Babka serowa z twarogiem
Babka z twarogiem jest wilgotna i bardzo smaczna. Sera nie widać i nie wiedząc o nim trudno zgadnąć co zawiera ciasto.
Babka serowa to szybkie do zrobienia i łatwe ciasto. Idealna babka dla kogoś, kto boi się bab drożdżowych albo takie mu po prostu nie wychodzą. Lekko serowy posmak jest słabo wyczuwalny, ale nadaje babce ciekawej nuty. Polecam serdecznie!
Babka serowa z twarogiem
czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina pieczenia
składniki:
Twaróg powinien być dość suchy, ścisły. Ser przełożyłam do wyższej miski. Wbiłam jajka. Dodałam otartą skórkę cytrynową. Zblendowałam na gładką masę bez grudek. Mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia.
Do drugiej miski włożyłam miękkie masło. Miksowałam je przez kilka chwil żeby nabrało puszystości i zrobiło się jaśniejsze. Powoli, partiami, dosypywałam cukier i miksowałam kilka minut. Następnie wlałam masę serowo jajeczną i miksując masę na małych obrotach dodawałam partiami mąkę.
Zobacz przepis na babkę w paski!
Na koniec wlałam sok cytrynowy i wanilię. Formę na babkę, z kominem, wysmarowałam wewnątrz masłem i wysypałam tartą bułką. Nadmiar bułki wysypałam. Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto, wyrównałam wierzch. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C, grzanie góra/dół.
Babkę twarogową piekłam 60 minut, ale radzę przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta wbijając w środek drewnianą szpadkę. Jeśli po wyciągnięciu będzie sucha to znak, że ciasto jest wypieczone. Mokre resztki ciasta na patyczku świadczą o tym, że należy wydłużyć czas pieczenia o jakieś 10 minut.
Po upieczeniu wyjęłam babkę z foremki i odłożyłam żeby wystygła, stawiając ją na kratce wierzchem do dołu. Cukier puder utarłam z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Posmarowałam nim powierzchnię babki ze wszystkich stron.
Babka serowa to szybkie do zrobienia i łatwe ciasto. Idealna babka dla kogoś, kto boi się bab drożdżowych albo takie mu po prostu nie wychodzą. Lekko serowy posmak jest słabo wyczuwalny, ale nadaje babce ciekawej nuty. Polecam serdecznie!
Babka serowa z twarogiem
czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina pieczenia
składniki:
- BABKA SEROWA - 250 g sera białego, półtłustego, dość suchego
- 3 średnie jajka
- 150 g masła extra
- 200 g drobnego cukru
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- do formy - 1 łyżeczka masła
- 3-4 łyżki bułki tartej
- LUKIER - 3/4 szkl. cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Twaróg powinien być dość suchy, ścisły. Ser przełożyłam do wyższej miski. Wbiłam jajka. Dodałam otartą skórkę cytrynową. Zblendowałam na gładką masę bez grudek. Mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia.
Do drugiej miski włożyłam miękkie masło. Miksowałam je przez kilka chwil żeby nabrało puszystości i zrobiło się jaśniejsze. Powoli, partiami, dosypywałam cukier i miksowałam kilka minut. Następnie wlałam masę serowo jajeczną i miksując masę na małych obrotach dodawałam partiami mąkę.
Zobacz przepis na babkę w paski!
Na koniec wlałam sok cytrynowy i wanilię. Formę na babkę, z kominem, wysmarowałam wewnątrz masłem i wysypałam tartą bułką. Nadmiar bułki wysypałam. Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto, wyrównałam wierzch. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C, grzanie góra/dół.
Babkę twarogową piekłam 60 minut, ale radzę przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta wbijając w środek drewnianą szpadkę. Jeśli po wyciągnięciu będzie sucha to znak, że ciasto jest wypieczone. Mokre resztki ciasta na patyczku świadczą o tym, że należy wydłużyć czas pieczenia o jakieś 10 minut.
Po upieczeniu wyjęłam babkę z foremki i odłożyłam żeby wystygła, stawiając ją na kratce wierzchem do dołu. Cukier puder utarłam z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Posmarowałam nim powierzchnię babki ze wszystkich stron.
Robiłam kiedyś podejście do takiej baby, ale jak mi dwa razy nie wyszła, to sobie darowałam - coś nie tak było z przepisem. Muszę spróbować twój, bo bardzo mi się chciało takiej babki :)
OdpowiedzUsuńmoże ser był zbyt mokry? dopiszę, że twaróg powinien być dość suchy
UsuńMoja mama robiła kiedyś takie ciasto, nazywało się placek szwedzki :-)
OdpowiedzUsuńPrzypomniało mi się ostatnio, gdy zastanawiałam się, jaką babkę upiec na Wielkanoc.
Ten przepis zdecydowanie wygrał w tegorocznym, świątecznym rankingu :-)
p.s. Super zmiany na blogu ;-)
i fajnie, bo to pyszna babka :) dziękuję za miłe słowa!
Usuńmuszę spróbować!
OdpowiedzUsuńspróbuj! mam nadzieję, że nie pożałujesz
Usuńzrobiłam, wyszła piękna jak u Ciebie:)) , teraz stygnie sobie. Pozdrawiam Świątecznie-Bożena.
OdpowiedzUsuńPrzechowuj pod przykryciem i polukruj najlepiej w niedzielę rano
UsuńUpiekłam ,w smaku dobre ale wyszedł mi taki zakalec jakiego jeszcze nie widziałam ...
OdpowiedzUsuńNie wiem co źle zrobiłam ale moim zdaniem za dużo mąki ...
Moim zdaniem zbyt mokry ser i/albo niedopieczona. Od lat nie miałam żadnego zakalca
UsuńZ twarogiem jeszcze nie robiłam, musze tego spróbować :)
OdpowiedzUsuńtwaróg nadaje ciastu fajnego kwaskowego posmaku i wilgotności więc babka nie jest sucha i dłużej zachowuje świeżość
UsuńUpiekłam babkę ale z ricotta, z włoskiego przepisu. Wyszła pyszna ale trochę opadła, co mi się nie zdarza. Myślę że to dość wilgotny twarożek sprawił.Bardzo smaczna babka.
OdpowiedzUsuń