Ketchup bananowy

Kiedy usłyszałam o ketchupie z bananów mina mi zrzedła. Lubię banany na surowo, ale jakoś nie przepadam za ich smakiem w potrawach na gorąco. Ale podjęłam wyzwanie i od razu powiem, że ten pikantny sos z bananów mnie zauroczył. Jest po prostu pyszny! Świetnie smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i warzyw pieczonych, smażonych czy grillowanych. Ja wykorzystałam go do grillowanych krewetek i to był doskonały pomysł.

Taki ketchup najlepiej zrobić i zjeść od razu po ostudzeniu. Ewentualnie można go przechować kilka dni w lodówce. Jeśli Wam przypadnie do gustu to możecie zrobić go więcej, z wielokrotnej ilości składników, przełożyć do małych słoiczków i zapasteryzować.

sos bananowy, chutney, banany, owoce, sos owocowy, domowe przetwory, dodatek do mies, do sloikow
Ostry i aromatyczny sos będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs lub warzyw


Ketchup z bananów

czas przygotowania: ok. 30 minut
składniki na ok. 0,5l:
  • 3-4 dojrzałe banany, raczej większe
  • 1 duża biała cebula 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • 6 dużych ziarenek ziela angielskiego 
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku 
  • 50 ml białego octu winnego 
  • 50-100 ml wody  
  • 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego

  • do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony

chutney bananowy, ketchup owocowy, banany, sosy, dodatek do mies, owoce, pikantnie, na ostro
Piękny, żółty kolor sos zyskał dzięki kurkumie

Jak zrobić ketchup bananowy?

Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam bardzo drobno. W rondlu lekko rozgrzałam olej, wrzuciłam posiekane składniki i smażyłam kilka chwil aż cebula się zeszkliła, pilnując żeby nic się nie zrumieniło. Ziele angielskie utarłam w moździerzu na proszek i wsypałam go do podsmażonej cebuli. Dodałam też kurkumę i chili. Smażyłam razem 2-3 minuty.

Banany obrałam, pokroiłam w grube plasterki, wsypałam do rondla. Dodałam ocet winny, cukier, sos sojowy i wodę. Gotowałam na małym ogniu aż banany prawie się rozpadły i sos zgęstniał. Gęstość sosu zależy od Was - jeśli wolicie rzadszy odparujcie go mniej, jeśli gęściejszy to mocniej. Na koniec doprawiłam odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem, do smaku. Można dosypać garść drobniutko posiekanej natki pietruszki albo świeżej kolendry.

Gotowy sos można zblendować jeżeli wolicie gładki. Ja tego nie robię bo banany i tak się rozpadają w czasie gotowania.

ketchup z bananow, z owocow, chutney bananowy, banany, dodatek do mies, grill, do grillowanych krewetek
ketchup z bananów bardzo dobrze pasuje do dań z grilla np. grillowanych krewetek
ketchup z bananow, chutney bananowy, sos owocowy, banany, pikantny, dodatek do mies
Taki sos najlepiej zrobić i wykorzystać na bieżąco, ale jeżeli Wam zasmakuje to możecie zrobić kilka porcji i zapasteryzować w słoiczkach

Przepis na ten ketchup poznałam i gotowałam na warsztatach kulinarnych z marką Galeo, prowadzonych przez Macieja Wawryniuka. Tak mi zasmakował, że trochę zmodyfikowaną na własne potrzeby wersją postanowiłam podzielić się z Wami. Zróbcie go koniecznie i napiszcie jak Wam smakuje! 

10 komentarzy:

  1. Śliczne słoiczki:) Gdzie takie można kupić?:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dostałam, ale poszukaj w sklepach internetowych

      Usuń
  2. Pierwsze zdanie i musiałam zajrzeć do przepisu... tez nie lubię bananów na ciepło "jakoś mi staja kolkiem w gardle", ale skoro piszesz, że pyszny to i ja spróbuję i opinia się podzielę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sos mnie bardzo pasuje, mam nadzieję, że Tobie też będzie smakował

      Usuń
  3. Czym można zastąpić sos sojowy bo nie mogę go używać ze względu na dietę bez glutenu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najprościej po prostu pominąć albo poszukać sosu sojowego bezglutenowego, bo taki jest w sprzedaży

      Usuń
  4. Pyszonko!!!!! Robiłam już kilkakrotnie;))) U nas najczęściej podawany do falafeli ;) Dla mnie to duet idealny:)
    dziękuję za przepis!! Wszystkiego dobrego:) Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, Asiu, że przepis. się przydał. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Kurcze, rozpędzilam sie i kupilam wszystko świeże -_- jaki bylby przelicznik na świeże chili i kurkume zamiast suszonych?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger