Makaron z sosem paprykowo pomidorowym i krewetkami

 Makaron, sos paprykowo-pomidorowy i krewetki. Brzmi dobrze, prawda? A do tego kieliszek dobrego, białego wina. To propozycja na całkiem wykwintną, domową kolację lub obiad.

 Taki makaron z sosem i krewetkami to danie dość proste, a jednocześnie wyrafinowane. Myślę, że każdy z Was da radę je przygotować. Miło jest gotować specjalnie dla kogoś, miło kiedy to dla nas ktoś gotuje. Miło razem posiedzieć i zjeść razem coś pysznego. Z jakiejś wyjątkowej okazji albo tak bez okazji.  Bo każdy dzień może być naszym małym świętem.

makaron_z_krewetkami_w_sosie_paprykowo_pomidorowym
Lubię makaron, krewetki i sos pomidorowy - byłabym bardzo zadowolona gdyby ktoś przygotował takie danie specjalnie dla mnie. Z jakiejś okazji albo bez okazji.

Jakie wino wybrać?

Kto mnie zna ten wie, że jestem niewinna. To znaczy czasami coś przeskrobię, ale na winach się nie znam i rzadko je piję. Czerwonego nie powinnam, ze względów zdrowotnych, a białe czy różowe piję sporadycznie i przeważnie mam problem jakie wybrać. Wiem, że powinno pasować do podawanego jedzenia, ale dla mnie najważniejszym kryterium jest to czy dane wino po prostu mi smakuje czy nie, bez dorabiania zbędnej filozofii. I tu jest chyba problem, bo nieczęsto jakieś naprawdę mi smakuje. Zdecydowanie wolę wina półsłodkie lub deserowe, wytrawne bywają dla mnie często zbyt kwaśne. Ale bywa, że jestem mile zaskoczona i tak było tym razem. Niedawno spróbowałam win Portada i powiem Wam, że bardzo cieszę się, że je poznałam. Dostałam je do degustacji, ale polecam szczerze i jestem pewna, że też je polubicie.

Szukasz dobrego wina? Wybierz wino Portada

Portada to wina portugalskie, z regionu Estremadura leżącego nad brzegami Atlantyku. To wina klasyczne, pasujące na każdą okazję i każdą kieszeń. Zdobyły już wiele nagród i są coraz bardziej popularne, także u nas, co mnie nie dziwi, bo to doskonała jakość w dobrej cenie. Mnie szczególnie przypadło do gustu wino Portada białe, wytrawne. Idealnie zgrało się z moim daniem, na które przepis dziś Wam podaję. Jest świeże, soczyste, ma piękny złocisty kolor i przecudnie pachnie - trochę jabłkami, trochę cytrusami. Świetnie będzie się też komponować z rybami, białym mięsem czy potrawami kuchni orientalnej. Można je również podać jako aperitif.  Bardzo fajne wino do domowego posiłku albo na prezent dla kogoś kogo lubicie.

wino_biale_portada
wino Portada, białe, wytrawne - spróbujcie koniecznie!

 Tak sobie myślę, że skoro dziś Dzień Kobiet to może któryś z czytelników zrobi na kolację właśnie takie danie? Ja wiem, że to święto niektórym źle się kojarzy, ale każda okazja jest dobra żeby świętować. Jestem pewna, że każda kobieta doceni taki smaczny posiłek. 

 Ja mam całkiem przyjemne wspomnienia sprzed wielu lat związane z tym dniem. Miałam 19 lat i pracowałam w dużym sklepie. W Dzień Kobiet sam dyrektor, bardzo przystojny dyrektor, chodził po hali i każdej pracownicy wręczał zestaw złożony z tulipana i paczuszki rajstop. Cmok w rękę był gratis. Dziś to może śmieszne, ale przeszło 30 lat temu te rajstopy to było coś! Ciężko było je upolować w dobie kryzysu. Takie to były czasy... Dziś już w wielu miejscach nie ma zwyczaju świętowania tego dnia. Czy to dobrze czy źle to już sami sobie odpowiedzcie.

No dobra, powspominałam trochę, a teraz zapraszam Was po przepis na coś pysznego.

makaron_z_sosem_i_krewetkami
Dobre jedzenie i dobre wino to zgrany duet


Makaron z sosem paprykowo pomidorowym i krewetkami


czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia papryki (można to zrobić dzień wcześniej)

składniki na 2 porcje:

  • 200g makaronu - u mnie bavette n.13 , ale może być tagliatelle lub inny
  • 250g krewetek - użyłam białych, blanszowanych i mrożonych
  •  
  • SOS - 1 szalotka lub mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili - moja była spora, ale niezbyt ostra
  • 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
  • 100 ml wina Portada, białego wytrawnego
  • 125g papryki czerwonej pieczonej (1 duży strąk lub 2 mniejsze) albo 3 łyżki pasty paprykowej łagodnej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól do smaku
  •  
  • dodatkowo - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 


skladniki_sosu_z_krewetkami
Zanim zaczniecie gotować przygotujcie sobie wszystkie składniki potrawy


Jak zrobić makaron z sosem paprykowo pomidorowym i krewetkami?

Najpierw upiekłam paprykę. Umyty strąk przekroiłam wzdłuż na pół i położyłam przecięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st. C na ok. 30-40 minut. Upieczoną paprykę przełożyłam do miski i szczelnie przykryłam. Odstawiłam żeby przestygła, a następnie usunęłam nasiona i zdjęłam skórkę, miąższ drobno pokroiłam.

Krewetki kupiłam mrożone. Były już obrane (no prawie, zostały im ogonki które usunęłam) i blanszowane. Rozmroziłam je  powoli zostawiając opakowanie na noc na półce w lodówce. Po rozpakowaniu osuszyłam. Na głębokiej patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i obsmażyłam krewetki na mocnym ogniu przez 1, może 2 minuty. Więcej im nie trzeba, mają się tylko zrumienić. Przełożyłam je na talerz, a na patelnię z tłuszczem wrzuciłam pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki i posiekaną papryczkę chili. Smażyłam, mieszając, kilka chwil aż cebula zaczęła się rumienić. Wlałam wino i gotowałam jakieś 2 minuty. Dodałam posiekaną paprykę i wlałam pomidory z puszki. Dusiłam sos 10 minut. W tym czasie nastawiłam wodę na makaron - duży garnek, dużo wody, łyżka soli. Kiedy się zagotowała wrzuciłam makaron i gotowałam kilka minut - odcedziłam jeszcze taki  twardawy, bo dojdzie w sosie. Zostawiłam sobie też trochę wody z gotowania makaronu, na wszelki wypadek gdyby trzeba było nieco rozrzedzić sos.

Kiedy sos paprykowo pomidorowy zgęstniał dodałam sos sojowy, po chwili mascarpone, i jeszcze chwilę gotowałam żeby składniki się połączyły. Doprawiłam do smaku odrobiną soli i miodu, bo niestety pomidory miałam jakieś kwaśne. Po prostu spróbujcie i doprawcie wedle swojego smaku. Można taki sos na tym etapie zblendować żeby był gładki, ale ja tego nie robię, bo nie przeszkadzają mi kawałeczki warzyw. Na koniec do sosu wrzuciłam ugotowany, odcedzony makaron i obsmażone krewetki. Dolałam kilka łyżek wody od makaronu, wymieszałam dokładnie aby sos pokrył kluski i jeszcze dosłownie chwilkę razem dusiłam. 

Porcje makaronu przełożyłam na talerze, sprawiedliwie obdzieliłam krewetkami i posypałam szczodrze natką pietruszki. Podałam z kieliszkiem schłodzonego, białego, wytrawnego wina Portada. To naprawdę było pyszne!

I co? Sami widzicie, że to proste danie. Wszystkie składniki kupicie w każdym markecie i w wielu sklepach osiedlowych. Nawet z pieczenia papryki mogę Was zwolnić jeśli dostaniecie gotową pastę paprykową. 

krewetki_z_makaronem
Pamiętajcie żeby nie rozgotować makaronu!

portada_biale_wytrawne
Portada, wino białe, wytrawne - można podawać jako aperitif albo do dań z ryb, owoców morza, do makaronów, białych mięs, dań kuchni orientalnej.




ZapiszZapisz

6 komentarzy:

  1. Świetny makaronik z krewetkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego !
    Dziekuje,ze piszesz znów na blogu :)
    (nie mam FB :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję, że o mnie nie zapomniałaś. Zobaczymy na ile wystarczy mi zapału, ale mam nadzieję chociaż czasami coś nowego publikować.

      Usuń
  3. Przepis brzmi świetnie. Może spróbuję w następnym tygodniu w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger