Kociołek imprezowy z kurczakiem, pieczarkami i uszakami
Wszelkiego rodzaju gulasze to dobre potrawy do podania na spotkaniach z przyjaciółmi. Sprawdzają się na prywatkach, imprezach sylwestrowych czy okolicznościowych domówkach. Są pożywne i rozgrzewające. Dobry gulasz może pojawić się też na świątecznym stole.
Gulasz można przygotować dzień czy dwa wcześniej przed planowanym podaniem, a podczas spotkania serwować w porcjach lub prosto z garnka, stawiając nawet taki garnek na stole żeby goście częstowali się sami. Ważne żeby było to danie pełne smaku i gorące. Dodatek grzybów zawsze dobrze współgra ze smakiem mięsa, a w gęstym sosie można maczać sobie kawałki bułki lub polać nim ryż, makaron czy ziemniaki. Takie jedzenie jest pyszne!
Jakie mięso będzie najlepsze na gulasz?
Ja swój kociołek zrobiłam z kurczakiem, konkretnie użyłam mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości. Takie mięso dobrze smakuje, jest chude i szybko się dusi. Zamiennie możecie wykorzystać do niego chudą wieprzowinę, np. szynkę lub łopatkę, albo wołowinę np. karczek wołowy, pręgę czy łopatkę . Będą po prostu odpowiednio dłużej się dusić. Mięso należy pokroić w sporą kostkę lub grube paski - nie za drobno żeby nie rozpadło się zupełnie podczas duszenia.
Jakie grzyby do gulaszu?
Grzyby to ważny składnik wielu moich potraw. Do takiego gulaszu możecie użyć dowolnych grzybów - najlepiej świeżych lub mrożonych. O tej porze roku najłatwiej dostępne są pieczarki i dlatego je wykorzystałam. Uszaki zbieram sama i mam zawsze trochę ususzonych, ale jeśli ich nie macie to użyjcie samych pieczarek albo zamiennie boczniaków. Można też dodać kilka zwykłych, suszonych grzybków dla podkręcenia aromatu.
Namawiam Was jednak do szukania uszaków, bo przy mokrej pogodzie jaką teraz mamy rosną sobie w najlepsze. Rozglądajcie się za nimi w liściastym lesie, parku czy w przydrożnych zaroślach. Rosną przede wszystkim na krzewach czarnego bzu, ale też na gałęziach innych drzew liściastych. Ucho bzowe to bliski krewny chińskiego grzybka mun - grzyb o charakterystycznym kształcie małżowiny usznej i chrząstkowo galaretowatej konsystencji. Łatwo go rozpoznać i ciężko pomylić z innymi grzybami.
Kociołek grzybowy z kurczakiem
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
składniki:
Jak zrobić gulasz z kurczaka, pieczarek i uszaków?
Filety z udźca kurczaka pokroiłam w kostkę ok. 2x2cm. Pieczarki umyłam szybko, osuszyłam, pokroiłam w półplasterki. Uszaki bardzo dokładnie oczyściłam z resztek kory. Jeśli użyjecie świeżych to wystarczy je przejrzeć i oczyścić. Ja użyłam suszonych, które trzeba najpierw namoczyć przez pół godziny w letniej wodzie. Napęczniałe, czyste i dobrze wypłukane pokroiłam w paski. Cebule obrałam, pokroiłam w piórka.
Mięso, pieczarki i cebulę obsmażyłam partiami na mieszance oleju z masłem i przekładałam do garnka. Kiedy już wszystkie składniki zrumieniłam, na patelnię wsypałam ziarenka kolendry i gorczycy. Smażyłam 2-3 minuty - uwaga bo mogą strzelać! Dodałam koncentrat i cukier, przesmażyłam razem mieszając, dodałam do kociołka. Wlałam wodę i dusiłam całość ok. 30-40 minut. Po 15-stu minutach dołożyłam pokrojone uszaki.
Kiedy mięso było miękkie wlałam śmietankę i doprawiłam gulasz przyprawą ognistą oraz odrobiną soli. Dusiłam jeszcze kilka minut.
Taki gulasz podaję z pieczywem albo ugotowanym na sypko ryżem. Doskonale sprawdza się jako główne, gorące danie na domowych imprezach. Przed samym podaniem dodaję jeszcze posiekaną natkę pietruszki albo kolendry.
Na zdjęciach widoczne są garnek Silverstone Ambition oraz patelnia Taurus Ambition.
Gulasz można przygotować dzień czy dwa wcześniej przed planowanym podaniem, a podczas spotkania serwować w porcjach lub prosto z garnka, stawiając nawet taki garnek na stole żeby goście częstowali się sami. Ważne żeby było to danie pełne smaku i gorące. Dodatek grzybów zawsze dobrze współgra ze smakiem mięsa, a w gęstym sosie można maczać sobie kawałki bułki lub polać nim ryż, makaron czy ziemniaki. Takie jedzenie jest pyszne!
Taką porcją pysznego, rozgrzewającego gulaszu z kurczaka i grzybów nakarmicie przynajmniej kilka osób |
Jakie mięso będzie najlepsze na gulasz?
Ja swój kociołek zrobiłam z kurczakiem, konkretnie użyłam mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości. Takie mięso dobrze smakuje, jest chude i szybko się dusi. Zamiennie możecie wykorzystać do niego chudą wieprzowinę, np. szynkę lub łopatkę, albo wołowinę np. karczek wołowy, pręgę czy łopatkę . Będą po prostu odpowiednio dłużej się dusić. Mięso należy pokroić w sporą kostkę lub grube paski - nie za drobno żeby nie rozpadło się zupełnie podczas duszenia.
Jakie grzyby do gulaszu?
Grzyby to ważny składnik wielu moich potraw. Do takiego gulaszu możecie użyć dowolnych grzybów - najlepiej świeżych lub mrożonych. O tej porze roku najłatwiej dostępne są pieczarki i dlatego je wykorzystałam. Uszaki zbieram sama i mam zawsze trochę ususzonych, ale jeśli ich nie macie to użyjcie samych pieczarek albo zamiennie boczniaków. Można też dodać kilka zwykłych, suszonych grzybków dla podkręcenia aromatu.
Namawiam Was jednak do szukania uszaków, bo przy mokrej pogodzie jaką teraz mamy rosną sobie w najlepsze. Rozglądajcie się za nimi w liściastym lesie, parku czy w przydrożnych zaroślach. Rosną przede wszystkim na krzewach czarnego bzu, ale też na gałęziach innych drzew liściastych. Ucho bzowe to bliski krewny chińskiego grzybka mun - grzyb o charakterystycznym kształcie małżowiny usznej i chrząstkowo galaretowatej konsystencji. Łatwo go rozpoznać i ciężko pomylić z innymi grzybami.
Garnek z gulaszem postawcie po prostu na stole i goście będą częstować się sami |
Kociołek grzybowy z kurczakiem
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
składniki:
- 1 kg filetów z udek kurczaka
- 500 g drobnych pieczarek
- 4 garści uszaków bzowych (świeżych albo suszonych po namoczeniu)
- 2-3 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
- 1 mała łyżeczka cukru lub miodu
- 2 szkl. wody
- 100 ml śmietanki słodkiej 12-30%
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy ognistej, mielonej (czosnek, chili, pieprz czarny, gorczyca, kolendra)
- 4 łyżki sosu sojowego
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Gulasz z kurczaka dusi się krócej niż z wołowiny czy wieprzowiny |
Jak zrobić gulasz z kurczaka, pieczarek i uszaków?
Filety z udźca kurczaka pokroiłam w kostkę ok. 2x2cm. Pieczarki umyłam szybko, osuszyłam, pokroiłam w półplasterki. Uszaki bardzo dokładnie oczyściłam z resztek kory. Jeśli użyjecie świeżych to wystarczy je przejrzeć i oczyścić. Ja użyłam suszonych, które trzeba najpierw namoczyć przez pół godziny w letniej wodzie. Napęczniałe, czyste i dobrze wypłukane pokroiłam w paski. Cebule obrałam, pokroiłam w piórka.
Jeśli na początku przygotujemy sobie wszystkie składniki dania to gotowanie przebiega sprawnie |
Mięso i grzyby obsmażamy partiami, nie za dużo na raz bo mają się zrumienić a nie od razu dusić |
Mięso, pieczarki i cebulę obsmażyłam partiami na mieszance oleju z masłem i przekładałam do garnka. Kiedy już wszystkie składniki zrumieniłam, na patelnię wsypałam ziarenka kolendry i gorczycy. Smażyłam 2-3 minuty - uwaga bo mogą strzelać! Dodałam koncentrat i cukier, przesmażyłam razem mieszając, dodałam do kociołka. Wlałam wodę i dusiłam całość ok. 30-40 minut. Po 15-stu minutach dołożyłam pokrojone uszaki.
Kiedy mięso było miękkie wlałam śmietankę i doprawiłam gulasz przyprawą ognistą oraz odrobiną soli. Dusiłam jeszcze kilka minut.
Taki gulasz podaję z pieczywem albo ugotowanym na sypko ryżem. Doskonale sprawdza się jako główne, gorące danie na domowych imprezach. Przed samym podaniem dodaję jeszcze posiekaną natkę pietruszki albo kolendry.
Na zdjęciach widoczne są garnek Silverstone Ambition oraz patelnia Taurus Ambition.
błąd w składzie produktów- chyba 1 łyżeczka ziarenek a nie garnek gorczycy białej...
OdpowiedzUsuńmyślę, że nikt nie dosypie garnka gorczycy, ale już poprawiłam
Usuńa ja dopiero teraz zrobiłam ten gulasz, jest bardzo dobry jak wszystkie Twoje przepisy, często wpadam na blog po inspiracje i zawsze jest pysznie, podziwiam wiedzę na temat grzybów, czapki z głów! Aaa, gulasz był niestety bez uszaków. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepisy na blogu do wykorzystanie kiedy kto ma ochotę. Cieszę się, że smakowało.
Usuń