Szybka surówka z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska to świetny materiał na surówkę. Może w niej występować jako solistka albo można zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kolorowych warzyw. Świetnie łączy się z wieloma z nich.
Surówka z pekinki jest delikatniejsza i szybsza do przygotowania niż podobna surówka z kapusty białej. Ta pierwsza ma po prostu delikatniejsze liście i jej włókna szybciej miękną pod wpływem soli czy kwasu. Jest też delikatniejsza w smaku co sprawia, że lubią ją nawet Ci, którzy za zwykłą kapustą nie przepadają.
Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prostą, ale też bardzo smaczną wersję surówki z pekinki. Taką do zrobienia w kilka minut. Bardzo ją lubimy więc śmiało mogę ją polecić wszem i wobec.
Surówka z kapusty pekińskiej, z koperkiem
czas przygotowania: kilka minut + ew. czas chłodzenia
składniki:
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?
Do takiej surówki można użyć całych liści kapusty pekińskiej albo tylko tych grubszych, dolnych części i takie właśnie wykorzystałam.
Kapustę opłukałam, dobrze osuszyłam i oczyściłam z wierzchnich liści. Pokroiłam najpierw w poprzek, w cienkie paski, a następnie te paseczki posiekałam tak jakby w drobną kostkę. Mają być drobne kawałeczki, szczególnie jeżeli używa się dolnej części liści.
Posiekaną kapustę wsypałam do miski. Dodałam 2 szczypty soli, 2 szczypty cukru i troszeczkę soku z cytryny. Wymieszałam ręką jednocześnie mocno ugniatając kapustę żeby puściła sok. Koperek posiekałam drobno, dosypałam do kapusty. Dodałam też majonez, jogurt naturalny, musztardę i odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowe.
Surówka nadaje się do jedzenia od razu, ale można ją odstawić do lodówki na pół godziny żeby smaki lepiej się przegryzły.
Surówka z pekinki jest delikatniejsza i szybsza do przygotowania niż podobna surówka z kapusty białej. Ta pierwsza ma po prostu delikatniejsze liście i jej włókna szybciej miękną pod wpływem soli czy kwasu. Jest też delikatniejsza w smaku co sprawia, że lubią ją nawet Ci, którzy za zwykłą kapustą nie przepadają.
Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prostą, ale też bardzo smaczną wersję surówki z pekinki. Taką do zrobienia w kilka minut. Bardzo ją lubimy więc śmiało mogę ją polecić wszem i wobec.
Surówka z kapusty pekińskiej, z koperkiem
czas przygotowania: kilka minut + ew. czas chłodzenia
składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej, ok. 3 szkl. po posiekaniu
- 1/2 pęczka koperku
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka majonezu
- 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2-1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- do smaku - sól, cukier, pieprz czarny świeżo mielony
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?
Do takiej surówki można użyć całych liści kapusty pekińskiej albo tylko tych grubszych, dolnych części i takie właśnie wykorzystałam.
Kapustę opłukałam, dobrze osuszyłam i oczyściłam z wierzchnich liści. Pokroiłam najpierw w poprzek, w cienkie paski, a następnie te paseczki posiekałam tak jakby w drobną kostkę. Mają być drobne kawałeczki, szczególnie jeżeli używa się dolnej części liści.
Posiekaną kapustę wsypałam do miski. Dodałam 2 szczypty soli, 2 szczypty cukru i troszeczkę soku z cytryny. Wymieszałam ręką jednocześnie mocno ugniatając kapustę żeby puściła sok. Koperek posiekałam drobno, dosypałam do kapusty. Dodałam też majonez, jogurt naturalny, musztardę i odrobinę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowe.
Surówka nadaje się do jedzenia od razu, ale można ją odstawić do lodówki na pół godziny żeby smaki lepiej się przegryzły.
Super przepis na szybką i nieskomplikowaną surówkę. Jutro mi będzie pasowała do krokietów z indykiem.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i szybki przepis. Na pewno z niego skorzystam na dniach :)
OdpowiedzUsuńPani Izo, dziękuję za szybki kurs obsługi kapusty pekińskiej ;) smakowało wszystkim
OdpowiedzUsuń