MENU

Uszaki bzowe kiszone z papryką

Jadłam już kiedyś kiszone uszaki bzowe i przyznam, że byłam mocno rozczarowana smakiem. Były mało kwaskowe i bez smaku. Bo ucho bzowe samo w sobie smaku ma niewiele, żeby nie powiedzieć wcale. To dodatek aromatycznych przypraw, które łatwo przyjmuje, nadaje im charakter. Kiedy więc po raz kolejny zebrałam dorodne uszaki postanowiłam przygotować je w swojej własnej,  kiszonej odsłonie i sprawdzić co z tego wyjdzie.

Wyszło bardzo smacznie i aromatycznie dzięki orientalnej nucie, na którą postawiłam. Uszaki po ukiszeniu są miękkie, delikatne i smaczne. Razem z papryką tworzą ciekawy dodatek do obiadu jako taka grzybowo warzywna sałatka. Można też wykorzystać je, razem z zalewą, do jakiejś zupy. I pewnie tak zrobię gdy ukiszę ich więcej.

Kliknij TU i zobacz pomysły na inne, domowe kiszonki



ucho bzowe, uszak bzowy, kiszonki, przetwory, grzybobranie, jaki to grzyb, grzyby jadalne, sezon na grzyby, Auricularia auricula judae

Ucho bzowe kiszone z papryką 

czas przygotowania: 10 minut + kilkanaście dni kiszenia
składniki na 1 słoik 0,9l:
  • 2 garści świeżych uszaków bzowych  
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 3-4 cienkie plasterki świeżego imbiru
  • 1 łodyga kopru z baldachem nasion
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego 
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżeczka soli niejodowanej

kiszone uszaki z papryka, ucho bzowe kiszone, kiszonki, przetwory, uszak bzowy, fermentacja, jak zakisic uszaki

Jak zakisić uszaki bzowe z papryką?

Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam, osuszyłam. Paprykę oczyściłam z nasion, pokroiłam na kawałki - można w paski, kostkę czy jak chcecie, byle nie za drobno. Imbir obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, czosnek można obrać z łupinek, ale to nie jest konieczne. Wodę przegotowałam i rozpuściłam w niej sól oraz cukier, ostudziłam.

Słoik oraz zakrętkę wyparzyłam, osuszyłam. Nałożyłam do niego grzyby i paprykę. Dołożyłam czosnek, imbir i ziarna kolendry, gorczycy oraz kuminu. wszystkie przyprawy. Na wierzchu położyłam zwiniętą łodygę kopru, która poza dodaniem smaku ma też za zadanie nie pozwolić wypłynąć na wierzch grzybom i papryce. Całość zalałam solanką tak żeby wszystkie składniki były przykryte. Słoik zakręciłam i odstawiłam na kilka, kilkanaście dni w spokojne miejsce. Stał w temperaturze pokojowej.

Po 1-2 tygodniach grzyby są ukiszone.

ucho bzowe kiszone, kiszona salatka z uszakow i papryki, salatka grzybowo warzywan, papryka, przetwory, kiszonki, jak ukisic uszaki


3 komentarze:

  1. Hej Pyzo... witam znowu... powiem szczerze, że u mnie na starym pieńku czarnego bzu rosną uszaki, których wcześniej nie znałam, ale już o nich czytałam... Rosną kiedy pogoda przez kilka dni jest ciepła i bardzo wilgotna. Potem zasychają i czekają "na lepsze czasy". Nie próbowałam ich, ale zablysnęłam moja wiedzą przed mężem-grzybiarzem i byłam bardzo z siebie dumna!!! Jak dobrze czytać Twojego bloga! Pozdrawiam , Gabrysia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu, cieszę się, że poznałaś nowy gatunek grzybów! Można zebrać nawet takie zasuszone uszaki i przed użyciem namoczyć je tak jak zwykłe suszone grzyby. Ładnie i szybko napęcznieją

      Usuń
  2. zaskoczyłaś mnie tymi uszakami , pewnie przetestuję

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger