Roladki z szynki w galarecie

Jak to się stało, że blog istnieje od kilku lat, a taka szynka w galarecie pojawia się na nim dopiero teraz? Robiłam te roladki tak wiele razy, że aż stały się pospolitym daniem i po prostu nie robiłam im zdjęć. Niewiele brakowało, a tym razem też obyłoby się bez fotek. Pstryknęłam kilka, tak na szybko, bo może jeszcze komuś przyda się taki pomysł na małą przystawkę lub wielkanocne śniadanie

Ja w tym roku nie poszalałam w kuchni z okazji świąt wielkanocnych, bo kilka dni temu położyła mnie do łóżka jakaś paskudna infekcja. Kuruję się cały tydzień intensywnie i już stoję na nogach. Będę żyć i święta odbędą się, chociaż przy nieco skromniej zastawionym niż zwykle stole. Ale na pewno będzie miło i wesoło.

Wam też życzę wesołych, spokojnych i smacznych Świąt!
roladki z szynki z chrzanem, galantyna, galareta, szynka z chrzanem, przystawka, przekaska, ruloniki szynkowe w galaretce, wielkanocne sniadanie
Szynka z chrzanem i szparagami, w galarecie

czas przygotowania: 20 minut + czas stygnięcia wywaru i zastygania galarety
składniki:
  • 7-8 plasterków szynki - u mnie konserwowa, plastry 10x16cm
  • 150 g serka twarogowego, naturalnego, kanapkowego 
  • 3-4 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 czubata łyżeczka majonezu
  • do smaku - sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny 

  • ok. 300 ml wywaru jarzynowego albo jarzynowo-mięsnego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1-2 łyżki octu winnego białego lub jabłkowego
  • ew. 1 białko jaja do sklarowania galarety

  • do przybrania - kilka cienkich szparagów
  • garść mrożonego groszku
  • 1 mała marchewka
Jak zrobić szynkę w galarecie?

Marchewkę obrałam, pokroiłam w niezbyt cienkie plasterki, ugotowałam w wodzie lekko osolonej i z odrobiną cukru. Z krążków marchewki można wyciąć serduszka lub inne kształty - nożem lub dekoratorem. Pod koniec gotowania marchewki dorzuciłam kawałki zielonych, cienkich szparagów i groszek, gotowałam jeszcze 2-3 minuty. Odcedziłam, ale wywar zachowałam. Gdyby wywar był mętny można go sklarować.

Jak klarować galaretę pisałam w przepisie na karpia w galarecie

Mój tego tym razem nie potrzebował więc ponownie go zagotowałam i doprawiłam do smaku octem winnym. Można mocniej posolić wedle smaku, który powinien być dość wyraźny. W gorącym płynie dokładnie rozpuściłam żelatynę. Odstawiłam do ostudzenia.
szynka w galarecie, ruloniki szynkowe z kremem chrzanowym, galantyna, galareta, przekaska, wielkanoc, menu imprezowe
Serek przełożyłam do miseczki. Dodałam tarty chrzan i majonez. Doprawiłam do smaku pieprzem, solą i odrobiną soku z cytryny. Dokładnie wymieszałam. Każdy plaster szynki posmarowałam kopiastą łyżeczka kremu serowo chrzanowego. Zaczynając od krótszego boku zwinęłam w roladkę. Gotowe roladki ułożyłam na półmisku. Obłożyłam gotowanymi warzywami - groszkiem, kawałkami marchewki i szparagów. Całość polałam kilkoma łyżkami płynnej jeszcze galarety i wstawiłam do lodówki żeby nieco schłodzić.

Kiedy reszta wywaru z żelatyną zaczęła tężeć zalałam nim roladki tak żeby wszystkie składniki były pokryte galaretką. Ponownie wstawiłam półmisek do lodówki żeby całość zastygła.




6 komentarzy:

  1. Radosnego Alleluja i kuruj się Izo,pozdrawiam Jadzia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry. Już nic wiecej nie miałam robić! Ale pytam Jak!!! Kiedy kusi Pani takim prostym pięknym cudem. Jestem w trakcie szykowania. Pozdrawiam i Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam je na święta wg twojego przepisu, wyszło świetnie, rodzinka zadowolona. Poleciłam im twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger