Boczniak rowkowanotrzonowy, lejkowaty

Boczniak rowkowanotrzonowy Pleurotus cornucopiae nazywany jest też boczniakiem lejkowatym. Obie nazwy dobrze do niego pasują. Ma lejkowate, muszlowate owocniki z trzonem pokrytym blaszkami i wyglądającym jakby miał bruzdy. Ja spotkałam go niedawno w starym, warszawskim lesie, pozostałości po Puszczy Mazowieckiej. 

Zobacz mój atlas grzybów
boczniaki, grzyby jadalne, grzyb jadalny, gatunek grzyba, jadalniaki, grzybki, lesne, w lesie, na drewnie lisciastym, muszlowaty kapelusz, rowkowany trzon, blaszki zbiegajace, opis gatunku, atlas grzybow

Jak wygląda boczniak rowkowanotrzonowy?

Kapelusz boczniaka rowkowanotrzonowego dorasta do 16 cm średnicy. Początkowo jest wypukły i ma podwinięte brzegi. Z wiekiem rozpościera się, rozpłaszcza i robi lejkowaty, przypominając nieco muszlę. Owocniki są koloru białawego, białobrązowego, płowoochrowego, brązowawego. Powierzchnia gładka i aksamitna. Po deszczu śliska, połyskliwa, kiedy sucha jakby nieco lepka.

Od spodu kapelusza hymenofor blaszkowaty. Blaszki szerokie do 1 cm, różnej długości, w dolnej części i delikatnymi, poprzecznymi połączeniami. Początkowo białe, białawe, z wiekiem kremowe, żółtokremowe. Mocno zbiegające na trzon, często prawie aż do podstawy co sprawia wrażenie, że trzon ma podłużne bruzdy.
boczniak rowkowanotrzonowy, lejkowaty, grzyb jadalny, do zjedzenia, grzybobranie, rzadki, boczniakowate
trzon rowkowany, bruzdowany, blaszki zbiegajace, boczniak lejkowaty, grzyb jadalny, atlas grzybow, w kepkach, gromadnie, jaki to grzyb

Trzon boczniaka rowkowanotrzonowego często dość krótki, może dorastać do 10 cm. Czasami centralny, czasami ustawiony ekscentrycznie w stosunku do kapelusza. Koloru białego lub kremowego. Mocno osadzony w substracie czyli mocno zrośnięty z podłożem, na którym rośnie grzyb. Przez zbiegające na niego blaszki wygląda jakby miał podłużne rowki i nieco siatkowaty wzór.

grzyby jadalne, atlas grzybow, boczniak lejkowaty, boczniaki, boczniakowate, las lisciasty, w lesie lisciastym, na drewnie
boczniaki rowkowanotrzonowe, boczniakowate, jadalne, grzybobranie, puszcza mazowiecka, wystepowanie, jak to grzyb, blaszki, kapelusz, trzon, bruzdy,
Czy boczniak rowkowanotrzonowy jest jadalny? 

Tak, to grzyb jadalny. Miąższ boczniaka lejkowatego jest biały, elastyczny, dość mięsisty i nie zmienia koloru po uszkodzeniu. Zapach mączny, delikatny i przyjemny, smak też łagodny, ale ten grzyb jest zwykle bardziej łykowaty miąższ niż boczniak ostrygowaty.

boczniaki rowkowanotrzonowe, lejkowate, muszlowate, kapelusz grzyba, owocnik, trzon z bruzdami, blaszki zbiegajace, atlas grzybow, grzybobranie, jaki to grzyb, rozpoznawanie grzybow
boczniak lejkowate, boczniak rowkowanotrzonowy, jaki to grzyb, gatunek grzybow, atlas, rozpoznawanie, kolonia, gromada, boczniakowate, grzyb jadalny
Gdzie szukać  boczniaków rowkowanotrzonowych?

Boczniaki rowkowanotrzonowe rosną od kwietnia do listopada. Według jednych źródeł są grzybami rzadkimi, inni twierdzą, że można je spotkać często. Wyrastają w lasach liściastych i mieszanych. Przeważnie rosną w kępkach, tworząc gromady wielu owocników, na drewnie drzew liściastych, najczęściej dębów, wiązów i buków.

gromada grzybow, kepki, atlas, gatunek grzyba, na grzyby, rozpoznawanie, w lesie lisciastym, puszcza mazowiecka, natolin,
boczniak lejkowaty, boczniaki rowkowanotrzonowe, grzyby jadalne, na drewnie liściastym, w lesie, las mazowiecki, puszcza mazowiecka, natolin, grzyby jadalne
źródło:
E. Gerhardt „Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik” 2006 
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
B. Gumińska i W. Wojewoda "Grzyby i ich oznaczanie" 1983
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski” IB PAN, Kraków 2003 

2 komentarze:

  1. Sama nigdy boczniaka nie zbierałam, ale bardzo lubię te grzyby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziko rosnące boczniaki mają dużo więcej smaku niż te hodowlane

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger