Ciasto Karmelek

To ciasto karmelowe piekłam już jakiś czas temu, ale przepis się zawieruszył i zupełnie zapomniałam podzielić się nim z Wami. Nadrabiam zaległość, bo ciasto pyszne! 

Ciasto Karmelek jest słodkie, bo to przysmak dla wielkich łasuchów. Dodatek kajmaku do obu kremów i cukier trzcinowy użyty do biszkoptu nadaje całemu ciastu karmelowy smak. Kajmak łatwo zrobić w domu, bo wystarczy puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować w garnku z wodą przez 3 godziny. W sprzedaży są też gotowe kajmaki, ale jakoś nie przypadły mi do gustu.

Jesteś łasuchem? Lubisz słodkie ciasta z kremem? W takim razie ciasto Karmelek jest właśnie dla Ciebie!

Zobacz też przepis na mazurka z kajmakiem (klik,klik)

ciasto z kremem, ciasto karmelowe, krem karmelowy, dla lasucha, ciasto na niedziele, wielkanoc, boze narodzenie, moje wypieki

Ciasto karmelowe z kremem

czas przygotowania:  1 godzina + czas pieczenia + czas chłodzenia
składniki: 
  • CIASTO - 5 średnich jajek 
  • 90 g cukru trzcinowego demerara
  • 90 g cukru trzcinowego muscovado
  • 180 g mąki pszennej tortowej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 10 g kakao naturalnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 70 g masła extra 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/pasty waniliowej 

  • KREM BUDYNIOWY - 200 g masła extra 
  • 2 op. budyniu w proszku, waniliowego lub karmelowego b/c
  • 600 ml mleka 
  • 40 g cukru trzcinowego demerara
  • 150 g kajmaku z puszki

  • KREM ŚMIETANOWY - 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g kajmaku z puszki
  • 2 op. zagęstnika do śmietany śmietan-fix
  •  
  • DODATKOWO - 100 ml mocnego naparu czarnej herbaty
  • 50 g tartej czekolady - u mnie gorzka i karmelowa 

ciasto z kremem, karmelek, ciasto o smaku karmelowym, domowe ciasta, ciasto na niedziele, wielkanoc, boze narodzenie, moje wypieki

Jak zrobić biszkopt do ciasta karmelowego? 

Mąkę przesiałam razem z solą, proszkiem do pieczenia i kakao. Masło rozpuściłam. Do drugiej miski wbiłam jajka. Zaczęłam je ubijać i powoli dosypywałam oba cukry. Ubiłam na jasną, gęstą pianę, w której cukier zdążył się rozpuścić. Zmniejszyłam obroty miksera do minimum. Wlałam przestudzone masło oraz pastę waniliową, zamieszałam. Dosypałam mieszankę suchych składników i mieszałem krótko, tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Ciasto wylałam do formy o wymiarach 23x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyjęłam na deskę odwracając ciasto spodem do góry. Usunęłam papier i zostawiłam do ostudzenia. Zimne przekroiłam poziomo na 2 blaty.

Jak zrobić krem budyniowy z kajmakiem?

400 ml mleka wlałam do garnka i postawiłam na kuchni. W pozostałym, zimnym mleku, w kubku, rozmieszałam dokładnie proszek budyniowy. Kiedy mleko w garnku się zagotowało dodałam cukier i wlałam mieszankę z kubka. Cały czas mieszając trzepaczką gotowałam budyń aż zgęstniał i zaczął wrzeć. Gotowałam jeszcze 3 minuty, po czym przelałam do zimnej miseczki. Przykryłam od razu arkuszem folii spożywczej tak, żeby przylegała do powierzchni budyniu. Odstawiłam do całkowitego ostudzenia.

Miękkie masło miksowałam przez kilka chwil aż nabrało puszystości. Dalej miksując dodawałam stopniowo, po łyżce, zimny budyń. Kiedy zużyłam cały, a krem stał się gładki, dodałam zimny kajmak z puszki i dokładnie wymieszałam.
ciasto o smaku karmelowym, karmelek, ciasto na niedziele, karmel, kajmak, biszkopt, ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym,

Jak zrobić krem śmietanowy?

Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubiłam na sztywno, dodając w trakcie zagęstnik. Do sztywnej śmietany dodałam zimny kajmak i jeszcze chwilę razem miksowałam.

Jak złożyć ciasto Karmelek?

Na dnie formy, tej samej w której piekł się biszkopt, położyłam jedną część ciasta. Skropiłam je połową naparu z herbaty starając się zrobić to równomiernie. Na ciasto wyłożyłam krem budyniowy i równo go rozsmarowałam. Przykryłam drugą częścią ciasta, lekko dociskając. Drugi blat też skropiłam równomiernie naparem z herbaty. Na ciasto wyłożyłam ubitą śmietanę i rozprowadziłam ją po całej powierzchni. Wierzch posypałam startą czekoladą. Możecie użyć startej czekolady gorzkiej, mlecznej albo karmelowej czy białej. Można też oprószyć ciasto zwykłym kakao.

Gotowe ciasto wstawiłam do lodówki i powinno postać w spokoju kilka/kilkanaście godzin żeby dobrze się schłodziło.  Kroić trzeba ostrym nożem, najlepiej maczanym w gorącej wodzie.

ciasto z kajmakiem, krem kajmakowy, krem karmelowy, ciasto karmelowe, ciasto z kremem, biszkopt z kremem, moje wypieki



4 komentarze:

  1. Wygląda perfekcyjnie :) jak z cukierni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, staram się żeby pokazywane potrawy ładnie się prezentowały

      Usuń
  2. Zaskakujesz Iza! Nie tylko kolejnymi przepisami, ale zmianami na blogu. Muszę opanować nawigację po tych zmianach.:) Bardzo profesjonalnie to wszystko wygląda.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepisy jak przepisy, ale zmiany były konieczne - trzeba było odświeżyć bo myszami zalatywało :D

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger