 czerwonej cebuli
    - 1/2 opakowania fety
    - 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
    - winegret własnej roboty z mieszanką ziół prowansalskich

    Wykonanie:
    Przygotowujemy winegret własnej roboty (tutaj na blogu w kilku miejscach), dosypujemy łyżeczkę ziół prowansalskich, odstawiamy żeby się "przegryzł". Gotujemy jajka na twardo, odstawiamy do przestudzenia i ziemniaki w mundurkach, które też zostawiamy do przestygnięcia.
    Szparagi obieramy tylko odłamując zdrewniałe końcówki, dzielimy na 2-3cm kawałki i gotujemy na parze al dente (ok. 6 min) i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojony w plastry boczek wrzucamy na patelnię i lekko opiekamy i zostawiamy do ostygnięcia.
    Kiedy wszystkie składniki są zimne kroimy sałatkę: ziemniaki w większe kawałki (u mnie ćwiartki gdyż miałam dość małe), jajka w ćwiartki, pomidora w kostkę /pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, fetę kruszymy lub kroimy w kostkę, boczek kroimy w paski, cebulę w ćwierćkrążki, dorzucamy szparagi, mieszamy i na godzinę przed podaniem polewamy winegretem i zostawiamy w lodówce żeby sałatka przeszła.
    Z powyższych skłądników wychodzą 2 spore porcje śniadaniowe.
    Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdrowo i kolorowo :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1547224481977140/?type=3&theater

      Usuń
  23. Risotto ze szparagami na cydrze.
    Wbrew powszechnym opiniom risotto jest bardzo łatwe do przygotowania dlatego zachęcam do zrobienia tej prostej potrawy. Dla mnie to debiut i przyznam, że całkiem udany.

    Skład:
    - pęczek zielonych szparagów
    - ok. 150-200 ml cydru jabłkowego
    - 150-200 g ryżu (u mnie brązowy, ale wymaga dość długiego duszenia dlatego niewprawnym
    proponuję biały)
    - mała cebula
    - masło
    - sól
    - pieprz

    Wykonanie:
    Szparagi obrać ułamując zdrewniały koniec, podzielić na ok.2 cm kawałki, łepki odłożyć a na pozostałych kawałkach ugotować wywar (szparagi zalać wodą aż będą zakryte i lekko tylko osolić).
    Na patelni na 2 łyżkach masła zeszklić cebulę. Dodać ryż i zeszklić. Zalać 100 ml cydru i mieszając czekać aż ryż wchłonie cydr. Teraz wlać wywar od szparagów, przykryć i dusić aż ryż będzie al dente (ja wole bardziej miękki więc dusiłam dłużej). Wrzucić pozostawione łepki przemieszać i poddusić z 5-7 min i dodać ugotowane w wywarze kawałki szparag. Dodać łyżeczkę masła, trochę cydru (ok. 1/4 szkl,), doprawić pieprzem i solą do smaku.
    Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brązowy ryż do risotto? tutaj bym dyskutowała... zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1547224751977113/?type=3&theater

      Usuń
    2. też nie wierzyłam póki nie spróbowałam

      Usuń
  24. Tartaletki ze szparagami.
    Genialny w swej prostocie przepis na pyszne śniadanko, przystawkę imprezową czy szybką,lekką kolację.

    Skład:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 pęczek zielonych szparagów
    1 opakowanie serka ricotta (125 g)
    25 g drobno tartego parmezanu lub grana padano i 25 grubiej startego
    oliwa
    pieprz

    Wykonanie:
    Ciasto podzielić na tyle części ile chcemy tartaletek ( u mnie 4) i obkroić ok 1cm brzegi nie przecinając ciasta do końca (jak na osatnim zdjęciu). Wstawić na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 160-200 st (u mnie 160). Wyjąć i trochę przestudzić, wyrośnięte środki zdusić dłonią na płasko.
    W międzyczasie przygotować szparagi: ułamać zdrewniałe końcówki, zalać wrzątkiem na 15 min. Ricottę wymieszać z drobno tartym parmezanem lub grana padano. Ostygnięte tartaletki posmarować oliwą, na tym rozsmarować ricottę z parmezanem lub grana padano. Następnie układać szparagi skracając tak aby zmieściły się w środku tartaletek, posypać grubiej tartym serem i lekko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Piec 15 min w piekarniku nagrzanym na 160-200 st.
    Polecam ten przepyszny wiosenny przysmak.
    Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dość szybka przekąska :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1547224418643813/?type=3&theater

      Usuń
  25. szparagi w panierce z rozmarynem
    Idealne też do obiadu czy do grilla. Wspaniała alternatywa do klasycznych szparagów polanych masłem z bułką.

    Skład:
    - pęczek białych szparagów
    - bułka tarta
    - olej do smażenia
    - rozmaryn suszony lub świeży

    Wykonanie:
    Szparagi obieramy pozbawiając zdrewniałych końcówek. Gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Na jednym półmisku roztrzepujemy jajko z suszonym rozmarynem , na drugim wysypujemy bułkę tartą. Szparagi kolejno moczymy w bułce i obtaczamy w bułce i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy aż się zarumienią. Jeśli używamy świeżego rozmarynu układamy na wierzchu smażonych szparagów. Na koniec lekko szparagi posolić.
    Pyszna lekka kolacja gotowa lub dodatek do obiadu czy grillowanych mięs.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy pomysł na szparagi i ten rozmaryn... zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1547224438643811/?type=3&theater

      Usuń
  26. Smażone zielone szparagi dobre do wszystkiego
    Skład:
    - Pęczek zielonych szparagów
    - 2 ząbki czosnku
    - trochę soli, świeżo mielony pieprz
    - olej kokosowy alternatywnie inny olej z łyżeczką masła

    Wykonanie:
    Szparagi myjemy i osuszamy. Odłamujemy zdrewniałe końce. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i układamy szparagi na pojedynczą warstwę najlepiej (jeśli nie wszystkie nam wejdą, trzeba cały czas je przekładać żeby równo się smażyły) i lekko solimy. Po ok 10 min dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i przekładamy szparagi na drugą stronę (czosnek nie powinien znaleźć się na dnie bo szybko się spali, a ma nadać aromat). Po kolejnych 10-15 min szparagi są gotowe, lekko chrupiące ale nie twarde. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Wspaniale nadają się na dodatek do wiosenno- letnich obiadów, samodzielne danie np. na lekką kolację, składnik sałatek ale też sprawdzą się na niedzielne śniadanie z bagietką i jajkiem poche.
    Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prościej się już chyba nie da :D zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.1540986589267596.1073741919.272642222768712/1547224571977131/?type=3&theater

      Usuń
    2. dokładnie Izo :) Gotuję w myśl zasady, którą gdzieś wyczytałam... żadna włoska mamma nie ma czasu stać godzinami przy garach... ma być smacznie,dużo, prosto i szybko :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger