Sylwestrowy wieczór. Co podać do zjedzenia na prywatce?

Wszyscy myślą o Świętach a ja wybiegam myślami już nieco dalej. Świąteczne menu mam dobrze zaplanowane, ale muszę też pomyśleć o sylwestrowym wieczorze, który spędzimy w domu, w towarzystwie przyjaciół. Zresztą, taki zestaw można wykorzystać na prywatce z jakiejś innej okazji.

Kiedyś takie domowe imprezy nazywano prywatkami, dzisiaj mówi się raczej domówka, ale do tego określenia jakoś nie mogę się przyzwyczaić. A Wy jak mówicie - prywatka, domówka czy może jeszcze inaczej? Wiem, wiem - zwał jak zwał, byle fajnie było bo to najważniejsze! 

prywatka, sylwesterowa domowka, menu imprezowe, impreza, domowe jedzenie, przekaski, menu na sylwestra
Menu na sylwestrową prywatkę nie musi być skomplikowane, ale powinno być bardzo smaczne i kolorowe. Przekąski na zimno i na gorąco można ustawić na jednym stole i goście będą częstować się sami (na fot. zastawa Dotty i garnek Silverstone marki Ambition)

Sylwester w domu? Będzie świetna zabawa!

Nigdy nie lubiłam hucznych imprez czy bali więc od kiedy do naszej rodziny dołączył Chrupek, bez żalu zostajemy w domu opiekując się nim i pilnując żeby w miarę spokojnie przetrwał kanonadę fajerwerków. Jak większość zwierzaków nie lubi hałasu i nie bardzo rozumie to się dzieje kiedy wokół jest huk, krzyki i pachnie dymem.

Przeważnie jednak nie jesteśmy tylko we trójkę bo zapraszamy kilkoro znajomych by wspólnie spędzić ten ostatni w roku wieczór. Żartujemy, śmiejemy się, śpiewamy, gramy w gry, czasami tańczymy czyli ogólnie dobrze się bawimy. Na luzie i bez żadnej napinki. Tak jak mamy ochotę i jak lubimy. Nie robię wystawnej kolacji, ale coś do jedzenia przecież musi być. Przy takim luźnym spotkaniu doskonale sprawdza się ustawiony w rogu pokoju stół z przekąskami, a środek zostawiamy do zabawy i podrygiwania.

Dużo ciekawych propozycji dań na tę i inne imprezy domowe znajdziecie w zakładce sylwestrowej - TUTAJ (klik, klik)

Na moim imprezowym stole pojawią się kanapki, sałatki, coś do pochrupania, jakieś słodkości i oczywiście coś na gorąco, do podania kiedy wszyscy mocniej zgłodnieją. Staram się aby potrawy wyglądały kolorowo i zachęcająco, jak zawsze. Nie zabraknie napojów orzeźwiających i czegoś mocniejszego bo jesteśmy bardzo dorośli. Oczywiście wszystko musi być smaczne i dopasowane do upodobań biesiadników. Jeśli zapraszacie dobrych znajomych to wiecie co lubią a czego unikają. Gdyby jednak miał przyjść ktoś mniej Wam znany to dobrze jest podpytać wcześniej czy nie ma np. jakichś alergii pokarmowych i uwzględnić to w menu.

Proponowanymi niżej daniami nakarmicie w sylwestrowy wieczór kilka osób.

przekaska, menu na impreze, prywatka, domowka, co do jedzenia na sylwestra, sylwester w domu, co podac gosciom, ambition, dotty
Na ładnym talerzu wszystko smakuje lepiej - prawda czy fałsz? Ładne naczynia zawsze podkreślają walory jedzenia (na fot. talerz Dotty Ambition)
 
Co zjeść w sylwestrowy wieczór? 

Według mnie menu sylwestrowe powinno być dość proste i nieskomplikowane. Ma być smacznie, ale pani domu nie musi stać cały dzień stać przy garach. Część dań można przygotować dzień, a nawet 2 dni, wcześniej i wyserwować kiedy goście już przyjdą. Nie może być też bardzo skromnie, dietetycznie czy beztłuszczowo. Pamiętajmy, że podczas takiej imprezy przeważnie pojawia się alkohol więc musimy zjeść coś treściwego żeby nie zmógł nas już pierwszy kieliszek. I pamiętajmy - niech to będzie spotkanie na luzie, a nie smutne siedzenie kilka godzin przy stole.

Ja stawiam jak zwykle na kanapeczki z kolorowymi i pełnymi smaku pastami. Sprawdzają się zawsze i przy każdej okazji. Dzień przed imprezą zrobię kilka rodzajów past, przyszykuję różne gatunki pieczywa, może krakersy i już można montować kanapki, nawet w ostatniej chwili. Kilka różnorodnych smaków daje pewność, że każdy gość znajdzie coś dla siebie. Łatwo się je robi i łatwo się je zjada. Tym razem proponuję pasty: serową, rybną,, marchewkową oraz pastę z avocado i twarożku (przepis wkrótce!)

przekaski, sylwester, impreza, pasty do chleba, smarowidla, kanapeczki, menu imprezowe, do podac na domowce, prywatka, domowka, kolacja sylwestrowa, domowe jedzenie, kanapki, na przekaske
Kolorowe kanapki z pysznymi pastami na pewno umilą sylwestrowy wieczór, ale najważniejsze jest dobre towarzystwo i wesoła zabawa (na fot.komplet obiadowy Dotty Ambition)

Pasta z żółtego sera z musztardą
składniki: 
  • 200 g sera żółtego Gouda
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżeczki majonezu
  • do smaku - sól, papryka ostra w proszku 

sposób przygotowania: ser starłam na tarce - połowę na dużych oczkach, połowę na mniejszych. Dodałam musztardę, jogurt, majonez i wymieszałam. Doprawiłam do smaku odrobiną soli i ostrą papryką.

Pasta z wędzonego pstrąga i sardynek
składniki:
  • 150 g  wędzonego pstrąga - obranego z ości i skóry czystego mięsa
  • 1 puszka sardynek w sosie pomidorowym 
  • 1 duża szalotka lub średnia biała cebula
  • 2 łyżeczki majonezu 
  • kilka kropli soku z cytryny 
  • do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony 

sposób przygotowania: sardynki i mięso z pstrąga rozdrobniłam dokładnie widelcem. Szalotkę obrałam, posiekałam drobniutko. Dodałam do ryb razem z majonezem. Doprawiłam do smaku sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. 
 

Pasta marchewkowa z migdałami i słonecznikiem 
składniki: 
  • 250 g pieczonej lub gotowanej marchewki
  • 30 g migdałów sparzonych i obranych ze skórki
  • 30 g łuskanego słonecznika 
  • 2-3 łyżeczki oleju roślinnego
  • kilka łyżeczek soku pomarańczowego - najlepiej świeżego 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • do smaku - sól, odrobina papryki ostrej mielonej

sposób przygotowania: marchewkę pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do pojemnika blendera. Migdały pokroiłam na mniejsze kawałki i razem ze słonecznikiem wsypałam na suchą patelnię. Prażyłam 3-5 minut aż zaczęły się złocić. Przesypałam do marchewki. Dolałam olej i 4-5 łyżeczek soku z pomarańczy. Zblendowałam na gładką pastę. Doprawiłam do smaku solą, papryką słodką i odrobiną ostrej. Gdyby pasta była zbyt gęsta do blendowania można dolać odrobinę więcej soku.

salatka sledziowa, sledz, ziemniaki, kartofle, fioletowe ziemniaki, kolor, fiolet, przekaska, domowe jedzenie, salatka z ziemniakow i sledzia, impreza, sylwester
Wszyscy lubią sałatki ziemniaczane ze śledziem. Ale jedliście już taką fioletową sałatkę? Zaskoczę nią gości na pewno!

Czym zaskoczyć gości w ten wieczór?

Fajerwerki  to ja lubię oglądać, ale odpalać to już się boję. Eksperymentowanie w kuchni i zaskakiwanie gości ciekawymi potrawami idzie mi jednak lepiej. Nasi znajomi, tak jak my, lubią sałatki ziemniaczane. Zrobię więc taką, ale żeby było ciekawie wykorzystam fioletowe ziemniaki i zaskoczę wszystkich niecodzienną barwą sałatki. Przyznacie, że taka sałatka ziemniaczana ze śledziem i czerwoną cebulą (klik, klik) prezentuje się niezwykle.

Na każdej przyzwoitej imprezie muszą być chipsy. Jednak każdy wie, że zwykłe mają dużo kalorii i wiele osób unika ich z tego powodu. Moje chipsy z warzyw korzeniowych (przepis wkrótce!)są nie tylko smaczniejsze, ale też mniej kaloryczne bo upiekłam je w piekarniku. Już niedługo zobaczycie sami jak łatwo je zrobić!

Upiekę też cebulowe albo serowe, wytrawne ciasteczka bo idealnie smakują z kieliszkiem wina czy do piwa.  

Oczywiście nie może zabraknąć słodkiego akcentu i tym akcentem tym razem będą biszkoptowe babeczki. Są łatwe do zrobienia i jestem pewna, że wszystkim będą smakowały.

Babeczki biszkoptowe z dżemem i bitą śmietaną
składniki:
  • BABECZKI - 4 jajka średnie
  • 90 g drobnego cukru trzcinowego demerara
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 140 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej tortowej 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM -  500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny w proszku
  • 50 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo - kilka łyżeczek ulubionego gęstego dżemu lub powideł
  • kolorowa posypka cukrowa

sposób przygotowania: jajka wybiłam oddzielając białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Po zmniejszeniu obrotów miksera do minimum, ale dalej ubijając, dodawałam kolejno żółtka i na koniec przesiane razem mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszałam tylko do połączenia składników. Gniazda w formie do muffinek wyłożyłam papierowymi papilotkami. Do każdej nałożyłam po czubatej łyżce ciasta. Na środek położyłam po 1/2 łyżeczki dżemu i przykryłam kolejną łyżką ciasta. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 15-18 minut. Ostudziłam. Żelatynę wsypałam do zimnego mleka. Kiedy napęczniała podgrzałam mieszając aż się rozpuściła. Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno dodając cukier. Pod koniec cienkim strumieniem, miksując, wlałam letnią żelatynę. Krem nałożyłam na wierzch zimnych babeczek, posypałam kolorowymi groszkami.

biszkopt, muffinki, nadziewane babeczki, ciastka, cos slodkiego, male co nieco, deser, domowe wypieki, moje wypieki, babeczka
Małe, słodkie co nieco musi być na każdej porządnej imprezie. Babeczki świetnie się sprawdzają bo nie trzeba ich kroić i nakładać na oddzielne talerzyki (na fot. zastawa Dotty Ambition)

No dobrze. Przekąski zimne mamy zaplanowane, trzeba pomyśleć jeszcze o czymś na ciepło. To też będą proste dania, do przygotowania przez każdego. Krewetkowe szaszłyki z bananowym ketchupem, rożki z mięsem i warzywami oraz sosem pomidorowym a na koniec kociołek z kurczakiem i grzybami 

Brzmi dobrze, prawda? No to do dzieła! Możecie skorzystać z moich pomysłów bo są już sprawdzone i przetestowane. 

krewetki na patyku, owoce morza, przekaski, przekaska, grillowane krewetki, z grilla, patelnia grillowa, grill, impreza, domówka, sylwester
Krewetki do takich szaszłyków można zamarynować wcześniej, a grillowanie na specjalnej patelni to dosłownie kilka minut i świetna przekąska gotowa!(na fot. patelnia Taurus Ambition)
krewetki na patyku, grillowanie, krewetki z grilla, patelnia grillowa, przekaska, przekaski, owoce morza, szaszlyk, domowka, impreza, menu domowe, sylwester, ambition
 Krewetki na patyku? Wygodnie chwycić w dłoń i zjeść bez brudzenia rąk i sztućców. Do grillowanie wykorzystałam patelnię Taurus Ambition
tortilla z miesem, przekaski, finger food, kurczak, zawiniatka z farszem, nadziewana tortilla, sylwester, menu imprezowe, impreza, prywatka, domowka
Takie rożki ze zwiniętej tortilli nadzianej smakowitym farszem są bardzo smaczną przekąską. Mięso z warzywami usmażyłam na patelni Taurus Ambition

Rożki z kurczakiem, warzywami i serem
składniki:
  • 4 duże placki tortilli - użyłam gotowych, szpinakowych, ale mogą być inne
  • 500 g mięsa z udek kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego  
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 duża papryka czerwona 
  • 1 cebula  
  • 250 g sera Cheddar

sposób przygotowania: mięso kurczaka pokroiłam w niedużą kostkę. Dodałam przyprawy, olej, sos sojowy i wymieszałam. Odstawiłam na przynajmniej godzinę, ale można zamarynować dzień wcześniej. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie piórka. Paprykę bez gniazda nasiennego pokroiłam w cieniutkie paseczki. Mięso wrzuciłam na dużą, mocno rozgrzaną patelnię Taurus Ambition. Dzięki specjalnej powłoce nic nie przywrze do dna. Kiedy kurczak lekko się zrumienił dosypałam warzywa i smażyłam razem aż nieco zmiękły i odparował nadmiar sosu. Przestudziłam. Tortille przekroiłam na krzyż, na ćwiartki. Każdy kawałek posypałam niewielką ilością sera żółtego. Nałożyłam czubatą łyżkę mięsa z warzywami i zwinęłam w rożek. Układałam na blasze wyłożonej papierem tak żeby luźny brzeg znalazł się od spodu. Piekłam 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, z termoobiegiem. Świetne na zimno i na gorąco.

Z tego samego farszu i tortilli można zrobić także quesadillę - tak jak w TYM przepisie

Sos pomidorowy 
składniki: 
  • 1 duża cebula 
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 2 łyżki cukru 
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony, przyprawa ognista lub chili

sposób przygotowania: cebulę obrałam i posiekałam. Wrzuciłam do rondelka na rozgrzany olej. Smażyłam aż się zeszkliła i zmiękła. Dodałam pomidory razem z zalewą, koncentrat, ocet i cukier. Gotowałam na małym ogniu aż sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku. Można sos zblendować jeśli wolicie gładki.

kurczak duszony z grzybami, sos grzybowy, mieso, potrawka z kurczaka, sos smietanowy, grzyby, uszaki, domowka, sylwester, prywatka, na goraco, domowe jedzenie, rozgrzewajacy gulasz
Na prywatce powinno być przynajmniej jedno treściowe danie na gorąco. Podczas imprezy sylwestrowej podaję takie tuż po północy. Do smażenia i duszenia wykorzystałam garnek Silverston i patelnię Taurus marki Ambition

Jak się rozgrzać w środku sylwestrowej nocy? 

Po północy i szampańskich toastach podam główne, gorące danie. Jest mocno rozgrzewające, a to ważne, bo będziemy obserwować fajerwerki z balkonu więc na pewno trochę zmarzniemy. Przygotuję wspomniany wcześniej gorący kociołek z kurczakiem i grzybami czyli garnek smakowitego gulaszu z delikatnego mięsa drobiowego w pysznym, gęstym sosie, z dodatkiem dużej ilości grzybów. Będą w nim m.in. własnoręcznie zbierane, dzikie uszaki bzowe. Możecie sami ich poszukać sami bo właśnie teraz rosną, przeważnie na starych krzewach czarnego bzu. A jeśli ich nie znajdziecie dodajcie więcej pieczarek, albo boczniaki, i garść jakichś namoczonych, suszonych grzybków. Też będzie pysznie - gwarantuję!

Najwygodniej będzie po prostu postawić garnek z gulaszem na stole i każdy sobie sam nałoży ile będzie miał ochotę. Tylko niech to będzie estetyczny i dobrze trzymający ciepło garnek, taki którego nikt się nie będzie wstydził, dobrze? Wykorzystam w tym celu swój garnek Silverstone Ambition, bo jest ładny i gulasz długo zachowuje w nim ciepło. Jest wysoki więc łatwo do niego sięgać, nawet jeśli stoi na środku stołu. Potrawę w takim garnku można wielokrotnie podgrzewać bez obawy, że coś się przypali - dno jest grube, a garnek pokrywa specjalna powłoka, do której nic nie przywiera. Nie muszę też martwić się o to, że podczas mieszania czy nakładania gulaszu metalową łyżką coś się zarysuje, ponieważ powłoka jest wyjątkowo odporna na takie uszkodzenia.

Świetnym, imprezowym gorącym daniem jest zawsze bigos. Planując wcześniej świąteczne menu możecie zrobić więcej takiego domowego bigosu, zamrozić albo zawekować część, i odgrzać go właśnie podczas sylwestrowej nocy. Na pewno wszyscy zjedzą go z przyjemnością.

gulasz z kurczaka i grzybow, grzyby, mieso, kurczak w sosie smietanowym z grzybami, uszaki bzowe, ambition, garnek
Gorące danie na takiej imprezie najwygodniej podać po prostu w garnku i każdy może sobie wtedy sam nałożyć ile zechce. Na zdjęciu garnek Silverstone marki Ambition

 Do przygotowania potraw i w sesji zdjęciowej wykorzystałam m.in:

- 18-elementową zastawę stołowę, porcelanowę Dotty, marki Amibition. Zestaw dla 6 osób w ponadczasowej, biało czarnej kolorystyce. Groszkowy wzór i delikatnie zaznaczone ranty dodają elegancji i lekkości. Porcelana ma śmietankowy odcień, jest gładka, błyszcząca i odporna na zarysowania sztućcami. Można jej używać w kuchence mikrofalowej i myć w zmywarce. W skład zestawu wchodzi 6 talerzy
płaskich śr. 26,5cm, 6 talerzy płaskich śr. 20cm i 6 talerzy głębokich śr. 20cm/poj. 300ml

- garnek śr. 20cm, marki Ambition, z linii Silverstone, z pokrywką ze szkła hartowanego i uchwytami z tworzywa Soft Touch, zapewniającymi pewny chwyt. Powierzchnia garnka jest pokryta powłoką nieprzywierającą Qualum Basic Stone Edition, imitującą kamień, o doskonałych właściwościach nieprzywierających i odporną na ścieranie.

- patelnię grillową Ambition, z linii Taurus, 26x26cm i patelnię zwykłą Amibition, z linii Taurus, o śr. 28cm. Patelnie wykonane są z odlewanego, bardzo trwałego aluminium, odpornego na wysokie temperatury i odkształcenia, ze stalowymi uchwytami. Mają grube, wielowarstwowe dno i są przystosowane do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek. Można na nich smażyć i dopiekać dania w piekarniku nagrzanym do 240 st.C. Patelnie pokryte są powłoką Teflon Platinum Plus, do której nic nie przywiera i jest bardzo odporna na zarysowania, nawet podczas używania metalowych sztućców.

Mam nadzieję, że naczynia pokazane na zdjęciach Wam się spodobały. Ja jestem bardzo zadowolona z ich użytkowania i z czystym sumieniem mogę je polecić. I gdyby ktoś chciał kupić je sobie lub na prezent to mam dla Was:

Kod rabatowy 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar: https://dajar.pl/ambition (klik,klik)
hasło: AMBITNE-GOTOWANIE 
Zniżka obowiązuje do 31.12.2017r.
 

Teraz już nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam szampańskiej zabawy, gdziekolwiek będziecie się bawić podczas tegorocznego Sylwestra. Spędźcie ten wieczór tak jak lubicie, w domu, na balu albo na miejskiej imprezie. Ważne by było miło, żeby spełniły się wszystkie noworoczne życzenia i żeby udało się dotrzymać postanowień, jeśli takich się podejmiecie. 

Wszystkiego najlepszego już teraz Wam życzę!  

domowka, sylwester w domu, menu imprezowe, co podac do jedzenia na imprezie, domowe jedzenie, przekaski, sylwestrowy wieczor
Zastawa Dotty jest elegancka i jednocześnie prosta. Będzie ładnie wyglądać zarówno na takim imprezowym stole jak i podczas bardziej oficjalnych, uroczystych posiłków.

4 komentarze:

  1. ta fioletowa słatka mnie zinteresowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to sałatka z fioletowych ziemniaków, ze śledziem, przepis już jest - https://smacznapyza.blogspot.com/2017/12/salatka-ziemniaczana-ze-sledziem.html

      Usuń
  2. Znakomite propozycje! Z pewnością skorzystam z kilku pozycji podczas najbliższej domówki, akurat na Sylwestra nie w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie mi bardzo miło jeżeli te propozycje się przydadzą

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger