Pasztet z gęsi, z żurawiną

Pasztet z gęsi, delikatny, ale dobrze doprawiony, to prawdziwy przysmak. Kawałki wątróbki i owoce żurawiny urozmaicają jego smak oraz strukturę. 

Do przyrządzenia pysznego pasztetu nie kupowałam specjalnie elementów tuszy, ale wykorzystałam to co zostało z gęsi pieczonej w całości. Nic się nie powinno zmarnować, a mięsa przy kościach zostaje naprawdę sporo. Jeśli ktoś nie będzie piekł całej gęsi, a chciałby zrobić taki pasztet, to radzę kupić 2 dorodne gęsie uda. 

Jak przygotować gęsinę? Kilka sprawdzonych przepisów na mięso gęsi znajdziecie TUTAJ

Taki pasztet na świątecznym stole będzie jego ozdobą. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego chrzanu albo konfitur z żurawiny.

gesina, mieso, domowe jedzenie, swieta, swiateczny stol, gaska, boze narodzenie, menu swiateczne, jak upiec pasztet


Pasztet z gęsiny, z żurawiną 

czas przygotowania: 2 godziny
składniki:
  • 750 g gęsiny - pieczonej lub ugotowanej 
  • 350 g chudego boczku wieprzowego, surowego 
  • 500 ml wody 
  • 4 liście laurowe
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 ml miodu pitnego - u mnie trójniak  - lub innego mocnego alkoholu
  • 40 g bułki tartej (2 łyżki)
  • ok. 200 ml wywaru z gęsiny 
  • 250 g wątróbki drobiowej, najlepiej z gęsi, ew. z kurczaka
  • 1 łyżka smalcu gęsiego 
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej 
  • 1/2 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru 

pasztet miesny, ges, gesina, pasztet z gesiny, mieso gesie, gaska, na swieta, swiateczny stol, z zurawina

Jak zrobić pasztet z gęsi?

Do przygotowania swojego pasztetu użyłam okrawków mięsa z pieczonej gęsi. Po prostu obrałam kawałki jakie zostały przy kościach tuszy. Była tego spora miseczka więc postanowiłam dobrze je wykorzystać. Z takiego mięsa można też zrobić farsz do pierożków.

Suszoną żurawinę zalałam w miseczce miodem pitnym i odstawiłam żeby nasiąkła. Surowy boczek pokroiłam na kilka mniejszych kawałków, włożyłam do garnka. Dodałam wodę i liście laurowe. Gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem, aż był miękki. Odcedziłam i zmieliłam przez maszynkę, dwukrotnie, razem z mięsem z gęsi. Oczyszczoną z żyłek wątróbkę smażyłam po 3 minuty z każdej strony na niewielkiej ilości smalcu gęsiego, odłożyłam żeby przestygła, a następnie pokroiłam w dużą kostkę.

pasztecik, domowy pasztet z gesi, ges, gesina, swiateczny stol, swieta, bozenarodzenie, wielkanoc

Do zmielonej z boczkiem gęsiny dodałam przyprawy, bułkę tartą, surowe jajka oraz niecałą szklankę wywaru, który ugotowałam na kościach z gęsi. Możecie dolać dowolnego rosołu albo wywaru z warzyw. Masę mięsną dokładnie wymieszałam. Dorzuciłam pokrojoną wątróbkę i namoczoną żurawinę, razem z alkoholem, którego nie wchłonęła. Ponownie wymieszałam.

Formę keksówkę wysmarowałam wewnątrz lekko smalcem i wysypałam bułką tartą. Nałożyłam masę pasztetową do 3/4 wysokości formy. Wyrównałam wierzch.

Piekarnik nagrzałam do 200 st. C. Włączając go wstawiłam na dno naczynie z zimną wodą, która będzie parować w czasie pieczenia. Do gorącego piekarnika wstawiłam formę z pasztetem i piekłam go 20 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 170 st.C i piekłam jeszcze 40 minut. Po upieczeniu wyjęłam formę z pieca i odstawiłam do zupełnego ostudzenia. Następnie wyjęłam pasztet z formy i schłodziłam go w lodówce. 

Zobacz przepis na pasztet z indyka. Też jest pyszny!

pasztet z gesiny, pasztecik, domowe wyroby, pasztety, na swieta, swiateczny stol, mieso pieczone, ges, do chleba

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger