Tort świąteczny Choinka

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już myślę o tym co pysznego przygotować na świąteczny stół. W tym roku zaplanowałam, że upiekę pyszny tort i mam nadzieję zaskoczyć gości nie tylko smakiem, ale też kolorem i kształtem deseru. 

torcik, choineczka, ciasto, zielony_krem, deser, bożenarodzenie, święta, cukier_diamant, diamantowa_kuchnia
Świąteczny tort Choinka zaskoczy gości smakiem, kształtem i kolorem

Święta bez domowego ciasta to u nas sytuacja niemożliwa, ale nie piekę co roku zbyt dużo. Oprócz tortu-choinki pewnie będzie jeszcze makowiec i może keks, bo to ulubione ciasta mojej rodziny. Nie zabraknie też drobnych ciasteczek, bo te mogą poleżeć ukryte w szczelnie zamykanych pojemnikach i zawsze znajdą się na nie chętni.

Ale ozdobą stołu ma być słodka Choinka czyli tort przekładany dwoma kremami, z nutą przypraw korzennych i cytrusów. Tort w kolorze zielonym, przybrany jadalnymi bombeczkami. Mam nadzieję, że będzie smakował i wyglądał rewelacyjnie. Jak widzicie na zdjęciach próba generalna już się odbyła i zdradzę, że wypadła bardzo pomyślnie.

A Wy już macie pomysł co upiec na Święta? Może zrobicie właśnie taką słodką Choinkę? Wymaga trochę pracy i czasu, ale poradzicie sobie a efekt WOW gwarantowany!


ciasto_swiateczne, bozenarodzenie, ciasto_z_kremem, zielony_krem, domowe_wypieki
Na kawałek takiego pysznego tortu skusi się każdy, prawda?

 

Świąteczny Tort Choinka


składniki:
  • CIASTO - 10 jajek size M
  • 300 g drobnego cukru 
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g kakao naturalnego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do formy - 1 łyżeczka masła + 1 łyżka mąki tortowej

  • ORANGE CURD - kilka czubatych łyżeczek kremu pomarańczowego Z TEGO PRZEPISU

  • KREM ŚMIETANOWY - 500 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru Diamant (można dodać więcej jeśli wolicie słodsze kremy)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 ml zimnej wody
  • dodatkowo - kilka kropli zielonego barwnika spożywczego w żelu

  • ORZECHY w karmelu - 80 g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru
  • ok. 80 ml wody

  • KULECZKI a'la bombki - ok. 1 szkl. okrawków ciasta
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2-3 łyżki orange curd (link do przepisu wyżej)
  • 30 g drobno posiekanych lub zmielonych łuskanych orzechów włoskich
  •  
  • LUKIER do kuleczek - 30 g białka jajek
  • 150 g cukru pudru Diamant
  • kilka kropli soku z cytryny 

  • DO NASĄCZENIA CIASTA -  200 ml wrzącej wody
  • 2 torebki lub 2 czubate łyżeczki dobrej, czarnej herbaty
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika

  • DODATKOWO - 3 łyżeczki drobnej, kolorowej posypki cukrowej do ozdobienia kuleczek z ciasta
  • 2 łyżeczki cukrowych perełek do posypania tortu

Jak zrobić ciasto do tortu Choinka?


Okrągłą formę, tortownicę, o śr. 32 cm posmarowałam tylko na dnie masłem i posypałam mąką. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia i kakao przesiałam razem do jednej miski. Jajka wybiłam do drugiej miski i zaczęłam ubijać mikserem. Kiedy jaja trochę się spieniły dosypałam cukier i ubijałam intensywnie przez jakieś 10 minut na kogel mogel czyli aż masa stała się gęsta, puszysta, a cukier zupełnie się rozpuścił. Zmniejszyłam obroty miksera do minimum i nie przerywając mieszania partiami dosypywałam mieszankę sypkich składników. Mieszałam krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelałam do naszykowanej tortownicy. Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Przed wyjęciem z pieca sprawdziłam stan ciasta patyczkiem - wbity do dna w środek ciasta i wyjęty powinien być suchy. Zdjęłam obręcz formy i gorące ciasto przełożyłam na blat, na arkusz papieru do pieczenia, kładąc je do góry spodem, delikatnie usunęłam dno formy i zostawiłam tak ciasto do wystudzenia. Ostudzone ciasto przecięłam poziomo na 3 mniej więcej równe części. Następnie ostrym nożykiem obcięłam boki nadając ciastu kształt choinki. Można to zrobić "od ręki" albo wcześniej naszykować szablon z kartonu (narysować na papierze okrąg średnicy 32 cm, takiej jaką ma ciasto, w środku okręgu narysować kształt choinki i wyciąć ją)

Do nasączenia ciasta przegotowałam mocny napar z herbaty, którą zalałam wrzątkiem dosypując przyprawę piernikową. Płyn ostudziłam i przecedziłam.

ksztalt_choinki, forma, formowanie, ciasto_domowe, biszkopt
Z okrągłego bloku ciasta wycinamy kształt choinki

Jak zrobić krem pomarańczowy?


Dokładny przepis na delikatny orange curd, muślinowy krem pomarańczowy, znajdziecie we wcześniejszym wpisie - Orange curd. Do tortu potrzebne będzie ok. 1/3 porcji kremu z tego przepisu, ale jest tak pyszny, że reszta na pewno się nie zmarnuje.

tort_choinka, krem_pomaranczowy, pomarancze, krem_do_tortu
Muślinowy krem pomarańczowy - orange curd

Jak zrobić krem śmietanowy do tortu Choinka?


Żelatynę wsypałam do rondelka, wlałam zimną wodę, zamieszałam i odstawiłam na kilka minut żeby napęczniała, a następnie powoli podgrzewałam mieszając aż żelatyna się rozpuściła, ale nie gotowałam.  Mocno schłodzoną śmietankę wlałam do miski. Ubiłam na sztywno. Dodałam serek mascarpone i trochę cukru pudru do smaku, jeszcze chwilę ubijałam. Do lekko przestudzonej żelatyny dodałam kilka łyżeczek ubitej śmietanki, wymieszałam i przelałam z powrotem do reszty masy śmietanowej, zmiksowałam żeby składniki się połączyły. Mniej więcej połowę kremu, może trochę więcej niż pół, przełożyłam do drugiej miski i zabarwiłam na zielono dodając nieco barwnika spożywczego w żelu. Dokładnie wymieszałam.

orzechy_wloskie, karmel, cukier, dodatek, chrupiace
Orzechy w karmelu dodane do kremu śmietanowego wzbogacą jego konsystencję i smak


Jak zrobić orzechy w karmelu?


Łuskane orzechy włoskie pokruszyłam na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Do rondla wsypałam cukier i wlałam wodę. Podgrzewałam aż cukier się rozpuścił, a syrop zgęstniał i zmienił kolor na bursztynowy. Wtedy wsypałam orzechy i smażyłam kilka chwil, mieszając, aż pokryły się dobrze karmelem. Przełożyłam je na papier do pieczenia, rozsmarowałam i zostawiłam do ostudzenia. Zimne nieco pokruszyłam, bo karmel je pozlepiał.

kuleczki, bombki, ozdoby, lukier, cakeball, cukier_diamant, diamantowa_kuchnia
Z odciętych resztek ciasta można zrobić kuleczki, które ułożone na torcie będą imitować bombki

Jak zrobić lukrowane kulki z ciasta? 


Część resztek ciasta pozostałych po wycięciu kształtu choinki wsypałam do miski i  drobno rozgniotłam widelcem. Dodałam zmielone orzechy włoskie, trochę powideł ze śliwek i trochę orange curd, kremu pomarańczowego. Dokładnie wymieszałam żeby powstała gęsta, wilgotna masa. Rękami uformowałam z niej kilkanaście niewielkich kuleczek.

Białka wlałam do miski. Ubijałam na sztywną pianę dosypując powoli cukier puder i dodając kilka kropli soku z cytryny. Cukier puder Diamant jest idealnie sypki więc nawet nie musiałam go przesiewać. Jest też zupełnie biały więc lukier też jest bielusieńki. W takim śnieżnobiałym, gęstym lukrze obtoczyłam zrobione z ciasta kulki. Odłożyłam je na kratkę i każdą posypałam odrobiną kolorowej posypki cukrowej. Zostawiłam na kilkanaście minut żeby lukier zastygł.

ciasto, warstwa, nasaczanie, napar, herbata, wilgotnosc
Każdy blat ciasta trzeba nasączyć - ja użyłam mocnego naparu herbaty z dodatkiem przyprawy piernikowej
krem_pomaranczowy, warstwa, smarowanie, smak_pomaranczy
Pierwszy, dolny blat ciasta posmarowałam kremem pomarańczowym
smietanka, bialy_krem, orzechy_wloskie, chrupiace, kremowka, warstwa
Drugi blat ciasta posmarowałam białym kremem śmietanowym i posypałam orzechami w karmelu

Jak zrobić świąteczny tort Choinka?


Na desce położyłam pierwszy blat wyciętego w kształt choinki ciasta. Przy pomocy pędzla kuchennego nasączyłam ciasto równomiernie naparem herbaty i po chwili posmarowałam kremem pomarańczowym orange curd, rozprowadzając go po całej powierzchni ciasta, prawie do brzegów. Przykryłam drugim blatem ciasta, też nasączyłam herbatą i lekko docisnęłam. Nie za mocno żeby nie wycisnąć wcześniej nałożonego kremu. Drugi blat posmarowałam połową białego kremu śmietanowego, posypałam karmelowymi orzechami, a te przykryłam resztą białego kremu. Następnie nałożyłam trzeci blat ciasta, lekko docisnęłam, i tak jak dwa poprzednie też nasączyłam naparem herbacianym. Tak przygotowany tort posmarowałam zielonym kremem, smarując zarówno wierzch ciasta jak i wszystkie boki. Najwięcej kremu nałożyłam jednak na górę i nie starałam się aby była to gładka powierzchnia, wręcz przeciwnie.

Na górze tortu rozłożyłam lukrowane kuleczki, które mają imitować bombki. Między kulki rozsypałam trochę cukrowych perełek.

Tort odstawiłam do lodówki na kilka godzin żeby całość dobrze się schłodziła i stężała.

ciasto_domowe, bozenarodzenie, swieta, ozdoba_stolu, deser, cukier_diamant, diamantowa_kuchnia
Tort Choinka pokryłam zielonym kremem śmietanowym

Smaczna Pyza radzi: Tort składam i dekoruję na szklanej płycie, na której będę go podawać, bo przekładanie całości grozi uszkodzeniem. Ale kładąc pierwszy, dolny blat ciasta bezpośrednio na szkle, pod jego boki wsuwam szerokie paski papieru co pieczenia żeby nie ubrudzić płyty kremem, nie pochlapać jej. Takie kawałki papieru łatwo później usunąć, łatwiej niż jeden większy arkusz. 

torcik_swiateczny, choineczka, domowe_wypieki, ciasta, zielony_krem, bozenarodzenie
Tort Choinka będzie ozdobą świątecznego stołu i pysznym deserem




3 komentarze:

  1. Nareszcie przecież cóż to za święta bez Twojej Pyzo pomocy nadrabiaj bo czekamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepisów świątecznych jest na blogu dużo, wybierać jest w czym, u mnie klasycznie do bólu

      Usuń
  2. Wygląda super ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger