MENU

Gulasz z policzków wołowych w czerwonym winie z kanią

Jak ja lubię policzki wołowe! Dobrze uduszone są mięciutkie i kleiste. Zawierają dużo kolagenu i takie starsze panie jak ja powinny mieć je w swojej diecie przynajmniej od czasu do czasu. Kolagen dobrze wpływa na starzejącą się skórę i stawy. 

Policzki wołowe to czysta, doskonałej jakości wołowina. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to poszukajcie ich w sklepach, zapytajcie u rzeźnika i kupcie koniecznie. Sprzedawane są w płatowanych kawałkach poprzerastanych drobnymi żyłkami i błonkami. Nie trzeba tych przerostów usuwać bo w nich jest właśnie mnóstwo dobroci. Wystarczy tylko cierpliwie takie mięso przyrządzić, a odwdzięczy się smakiem i delikatnością.

Do takich duszonych policzków i winno grzybowego sosu idealnie pasują knedle.




suszone kanie, suszone grzyby, jak suszyc grzyby, sos grzybowy, sos winno grzybowy, gulasz wolowy z grzybami, policzki wolowe duszone,
jeśli w sezonie jest dużo kań to część z nich suszę, kruszę i upycham w słoiki - są doskonałym składnikiem do grzybowych sosów bo nie trzeba ich nawet wcześniej namaczać - nasiąkają płynem w sosie i zagęszczają go

Policzki duszone z czerwonym winem, warzywami i suszonymi kaniami

czas przygotowania: ok. 3 godzin
składniki: 
  • 1,5 kg policzków wołowych
  • 1 marchew
  • 3-4 większe cebule
  • 1/5-1/4 średniego selera korzeniowego (4 czubate łyżki startego korzenia)
  • 4 łyżki masła klarowanego 
  • 300 ml wywaru z wołowiny
  • 350 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 szklanka pokruszonego suszu grzybowego z czubajki kani 
  • 3 łyżki domowej przyprawy grzybowej  
  • 1-2 łyżki miodu naturalnego
  •  
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony 

gulasz z policzkow wolowych, wolowina, sos winno grzybowy, suszone kanie, czubajka kania, mieso w sosie, co na obiad, sos kaniowy

Jak zrobić gulasz z policzków wołowych?

Policzki wołowe pokroiłam w dużą kostkę. Warzywa oczyściłam, obrałam. Marchewkę i selera starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę pokroiłam w cienkie piórka.

wolowina, gulasz, mieso w sosie, warzywa, czubajka kania, suszone kanie, czerwone wino, sos winno grzybowy, sos z kaniami

Na patelni rozgrzałam nieco masła. Smażyłam partiami kawałki wołowiny żeby mięso się zamknęło i zrumieniło. Obsmażone kawałki przekładałam do rondla i smażyłam kolejne, w razie potrzeby dodając odrobinę masła.

Kiedy mięso było już obsmażone na patelnię włożyłam ostatnią łyżkę masła i przesmażyłam na nim warzywa. Mają się tylko lekko zezłocić. Przełożyłam je do mięsa, a na patelnię wlałam wino. Zagotowałam je mieszając żeby odkleić od dna wszystkie przysmażone resztki. Przelałam do rondla z mięsem.

gulasz z policzkow wolowych, wolowina, mieso duszone, sos grzybowy, sos winny, wino,, wolowina w winie, czubajka kania, grzyby

Do mięsa i warzyw wlałam też wywar wołowy. Dorzuciłam ziele angielskie i liście laurowe. Dusiłam na małym ogniu ok. 1,5 godziny aż mięso zmiękło. Wtedy dosypałam suszone grzyby - konkretnie to pokruszone, suszone kanie - i przyprawę grzybową. Wymieszałam i dusiłam jeszcze na małym ogniu jakieś pół godziny.

Na koniec gulasz doprawiłam solą, miodem, świeżo mielonym pieprzem czarnym. Nie zagęszczałam sosu mąką bo suszone grzyby i rozgotowane warzywa już spowodowały, że sos był zawiesisty.

Gulasz z policzków wołowych podałam z bułczanymi knedlami i surówką z marchewki.

Uwaga! do posypaniu suszonych pokruszonych grzybów trzeba co kilka minut gulasz zamieszać bo sos gęstnieje, a grzyby lubią się przypalać.

wolowina duszona, warzywa, grzyby, czerwone wino, policzki wolowe, gulasz z policzkow wolowych, co na obiad, mieso w sosie, sos grzybowy, kania, suszone czubajki kanie


2 komentarze:

  1. Trochę boję się sięgnąć po policzki wołowe :) jednak takiego mięsa nie przygotowuje się na co dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie niepotrzebne obawy. Mięso policzków jest poprzerastane więc nie można ich przesuszyć jak pieczeni wołowej. Jedyne co trzeba mieć to cierpliwość bo duszą się długo, szczególnie w całych zwiniętych kawałkach jak cZasem robię. Gulasz to prosta sprawa, naprawdę 😊

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger