Bułeczki piknikowe z grzybami

Bułeczki ślimaczki upiekłam rano i takie pachnące grzybami zapakowałam w koszyk. Zabrałam je ze sobą na  piknik. Umówiłam się z grzybniętymi znajomymi w parku. Dni teraz takie pogodne, że do wieczora można posiedzieć na zielonej trawce.

bulki slimaczki, buleczki zwijane, farsz grzybowy, grzyby lesne, na piknik, przekaski, kosz piknikowy, prowiant na wycieczke, domowe wypieki, buleczki z nadzieniem grzybowym, z grzybkami


Te bułeczki możecie zrobić z takimi grzybami jakie macie. Świeże trzeba poddusić, te pasteryzowane wystarczy podgrzać z resztą składników farszu. Ja miałam jeszcze 1 duży słoik jesiennych łuskwiaków zmiennych i mały słoiczek przesmażonych rydzów. Połączyłam je razem, dodałam trochę warzyw i wyszło naprawdę smacznie. Ostatecznie można zrobić podobne nadzienie z pieczarek, ale nie będzie już takie aromatyczne jak to z grzybów leśnych.
bulki z farszem grzybowym, slimaczki z nadzieniem z grzybow, grzyby lesne, farsz grzybowy, kosz piknikowy, przekaska, domowe pieczywo
Bułeczki ślimaczki z grzybami leśnymi 

czas przygotowania: 90 minut
składniki na 24 sztuki: 
  • CIASTO - 600 g mąki pszennej luksusowej 
  • 100 g masła extra
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 ml mleka
  • 2  średnie jajka 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • FARSZ - ok. 1 l duszonych grzybów leśnych, u mnie pasteryzowane łuszczaki zmienne i rydze 
  • 1 marchew
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 lekko czubate łyżki bułki tartej 
  • do smaku - sól, pieprz, tymianek suszony
  • dodatkowo - 1 jajko, oddzielnie białko i żółtko
  • 1 łyżka mleka 
  • ew. 2 łyżki ziaren sezamu

Jak zrobić farsz grzybowy do bułeczek?

U mnie susza i zebranie świeżych grzybów graniczy z cudem. Ale od czego są zapasy z ubiegłego sezonu? Staram się zawsze trochę zamrozić i zapasteryzować. Jesienią poprzedniego roku też tak zrobiłam i łuszczaki zamknęłam w słoiku. Jak to robię? Świeżo zebrane grzyby oczyszczam dokładnie i szybko płuczę, dokładnie odcedzam. W razie potrzeby kroję na mniejsze kawałki i rydze pokroiłam w paski, ale kapelusiki niedużych łuszczaków zmiennych zostawiłam w większości całe. Grzyby, ok. 500 g, wrzucam do rondla z 2 łyżkami oleju lub masła klarowanego. Gotuję tylko 2-3 minuty aż puszczą wodę i całość zawrze. Przelewam do słoików, zakręcam i pasteryzuję 15-30 minut w zależności od wielkości słoików. Jeśli mam 1-2 słoiki to pasteryzuję tylko raz i po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Większą ilość pasteryzuję jeszcze 2 razy, w odstępach 24 godzin i przechowuję w spiżarni/piwnicy

luszczaki zmienne, rydze, grzyby lesne, farsz grzybowy, nadzienie grzybowe, grzybki, miska grzybow, grzyby pasteryzowane, grzyby w sloikach
Na farsz do bułeczek wzięłam słoik 0,7l pasteryzowanych łuszczaków zmiennych i mały słoiczek 0,15l rydzów. Marchewkę obrałam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju, zeszkliłam cebulę. Dosypałam rozdrobnioną marchewkę i smażyłam razem 2-3 minuty. Dodałam grzyby ze słoików i smażyłam razem kilka minut mieszając i odparowując nadmiar soków. Doprawiłam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i łyżeczką suszonego tymianku. Odstawiłam do ostudzenie, a potem dosypałam jeszcze bułkę tartą w celu związania farszu.

zagniecione ciasto, na buleczki, farsz do bulek, nadzienie grzybowe, pieczemy buleczki, grzybowo
Jak zrobić ciasto na bułeczki zawijane?

Zrobiłam ciasto krucho drożdżowe, z którym bardzo lubię piec różne rzeczy. Jest plastyczne i mimo dodatku drożdży wcale nie trzeba odstawiać go do wyrastania. Zagniatam, wałkuję i nadziewam czym chcę. Farsz może być wytrawny lub słodki.

Do dużego kubka wkruszyłam drożdże. Dodałam cukier, 2 łyżeczki mąki i letnie mleko. Rozmieszałam żeby powstała zawiesina bez żadnych grudek. Odstawiłam ją na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypałam resztę mąki, dodałam sól, słodką paprykę i kawałki zimnego masła. Roztarłam aż tłuszcz połączył się z mąką. Wlałam spieniony zaczyn drożdżowy i wbiłam jajka. Zagniotłam gładkie, elastyczne ciasto. Nie trzeba czekać aż wyrośnie - wałkujemy od razu.

ciasto krucho drozdzowe, nadzienie z grzybow, pieczenie bulek, buleczki domowe, piknikowe specjaly, na wycieczke
Ciasto podzieliłam na 2 mniej więcej równe części. Obie rozwałkowałam na duże prostokąty o wymiarach 25x35cm. Powierzchnię ciasta posmarowałam roztrzepanym surowym białkiem jajka. Na każdym z obu płatów ciasta rozsmarowałam połowę farszu zostawiając wzdłuż jednego dłuższego boku szeroki margines. Zaczynając od drugiego, długiego boku zwinęłam ciasto z farszem w rulon. Niezbyt ścisło, ale też tak żeby całość się trzymała. Bardzo ostrym nożem pokroiłam tę roladę w poprzek na grube plastry. Z każdej rolady wyszło mi 12 kawałków. Roladki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarowałam żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Połowę roladek posypałam czarnym sezamem. Nie muszą leżeć i rosnąć. Można od razu po uformowaniu wkładać je do pieca.

bulki zwijane, buleczki z grzybami, grzybowe zawijasy, grzybki, farsz grzybowy, nadzienie z grzybow, domowa piekarnia
Bułeczki piekłam ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C, grzanie góra/dół, aż wyrosły i ładnie się zrumieniły. Są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je zabrać ze sobą do pracy, do szkoły, na wycieczkę lub podać jako przekąskę na prywatce.

buleczki z farszem grzybowym, slimaki z grzybami, zawijance lesne, lesne smaki, lesne skarby, koszyk piknikowy, przekaski grzybowe
zawijance grzybowe, moje wypieki, bulki z grzybami, slimaczki z nadzieniem grzybowym, grzyby lesne, piknik, wycieczka

4 komentarze:

  1. wyglądają fantatsycznie. zgadzam się, idalne na piknik :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadają się też po prostu do zjedzenia w domu, do pracy czy szkoły

      Usuń
  2. Szpinaczki muszą być naprawdę pyszne. Ja dodałabym jeszcze kapusty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po dodaniu kapusty to już będzie zupełnie inny farsz, ale też można z takim zrobić te bułeczki

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger