Tarta z piaskowcami i warzywami
Na kolację miało być coś pysznego, najlepiej na ciepło. Ponieważ dopiero co wróciłam z grzybobrania więc upiekłam tartę z leśnymi grzybami. Mam nadzieję, że chwalono ją nie tylko przez grzeczność. Dość powiedzieć, że biesiadnicy zjedli calutką. Wszyscy żyją i mają się dobrze.
Co kilka tygodni umawiamy się z przyjaciółmi, w wąskim gronie, na ploteczki i spędzenie wspólnego wieczoru. Przeważnie lądujemy u jednej z koleżanek bo tak nam wszystkim chyba najwygodniej. Ale paskudnie byłoby za każdym razem obciążać gospodynię przygotowywaniem czegoś do jedzenia więc tak się już utarło, że każdy przynosi coś ze sobą. Czasami są to jakieś drobne przekąski kupione po drodze, ale najlepiej widziane jest coś co samemu zrobiło się w domu i przywiozło. Tarta ze smakowitym farszem, do zjedzenia na ciepło lub zimno, to dobry pomysł. O napojach cicho sza, ale wiadomo, że o suchym pysku źle się gada.
Na jedno z poprzednich spotkań zabrałam placek z kapustą i klopsikami. Pamiętacie go? Był przepyszny!
Tarta z grzybami leśnymi
czas przygotowania: ok. 2 godzin
składniki na tartę śr. 24-26 cm:
Jak zrobić spód do tarty?
Mąkę przesiałam z solą, proszkiem do pieczenia i dosypałam domowej roboty, swoją przyprawę grzybową. Jeśli takiej nie macie to po prostu ją pomińcie albo dodajcie samych suszonych grzybów, zmielonych na proszek. Dodałam pokrojone na małe kawałki dobrze schłodzone masło. Roztarłam rękami tak żeby nie było widać kawałków masła. Dodałam żółtka i zagniotłam zwarte ciasto. Gdyby masa była mało plastyczna i kruszyła się to można dodać nieco zimnego mleka albo wody.
Ciasto uformowałam w dysk, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Jak zrobić farsz z grzybami?
Piaskowce modrzaki bardzo dokładnie oczyściłam. Musiałam je umyć miękką szczoteczką po bieżącą wodą bo były bardzo zapiaszczone. Osuszyłam. Pokroiłam w niezbyt cienkie plasterki. Nie martwcie się tym, że piaskowce zmienią kolor na atramentowo niebieski. To ich cecha charakterystyczna, która zanika podczas gotowania.
Grzyby wrzuciłam na dużą patelnię z rozgrzanym masłem i smażyłam przez kilka minut żeby odparować płyn jaki puściły. Ostudziłam.
Kalafiora podzieliłam na małe różyczki i przelałam na sicie wrzątkiem. Odcedziłam dokładnie. Pora pokroiłam w cienkie półplasterki. Szczypior pokroiłam dość grubo. Niedużą cukinię umyłam, pokroiłam razem ze skórką w grubsze plastry.
Do miski wbiłam jajka. Roztrzepałam ze śmietanką. Dodałam przesmażone wcześniej i ostudzone grzyby, kalafiora, pora, szczypior, pokrojony drobno ser mozarella i przyprawiłam do smaku.
Jak upiec tartę z grzybami?
Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty* o śr. 24 cm - pokryty ma być spód i boki formy na wysokość 4 cm. Gęsto nakłułam widelcem, przykryłam arkuszem papieru do pieczenia, a na papier wsypałam kulki ceramiczne żeby całość obciążyć. Zamiast kulek można użyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po tym czasie zdjęłam papier z obciążeniem i piekłam tartę jeszcze 10 minut żeby ciasto się lekko zrumieniło.
Przygotowany farsz wylałam na podpieczony, gorący spód tarty. Na wierzchu powkładałam w nią jeszcze plastry cukinii. Tartę wstawiłam ponownie do piekarnika. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu wyjęłam i odstawiłam na 15-20 minut żeby przestygła. Najlepsza jest jeszcze ciepła, ale smakuje też dobrze na zimno.
*Nie masz specjalnej formy do tarty? Nic nie szkodzi. Możesz tartę upiec w zwykłej tortownicy albo naczyniu żaroodpornym o podobnej średnicy.
Co kilka tygodni umawiamy się z przyjaciółmi, w wąskim gronie, na ploteczki i spędzenie wspólnego wieczoru. Przeważnie lądujemy u jednej z koleżanek bo tak nam wszystkim chyba najwygodniej. Ale paskudnie byłoby za każdym razem obciążać gospodynię przygotowywaniem czegoś do jedzenia więc tak się już utarło, że każdy przynosi coś ze sobą. Czasami są to jakieś drobne przekąski kupione po drodze, ale najlepiej widziane jest coś co samemu zrobiło się w domu i przywiozło. Tarta ze smakowitym farszem, do zjedzenia na ciepło lub zimno, to dobry pomysł. O napojach cicho sza, ale wiadomo, że o suchym pysku źle się gada.
Na jedno z poprzednich spotkań zabrałam placek z kapustą i klopsikami. Pamiętacie go? Był przepyszny!
Tarta z grzybami leśnymi
czas przygotowania: ok. 2 godzin
składniki na tartę śr. 24-26 cm:
- CIASTO NA SPÓD -300 g mąki pszennej luksusowej
- 20 g przyprawy grzybowej
- 100 g masła
- 3 żółtka z małych jajek
- ew. 2-3 łyżki mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- FARSZ Z GRZYBAMI - ok. 500 g piaskowców modrzaków albo innych grzybów leśnych
- 1 łyżka masła
- 300 g kalafiora
- 150 g cukinii
- 2 czubate łyżki pora
- 4 łyżki grubego szczypioru
- 3 jajka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g mozarelli
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Jak zrobić spód do tarty?
Mąkę przesiałam z solą, proszkiem do pieczenia i dosypałam domowej roboty, swoją przyprawę grzybową. Jeśli takiej nie macie to po prostu ją pomińcie albo dodajcie samych suszonych grzybów, zmielonych na proszek. Dodałam pokrojone na małe kawałki dobrze schłodzone masło. Roztarłam rękami tak żeby nie było widać kawałków masła. Dodałam żółtka i zagniotłam zwarte ciasto. Gdyby masa była mało plastyczna i kruszyła się to można dodać nieco zimnego mleka albo wody.
Ciasto uformowałam w dysk, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Jak zrobić farsz z grzybami?
Piaskowce modrzaki bardzo dokładnie oczyściłam. Musiałam je umyć miękką szczoteczką po bieżącą wodą bo były bardzo zapiaszczone. Osuszyłam. Pokroiłam w niezbyt cienkie plasterki. Nie martwcie się tym, że piaskowce zmienią kolor na atramentowo niebieski. To ich cecha charakterystyczna, która zanika podczas gotowania.
Grzyby wrzuciłam na dużą patelnię z rozgrzanym masłem i smażyłam przez kilka minut żeby odparować płyn jaki puściły. Ostudziłam.
Kalafiora podzieliłam na małe różyczki i przelałam na sicie wrzątkiem. Odcedziłam dokładnie. Pora pokroiłam w cienkie półplasterki. Szczypior pokroiłam dość grubo. Niedużą cukinię umyłam, pokroiłam razem ze skórką w grubsze plastry.
Do miski wbiłam jajka. Roztrzepałam ze śmietanką. Dodałam przesmażone wcześniej i ostudzone grzyby, kalafiora, pora, szczypior, pokrojony drobno ser mozarella i przyprawiłam do smaku.
Jak upiec tartę z grzybami?
Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim formę do tarty* o śr. 24 cm - pokryty ma być spód i boki formy na wysokość 4 cm. Gęsto nakłułam widelcem, przykryłam arkuszem papieru do pieczenia, a na papier wsypałam kulki ceramiczne żeby całość obciążyć. Zamiast kulek można użyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po tym czasie zdjęłam papier z obciążeniem i piekłam tartę jeszcze 10 minut żeby ciasto się lekko zrumieniło.
Przygotowany farsz wylałam na podpieczony, gorący spód tarty. Na wierzchu powkładałam w nią jeszcze plastry cukinii. Tartę wstawiłam ponownie do piekarnika. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu wyjęłam i odstawiłam na 15-20 minut żeby przestygła. Najlepsza jest jeszcze ciepła, ale smakuje też dobrze na zimno.
*Nie masz specjalnej formy do tarty? Nic nie szkodzi. Możesz tartę upiec w zwykłej tortownicy albo naczyniu żaroodpornym o podobnej średnicy.
nigdy nie jadłam piaskowców :) ciekawie :)
OdpowiedzUsuńw smaku delikatne, podobne do borowików, konsystencja między borowikiem a maślakiem
UsuńWygląda obłędnie. Zrobię z kurkami:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspiracje:)
Pozdrawiam
Cedra
Grzybki mogą być dowolne
Usuń