Babka serowa z twarogiem

Babka z twarogiem jest wilgotna i bardzo smaczna. Sera nie widać i nie wiedząc o nim trudno zgadnąć co zawiera ciasto. 

Babka serowa to szybkie do zrobienia i łatwe ciasto. Idealna babka dla kogoś, kto boi się bab drożdżowych albo takie mu po prostu nie wychodzą. Lekko serowy posmak jest słabo wyczuwalny, ale nadaje babce ciekawej nuty. Polecam serdecznie! 
babka twarogowa, babka z bialym serem, babeczka, baba wielknanocna, wielkanoc, ser bialy, twarog, ciasto twarogowe

Babka serowa z twarogiem

czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina pieczenia
składniki:
  • BABKA SEROWA - 250 g sera białego, półtłustego, dość suchego
  • 3  średnie jajka 
  • 150 g masła extra 
  • 200 g drobnego cukru 
  • 300 g mąki pszennej tortowej  
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego 
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 
  • do formy - 1 łyżeczka masła 
  • 3-4 łyżki bułki tartej 
  • LUKIER - 3/4 szkl. cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
babka serowa, babka twarogowa, babka na twarogu, babka z ciasta serowego, twarog, wielkanoc, baba wielkanocna
Jak zrobić babkę z twarogiem?

Twaróg powinien być dość suchy, ścisły. Ser przełożyłam do wyższej miski. Wbiłam jajka. Dodałam otartą skórkę cytrynową. Zblendowałam na gładką masę bez grudek. Mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia.

Do drugiej miski włożyłam miękkie masło. Miksowałam je przez kilka chwil żeby nabrało puszystości i zrobiło się jaśniejsze. Powoli, partiami, dosypywałam cukier i miksowałam kilka minut. Następnie wlałam masę serowo jajeczną i miksując masę na małych obrotach dodawałam partiami mąkę.

Zobacz przepis na babkę w paski!
przygotowanie ciasta serowego, miksowanie sera i jajek, ciasto serowe, babka z twarogiem Na koniec wlałam sok cytrynowy i wanilię.  Formę na babkę, z kominem, wysmarowałam wewnątrz masłem i wysypałam tartą bułką. Nadmiar bułki wysypałam. Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto, wyrównałam wierzch. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C, grzanie góra/dół.
babka serowa, babka twarogowa, babka z bialym serem, twarog, wielkanoc, babka wielkanocna
Babkę twarogową piekłam 60 minut, ale radzę przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta wbijając w środek drewnianą szpadkę. Jeśli po wyciągnięciu będzie sucha to znak, że ciasto jest wypieczone. Mokre resztki ciasta na patyczku świadczą o tym, że należy wydłużyć czas pieczenia o jakieś 10 minut.
babka serowa, babka wielkanocna, wielkanoc, baba na twarogu, babka z bialym serem, ciasto serowe
Po upieczeniu wyjęłam babkę z foremki i odłożyłam żeby wystygła, stawiając ją na kratce wierzchem do dołu. Cukier puder utarłam z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Posmarowałam nim powierzchnię babki ze wszystkich stron.
baleczka wielkanocna, baba lukrowana, babka z bialym serem, ciasto twarogowe,


13 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podejście do takiej baby, ale jak mi dwa razy nie wyszła, to sobie darowałam - coś nie tak było z przepisem. Muszę spróbować twój, bo bardzo mi się chciało takiej babki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może ser był zbyt mokry? dopiszę, że twaróg powinien być dość suchy

      Usuń
  2. Moja mama robiła kiedyś takie ciasto, nazywało się placek szwedzki :-)
    Przypomniało mi się ostatnio, gdy zastanawiałam się, jaką babkę upiec na Wielkanoc.
    Ten przepis zdecydowanie wygrał w tegorocznym, świątecznym rankingu :-)

    p.s. Super zmiany na blogu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i fajnie, bo to pyszna babka :) dziękuję za miłe słowa!

      Usuń
  3. zrobiłam, wyszła piękna jak u Ciebie:)) , teraz stygnie sobie. Pozdrawiam Świątecznie-Bożena.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przechowuj pod przykryciem i polukruj najlepiej w niedzielę rano

      Usuń
  4. Upiekłam ,w smaku dobre ale wyszedł mi taki zakalec jakiego jeszcze nie widziałam ...
    Nie wiem co źle zrobiłam ale moim zdaniem za dużo mąki ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem zbyt mokry ser i/albo niedopieczona. Od lat nie miałam żadnego zakalca

      Usuń
  5. Z twarogiem jeszcze nie robiłam, musze tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. twaróg nadaje ciastu fajnego kwaskowego posmaku i wilgotności więc babka nie jest sucha i dłużej zachowuje świeżość

      Usuń
  6. Upiekłam babkę ale z ricotta, z włoskiego przepisu. Wyszła pyszna ale trochę opadła, co mi się nie zdarza. Myślę że to dość wilgotny twarożek sprawił.Bardzo smaczna babka.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger