Najlepsze ciasto 3 Bit na krakersach
Są ciasta, które mają u nas wielkie wzięcie. Zawsze mile widziane są szarlotka i ciasto z kremem więc ciasto 3bit również jest na liście bestselerów. W tym cieście jest kremowa masa budyniowa, lekka bita śmietana, słodki kajmak, a całość przełamuje lekko słony smak kruchych krakersów. Próbowałam robić to ciasto na zwykłych herbatnikach, ale to już nie to samo. Zdecydowanie krakersy pasują tu dużo lepiej.
Ciasto 3 Bit po prostu rozpływa się w ustach. Jest słodkie, ale dzięki kontrastowi słodkich mas ze słonością krakersów wszystko doskonale ze sobą harmonizuje. Mam nadzieję, że Wam także będzie smakowało bo namawiam mocno do jego przygotowania.
Radzę rozplanować sobie przygotowanie ciasta tak żeby zrobić je najpóźniej wieczorem, z przeddzień planowanego podania, ponieważ ciasto musi się chłodzić przynajmniej 12 godzin aby wszystkie masy miały czas odpowiednio stężeć a krakersy nieco zmięknąć.
Domowe ciasto 3 Bit bez pieczenia
czas przygotowania: 45 minut + czas studzenia składników i chłodzenia ciasta
składniki na blaszkę 24x36x6cm:
Jak zrobić kajmak?
Z opakowania mleka skondensowanego słodzonego zdjęłam etykietę. Puszkę włożyłam do garnka i zalałam zimną wodą tak żeby była całkowicie przykryta. Gotowałam 2,5 godziny, pod przykryciem, pilnując żeby puszka cały czas była przykryta wodą. Po tym czasie wyjęłam puszkę z wody i odstawiłam na przynajmniej 30 minut żeby lekko przestygła. Dopiero wtedy otworzyłam i rozmieszałam zawartość łyżką. Nie radzę otwierać puszki od razu po wyjęciu z wrzątku, bo gorący kajmak może pryskać i boleśnie Was poparzyć.
Jak zrobić masę budyniową?
Do miski wsypałam obie mąki, dodałam żółtka i 1/2 szkl. mleka. Rozmieszałam dokładnie żeby nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotowałam. Cienkim strumieniem wlewałam gorące mleko do masy z żółtkami, jednocześnie intensywnie ją mieszając. Następnie całość przelałam z powrotem do garnka i gotowałam, znowu cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstniała i zaczęła pyrkotać. Ugotowany budyń wlałam do miski i przykryłam od razu folią spożywczą tak żeby dokładnie dotykała powierzchni budyniu - dzięki temu nie utworzy się na nim skórka. Odstawiłam budyń żeby zupełnie ostygł.
Miękkie masło miksowałam przez kilka chwil aż nieco zbielało i nabrało puszystości. Nie przerywając miksowania dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Miksowałam aż masa była zupełnie gładka. Pod koniec dodałam jeszcze pastę waniliową.
Jak zrobić masę śmietanową?
Cukier puder wymieszałam z zagęstnikiem. Mocno schłodzoną śmietankę wlałam do schłodzonej miski. Ubijałam przez kilka chwil aż śmietana zaczęła gęstnieć. Dosypałam cukier ze śmietan-fixem i ubijałam dalej aż całkiem zgęstniała.
Jak zrobić ciasto 3 Bit?
Prostokątną formę o wymiarach 36x24x6cm wyłożyłam papierem do pieczenia tak żeby wszystkie boki też były nim osłonięte i papier wystawał dobrze poza krawędzie. Dzięki temu będzie można później łatwo wyjąć ciasto z formy. Na dnie rozłożyłam warstwę krakersów. Kładłam je ściśle, jeden przy drugim, a gdy nie mieścił się cały to dopasowywałam kawałek przycinając krakersa ostrym nożem.
Na krakersy wylałam jeszcze ciepłą masę kajmakową i ostrożnie rozsmarowałam ją równą warstwą. Kajmak przykryłam warstwą krakersów układając je tak samo ściśle jak spód. Następnie nałożyłam krem budyniowy, rozsmarowałam i przykryłam kolejną, trzecią warstwą krakersów. Na ostatnią warstwę ciastek nałożyłam masę śmietanową i wyrównałam wierzch.
Tak przygotowane ciasto odstawiłam do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypałam startą czekoladą.
Ciasto 3 Bit po prostu rozpływa się w ustach. Jest słodkie, ale dzięki kontrastowi słodkich mas ze słonością krakersów wszystko doskonale ze sobą harmonizuje. Mam nadzieję, że Wam także będzie smakowało bo namawiam mocno do jego przygotowania.
Radzę rozplanować sobie przygotowanie ciasta tak żeby zrobić je najpóźniej wieczorem, z przeddzień planowanego podania, ponieważ ciasto musi się chłodzić przynajmniej 12 godzin aby wszystkie masy miały czas odpowiednio stężeć a krakersy nieco zmięknąć.
Domowe ciasto 3 Bit bez pieczenia
czas przygotowania: 45 minut + czas studzenia składników i chłodzenia ciasta
składniki na blaszkę 24x36x6cm:
- SPÓD - 2,5-3 opakowania krakersów solonych, 175g każde
- MASA KAJMAKOWA - 1 puszka 530g mleka skondensowanego słodzonego
- KREM BUDYNIOWY - 500 ml mleka
- 2 żółtka ze średnich jajek
- 40 g mąki pszennej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru zwykłego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ekstraktu waniliowego
- 200 g masła extra
- MASA ŚMIETANOWA - 500 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 3-5 łyżeczek cukru pudru
- 2 op. śmietan-fix
- do posypania - kilka kostek czekolady - gorzkiej lub mlecznej
Jak zrobić kajmak?
Z opakowania mleka skondensowanego słodzonego zdjęłam etykietę. Puszkę włożyłam do garnka i zalałam zimną wodą tak żeby była całkowicie przykryta. Gotowałam 2,5 godziny, pod przykryciem, pilnując żeby puszka cały czas była przykryta wodą. Po tym czasie wyjęłam puszkę z wody i odstawiłam na przynajmniej 30 minut żeby lekko przestygła. Dopiero wtedy otworzyłam i rozmieszałam zawartość łyżką. Nie radzę otwierać puszki od razu po wyjęciu z wrzątku, bo gorący kajmak może pryskać i boleśnie Was poparzyć.
Jak zrobić masę budyniową?
Do miski wsypałam obie mąki, dodałam żółtka i 1/2 szkl. mleka. Rozmieszałam dokładnie żeby nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotowałam. Cienkim strumieniem wlewałam gorące mleko do masy z żółtkami, jednocześnie intensywnie ją mieszając. Następnie całość przelałam z powrotem do garnka i gotowałam, znowu cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstniała i zaczęła pyrkotać. Ugotowany budyń wlałam do miski i przykryłam od razu folią spożywczą tak żeby dokładnie dotykała powierzchni budyniu - dzięki temu nie utworzy się na nim skórka. Odstawiłam budyń żeby zupełnie ostygł.
Miękkie masło miksowałam przez kilka chwil aż nieco zbielało i nabrało puszystości. Nie przerywając miksowania dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Miksowałam aż masa była zupełnie gładka. Pod koniec dodałam jeszcze pastę waniliową.
Jak zrobić masę śmietanową?
Cukier puder wymieszałam z zagęstnikiem. Mocno schłodzoną śmietankę wlałam do schłodzonej miski. Ubijałam przez kilka chwil aż śmietana zaczęła gęstnieć. Dosypałam cukier ze śmietan-fixem i ubijałam dalej aż całkiem zgęstniała.
Jak zrobić ciasto 3 Bit?
Prostokątną formę o wymiarach 36x24x6cm wyłożyłam papierem do pieczenia tak żeby wszystkie boki też były nim osłonięte i papier wystawał dobrze poza krawędzie. Dzięki temu będzie można później łatwo wyjąć ciasto z formy. Na dnie rozłożyłam warstwę krakersów. Kładłam je ściśle, jeden przy drugim, a gdy nie mieścił się cały to dopasowywałam kawałek przycinając krakersa ostrym nożem.
Na krakersy wylałam jeszcze ciepłą masę kajmakową i ostrożnie rozsmarowałam ją równą warstwą. Kajmak przykryłam warstwą krakersów układając je tak samo ściśle jak spód. Następnie nałożyłam krem budyniowy, rozsmarowałam i przykryłam kolejną, trzecią warstwą krakersów. Na ostatnią warstwę ciastek nałożyłam masę śmietanową i wyrównałam wierzch.
Tak przygotowane ciasto odstawiłam do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypałam startą czekoladą.
Pyszne ciasto , uwielbiam je :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPani Izo kochana czy będzie grzechem użycie gotowej masy kajmakowej zamiast gotować mleko skondensowane?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można użyć gotowej masy kajmakowej. Ja się zraziłam bo trafiłam raz na taką z nieprzyjemnymi grudkami
UsuńWitam serdecznie w tę słoneczną, rozświetloną sobotę. Powiem tak, 3BIT to nasze ulubione "ciasto" w stylu tych niepieczonych;-))) Niedługo napewno się przeje, ale narazie dajemy radę... Również wykorzystuję krakersy w tej składance, ale zdecydowanie lepsza dla mnie jest śmietanka 30%, wtedy wierzchnia masa jest lżejsza i jakoś bardziej nam smakuje. Smacznego wszystkim życzę i... chyba wybiorę się na leśny spacerek, Gabrysia.
OdpowiedzUsuńPogoda się poprawiła więc wypad do lasu bardzo polecam 😊
UsuńCiasto jest pyszne. A czy można je zamrozić?
OdpowiedzUsuńJa ciast nie mrożę więc nie mam pojęcia jak to się zachowa, ale czytelnicy czasami piszą, że podobne ciasta mrożą i są dobre
UsuńCiasto na
OdpowiedzUsuńpewno już się do mnie uśmiecha. Ale co to jest zagęstnik użyty do cukru
To tzw. śmietan fix, zagęstnik do ubijania śmietany, który pomaga utrzymać konsystencję i śmietana nie rozwarstwia się. Składa się z glukozy i skrobi modyfikowanej.
Usuń
OdpowiedzUsuńPani Izo dziekuję slicznie zagęstnik zagęścił szare komórki, ale całe zycie człek się uczy.akorzystam z wielu pani przepisów są super. Pozdrawiam i dziękuje Jola
Pani Izo, a czy znalazłby się dla mnie przepis na ciasto, którego szukam już dłuższy czas, a mianowicie - cieniutkie warstwy ciasta(prawdopodobnie herbatniki bądź właśnie krakersy), bardzo dużo kremów, chyba 2 rodzaje, warstwy były grube, a same kremy mocno śmietanko-migdałowo-kokosowe ^^ No po prostu kawałek nieba, bardzo kremowe, syte i takie "mleczne" ciasto. Nie zapomnę tego smaku, tej faktury.. Wiem tylko tyle, nie znam szczegółów niestety, ale ten 3bit wygląda na tyle obłednie, że postanowiłam o te szczegóły zapytać właśnie panią:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnie wiem co to za ciasto, jest tyle różnych przepisów w sieci, że ciężko ogarnąć
UsuńW którym momencie dodajemy cukier do masy budyniowej? Niestety zabrakło tego w przepisie, a ja właśnie zrobilam budyń... :( mam nadzieję że jak masło utre z cukrem to wyjdzie...
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, przepraszam. Ja dodaję cukier do mleka i gotuję budyń. Ale możesz utrzeć cukier z masłem zanim dodasz budyń. Najlepiej użyj w tym wypadku cukru pudru, jeśli masz
UsuńWitam. A ile budyni gotowych do tego przepisu trzeba użyć ?
OdpowiedzUsuńNa pół litra mleka to że trzy torebki bym wzięła żeby wyszedł mocno gęsty i po wystudzeniu utrzeć z masłem
UsuńDroga Pyzo! :) Od momentu, kiedy umieściłaś przepis na blogu, zrobiłam je już osiem razy!! Jest pyszne! Robię je dla wszystkich dookoła i ciągle mało. Gratuluję wytrwałości w prowadzeniu tak świetnej strony. Siły i powodzenia przy umieszczaniu kolejnych wpisów !! :) :) -Magdalena
OdpowiedzUsuńojej, i jeszcze się Wam to ciasto nie znudziło?! jest pyszne, ale żeby tak często to chyba nie dałabym rady
UsuńWitam Panią bardzo serdecznie,pewnie to co napiszę trochę odbiega od tematu pysznego ciasta 3bit, które właśnie zrobiłam(zresztą już nie pierwszy raz). Otóż, brakuje mi bardzo na Pani blogu tematycznego spisu treści. W starej wersji graficznej ten w kolumnie po lewej stronie. W obecnym alfabetycznym spisie potraw można nie dotrzeć do pysznych dań nie znając ich nazwy.
OdpowiedzUsuńMoże dałoby się coś z tym zrobić? Pozdrawiam i dziękuję za świetne przepisy.Wiele potraw na stałe gości już na naszym stole.
to była lista etykiet, można po prostu wpisywać w blogową wyszukiwarkę np. placki i wtedy pokażą się przepisy na placki różnego rodzaju, zarówno słodkie jak i wytrawne więc dokładnej nazwy nie trzeba znać
UsuńPani Pyzo, rewelacyjny przepis! Zostaje tutaj na dłużej ; )
OdpowiedzUsuńMiło mi, polecam inne przepisy 😊
UsuńJutro wpadną dzieci więc znalazlam Pani przepis i mimo że nie jestem najlepszą kuchareczka wyszło wspaniałe i bez problemu a walory smakowe poznamy jutro ;-) dziękuję i pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :)
Usuń