Gołąbek zielonawy Russula virescens to chyba mój ulubiony grzyb z rodziny gołąbkowatych. Ma piękny kolor, ale przede wszystkim jest bardzo smaczny, mięsisty i można go przyrządzać na różne sposoby.
Spróbuj gołąbków prosto z patelni - są pyszne!
|
gołąbek zielonawy często ma charakterystyczne spękania na skórce kapelusza |
Smaczna Pyza ostrzega: Przy zbieraniu wszystkich gołąbków o zielonym, zielonkawym,
białozielonym kolorze kapelusza zaleca się szczególną ostrożność. Można
je czasami pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem zielonawym.
Dlatego nigdy nie odcinamy samych kapeluszy grzybów, ale sprawdzamy
podstawę trzonu - muchomor wyrasta z pochwy i ma bulwiastą podstawę
trzonu.
|
młode gołąbki mają kuliste lub kulistołukowate kapelusze |
Gołąbek zielonawy - budowa
Kapelusz gołąbka zielonawego ma średnicę od 3 do nawet 15cm średnicy. Za młodu kulisty, później półkulistołukowaty, z wiekiem rozpościera się. Skórka na powierzchni matowa, bez połysku, często charakterystycznie poletkowo spękana, jakby łuseczkowata, szczególnie podczas okresu bezdeszczowego. Kapelusz zielononiebiaskawy, białozielonawy, żółtawozielonawy, szarozielony, grynszpanowy, z wiekiem blednący. Na karbowanych brzegach kapelusza często jakby guzki i rdzawe plamki. Od spodu kapelusza hymenofor blaszkowaty.
Blaszki gołąbka zielonawego są grube, niezbyt gęste. Często rozwidlone i połączone jakby zmarszczkami. Koloru białego, kremowego, z wiekiem z rdzawymi plamkami, szczególnie na ostrzach.
|
skórka kapelusza gołąbka zielonawego może być jakby łuseczkowata |
|
brzeg kapelusza gołąbka zielonawego jest wyraźnie karbowana |
|
blaszki gołąbka zielonawego są grube i z wiekiem nieco brązowieję |
|
walcowaty trzon gołąbka zielonawego nie ma bulwiastej podstawy ani pierścienia |
Trzon gołąbka zielonawego może dorastać do 12 cm wysokości i 3 cm grubości. Jest walcowaty, początkowo twardy i pełny w środku, z wiekiem kruchy i watowaty. Koloru białego. Na powierzchni za młodu białe, a z wiekiem rdzawe plamki, szczególnie bliżej podstawy.
Miąższ gołąbka zielonawego jest u młodych owocników biały, dość twardy, mięsisty. Z wiekiem kruszeje, robi się porowaty. Po uszkodzeniu nieco brązowieje. Zapach i smak przyjemne, lekko owocowo orzechowe.
Gołąbek zielonawy - przydatność
Gołąbek zielonawy to smaczny grzyb jadalny. Niestety, często nawet młode owocniki bywają zaczerwione. Gołąbki te można smażyć, krótko dusić,gotować, kisić i marynować. Nie polecam do suszenia, bo wtedy mocno się kruszą i mają mało aromatu.
|
gołąbki są bardzo lubiane przez ślimaki i często bywają zaczerwione |
|
ten gołąbek zielonawy ma mało kremowy kapelusz, ale spękana skórka pozwala go rozpoznać |
|
typowe gołąbki zielonawe - piękny, zielony kapelusz z charakterystycznie spękaną skórką |
Gdzie szukać gołąbków zielonawych?
Gołąbki zielonawe to dość pospolite grzyby. Rosną przeważnie od lipca do września, w lasach liściastych i mieszanych. Zwykle można spotkać je pod dębami, ale też pod bukami, grabami czy brzozami. Pojawiają się też czasami pod świerkami. Rosną pojedynczo lub w grupach, w lekkim rozproszeniu.
Gołąbka zielonawego można pomylić z
gołąbkiem białozielonym, ale ten drugi nigdy nie ma spękanej, matowej skórki, jest lśniący nawet gdy suchy. Taka pomyłka jest o tyle bezpieczna, że oba gatunki są jadalne.
żródło:
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 200
B. Gumińska, W. Wojewoda "Grzyby i ich oznaczanie", PWRiL, Warszawa 1985
E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC, Warszawa 2006
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski”, PAN, Kraków 2003
Fajny jest taki poradnik. Sama do tej pory zbierałam tylko prawdziwki, podgrzybki i kurki :)
OdpowiedzUsuńim więcej grzybów jadalnych znam tym większe prawdopodobieństwo , że nie wyjdę z lasu z pustym koszykiem
UsuńPyszny grzybek, u mnie znany jako MAZURKA
OdpowiedzUsuńbardzo ładna nazwa nie znałam takiej
UsuńSzczerze mówiąc nie znałam wcześniej tego rodzaju grzybów, ja bym się bała takich szukać, bo wygląda trochę zdradliwie , może kiedyś przetestuję jak będą gdzieś w sklepie :)
OdpowiedzUsuńgołąbków raczej w oficjalnej sprzedaży nie znajdziesz
UsuńGołąbki odradzam, odkąd przestrzegł mnie przed nimi lekarz. Nie pamiętam, o wywoływanie jakiej choroby się je podejrzewa, ale chyba coś z groźnym zanikiem mięśni. Dopytam się przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńOj, coś Ci się pomyliło. Chodzi zapewne o rabdomiolizę, ale o związek z nią podejrzewa się gąskę zielonkę a nie gołąbki
UsuńJa się boję jeść grzyby;-)
OdpowiedzUsuńale przecież nikt Cię nie zmusza
UsuńNigdy nie zbierałem tych grzybów, bo nie miałem pewności czy są jadalne!
OdpowiedzUsuńi słusznie, nie zbiera się grzybów, których się nie zna
Usuń