Jajka z fetą i suszonymi pomidorami
Uwielbiamy jajka pod każdą postacią. Myśląc o wielkanocnym śniadaniu zastanawiam się jakie jajka podam w tym roku. Bo staram się zaskoczyć czymś domowników i zrobić jakieś inne jajka niż zwykle, chociaż do spróbowania.
Dzisiaj do jajek farsz z sera i pomidorów. Wyrazisty w smaku, kremowy, pyszny! Trzeba tylko uważać z fetą, bo czasami jest bardzo słona i wtedy można to złagodzić dodaniem części zwykłego sera białego.
A jakie jajka są Waszymi ulubionymi? Jakie lubicie najbardziej? Może coś mi podpowiecie i spróbuję jajek w nowej odsłonie.
Miłego dnia!
Jajka z farszem serowo-pomidorowym
czas przygotowania: 20 minut
składniki:
Jak zrobić jajka z fetą i pomidorami?
Jajka włożyłam do zimnej wody. Dodałam kilka łyżeczek soli i gotowałam 7 minut, licząc czas od zagotowania wody. Po ugotowaniu szybko schłodziłam je przekładając do bardzo zimnej wody. Ostudzone obrałam ze skorupek i poprzekrawałam na połówki.
Fetę wkruszyłam do miseczki. Pomidory suszone osączyłam z zalewy i posiekałam bardzo drobno. Dorzuciłam do sera i roztarłam dobrze widelcem. Dodałam też nieco śmietany i musztardy żeby masa była bardziej kremowa. Doprawiłam do smaku pieprzem. Soli nie dodawałam, bo feta była wystarczająco słona.
Przygotowaną pastę nałożyłam na połówki jajek. Przybrałam paseczkami suszonego pomidora i posypałam rzeżuchą.
Dzisiaj do jajek farsz z sera i pomidorów. Wyrazisty w smaku, kremowy, pyszny! Trzeba tylko uważać z fetą, bo czasami jest bardzo słona i wtedy można to złagodzić dodaniem części zwykłego sera białego.
A jakie jajka są Waszymi ulubionymi? Jakie lubicie najbardziej? Może coś mi podpowiecie i spróbuję jajek w nowej odsłonie.
Miłego dnia!
Jajka z farszem serowo-pomidorowym
czas przygotowania: 20 minut
składniki:
- 4-6 świeżych jajek
- 100 g sera feta
- 4-6 połówek pomidorów suszonych w oliwie
- 1-2 łyżeczki gęstej śmietany
- 0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej
- do smaku - pieprz czarny, mielony
- dodatkowo - świeże zioła
Jak zrobić jajka z fetą i pomidorami?
Jajka włożyłam do zimnej wody. Dodałam kilka łyżeczek soli i gotowałam 7 minut, licząc czas od zagotowania wody. Po ugotowaniu szybko schłodziłam je przekładając do bardzo zimnej wody. Ostudzone obrałam ze skorupek i poprzekrawałam na połówki.
Fetę wkruszyłam do miseczki. Pomidory suszone osączyłam z zalewy i posiekałam bardzo drobno. Dorzuciłam do sera i roztarłam dobrze widelcem. Dodałam też nieco śmietany i musztardy żeby masa była bardziej kremowa. Doprawiłam do smaku pieprzem. Soli nie dodawałam, bo feta była wystarczająco słona.
Przygotowaną pastę nałożyłam na połówki jajek. Przybrałam paseczkami suszonego pomidora i posypałam rzeżuchą.
Bardzo fajny i prosty przepis, na pewno go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakować 😊
Usuńuwielbiam jajka faszerowane ale nigdy jeszcze nie jadłam z fetą i pomidorkami, na pewno sobie je sprawdzę :)
OdpowiedzUsuńfeta i suszone pomidory bardzo fajnie ze sobą grają :) ja lubię najprostsze jajka faszerowane przetartymi przez sitko żółtkami z dodatkiem drobno pokrojonych, usmażonych pieczarek, a na wierzch czapka z majonezu i szczypiorek, kiedyś, gdy nie byłam wegetarianką, to bardzo też lubiłam jajka z tuńczykiem - do farszu- tuńczyk w sosie własnym, majonez i żółtka. Pozdrawiam, Kasia
OdpowiedzUsuń