Grzyby gatunkami. Gołąbek zielonawy

Gołąbek zielonawy Russula virescens to chyba mój ulubiony grzyb z rodziny gołąbkowatych. Ma piękny kolor, ale przede wszystkim jest bardzo smaczny, mięsisty i można go przyrządzać na różne sposoby. 

Spróbuj gołąbków prosto z patelni - są pyszne! 
 
russula_virescens, gołąbki, grzyby jadalne, grzybek, las, grzybobranie, zbieranie grzybow, na grzyby, grzybnieta, atlas grzybow, jaki to grzyb
gołąbek zielonawy często ma charakterystyczne spękania na skórce kapelusza

Smaczna Pyza ostrzega: Przy zbieraniu wszystkich gołąbków o zielonym, zielonkawym, białozielonym kolorze kapelusza zaleca się szczególną ostrożność. Można je czasami pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem zielonawym. Dlatego nigdy nie odcinamy samych kapeluszy grzybów, ale sprawdzamy podstawę trzonu - muchomor wyrasta z pochwy i ma bulwiastą podstawę trzonu. 

grzyb jadalny, gołąbeczek, zielony grzyb, pyszne grzyby, na grzyby, grzybobranie, atlas grzybow, jaki to grzyb
młode gołąbki mają kuliste lub kulistołukowate kapelusze

Gołąbek zielonawy - budowa

Kapelusz gołąbka zielonawego ma średnicę od 3 do nawet 15cm średnicy. Za młodu kulisty, później półkulistołukowaty, z wiekiem rozpościera się. Skórka na powierzchni matowa, bez połysku, często charakterystycznie poletkowo spękana, jakby łuseczkowata, szczególnie podczas okresu bezdeszczowego. Kapelusz zielononiebiaskawy, białozielonawy, żółtawozielonawy, szarozielony, grynszpanowy, z wiekiem blednący. Na karbowanych brzegach kapelusza często jakby guzki i rdzawe plamki. Od spodu kapelusza hymenofor blaszkowaty.

Blaszki gołąbka zielonawego są grube, niezbyt gęste. Często rozwidlone i połączone jakby zmarszczkami. Koloru białego, kremowego, z wiekiem z rdzawymi plamkami, szczególnie na ostrzach.

golabek zielonawy, golabeczek, golabki, grzyb jadalny, z lasu, grzybobranie, zielony kolor
skórka kapelusza gołąbka zielonawego może być jakby łuseczkowata
skorka, zielony kolor, spekanie, luseczki, golabek zielonawy, morfologia, oznaczanie gatunku, jaki to grzyb
brzeg kapelusza gołąbka zielonawego jest wyraźnie karbowana
blaszki, spod kapelusza, golabek zielonawy, golabki, jaki to grzyby, blaszka, kosz grzybow, po grzybobraniu, rozpoznajemy grzyby
blaszki gołąbka zielonawego są grube i z wiekiem nieco brązowieję
golabek zielonawy, blaszki, hymenofor, cechy charalterystyczne, morfologia, oznaczenie gatunku, gatunek grzyba
walcowaty trzon gołąbka zielonawego nie ma bulwiastej podstawy ani pierścienia
 
Trzon gołąbka zielonawego może dorastać do 12 cm wysokości i 3 cm grubości. Jest walcowaty, początkowo twardy i pełny w środku, z wiekiem kruchy i watowaty. Koloru białego. Na powierzchni za młodu białe, a z wiekiem rdzawe plamki, szczególnie bliżej podstawy.

Miąższ gołąbka zielonawego jest u młodych owocników biały, dość twardy, mięsisty. Z wiekiem kruszeje, robi się porowaty. Po uszkodzeniu nieco brązowieje. Zapach i smak przyjemne, lekko owocowo orzechowe.

Gołąbek zielonawy - przydatność

Gołąbek zielonawy to smaczny grzyb jadalny. Niestety, często nawet młode owocniki bywają zaczerwione. Gołąbki te można smażyć, krótko dusić,gotować, kisić i marynować. Nie polecam do suszenia, bo wtedy mocno się kruszą i mają mało aromatu. 

grzyby jadalne, russula virescens, grzybobranie, do koszyka, prosto z lasu, co to za grzyb, atlas grzybow
gołąbki są bardzo lubiane przez ślimaki i często bywają zaczerwione
smaczny grzyb, grzybobranie, grzyby jadalne, golabeczek, rozpoznawanie grzybow, atlas
golabek zielonawy, slabo wybarwiony, blady, grzyb jadalny, grzybobranie, jakie to grzyby, atlas, prosto z lasu
ten gołąbek zielonawy ma mało kremowy kapelusz, ale spękana skórka pozwala go rozpoznać
golabek zielonawy, zielone grzyby, golabeczki, prosto z lasu, jakie to grzyby, kolorowe grzyby, grzyby jadalne, do gara, kosz grzybow
typowe gołąbki zielonawe - piękny, zielony kapelusz z charakterystycznie spękaną skórką

Gdzie szukać gołąbków zielonawych?

Gołąbki zielonawe to dość pospolite grzyby. Rosną przeważnie od lipca do września, w lasach liściastych i mieszanych. Zwykle można spotkać je pod dębami, ale też pod bukami, grabami czy brzozami. Pojawiają się też czasami pod świerkami. Rosną pojedynczo lub w grupach, w lekkim rozproszeniu.

Gołąbka zielonawego można pomylić z gołąbkiem białozielonym, ale ten drugi nigdy nie ma spękanej, matowej skórki, jest lśniący nawet gdy suchy. Taka pomyłka jest o tyle bezpieczna, że oba gatunki są jadalne. 


żródło:
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 200 
B. Gumińska, W. Wojewoda "Grzyby i ich oznaczanie", PWRiL, Warszawa 1985
E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC, Warszawa 2006
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski”, PAN, Kraków 2003


golabeczek, russula virescens, z lasu, grzyby lesne, grzybobranie, atlas grzybow, jaki to grzyb
golabki spod debu, golabeki zielonawe, las lisciasty, grzyb jadalne, grzybobranie, atlas grzybow, rozpoznawanie grzybow, oznaczenie, jaki to grzyb

golabek zielonawy, golabki zielonawe, grzybobranie, atlas grzybow grzyby jadalne

golabek zielonawy, golabki, grzyby jadalne, las, atlas grzybow, na grzyby, grzybobranie, kosz grzybow, jaki to grzyb

12 komentarzy:

  1. Fajny jest taki poradnik. Sama do tej pory zbierałam tylko prawdziwki, podgrzybki i kurki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. im więcej grzybów jadalnych znam tym większe prawdopodobieństwo , że nie wyjdę z lasu z pustym koszykiem

      Usuń
  2. Pyszny grzybek, u mnie znany jako MAZURKA

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze mówiąc nie znałam wcześniej tego rodzaju grzybów, ja bym się bała takich szukać, bo wygląda trochę zdradliwie , może kiedyś przetestuję jak będą gdzieś w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gołąbków raczej w oficjalnej sprzedaży nie znajdziesz

      Usuń
  4. Gołąbki odradzam, odkąd przestrzegł mnie przed nimi lekarz. Nie pamiętam, o wywoływanie jakiej choroby się je podejrzewa, ale chyba coś z groźnym zanikiem mięśni. Dopytam się przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, coś Ci się pomyliło. Chodzi zapewne o rabdomiolizę, ale o związek z nią podejrzewa się gąskę zielonkę a nie gołąbki

      Usuń
  5. Nigdy nie zbierałem tych grzybów, bo nie miałem pewności czy są jadalne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i słusznie, nie zbiera się grzybów, których się nie zna

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger