Sałatka jajeczna
Wielkanoc to nie tylko jajka. Zobacz inne wielkanocne przepisy!
Pyszna i prosta sałatka jajeczna |
Przyznam, że zawsze byłam jajowa. Jako dziecko nie bardzo mogłam jeść jajka z powodu alergii, ale ta chyba minęła, a ja kocham jajka miłością wielką i nie wyobrażam sobie życia bez nich. Uwielbiam wszelkiego rodzaju jajecznice z różnymi dodatkami, lubię jajka na miękko, na twardo, sadzone i wszystkie inne. Nie przejmuję się za bardzo opiniami czy jajka są zdrowe czy jednak nie, bo zdania na ten temat zawsze były mocno podzielone i zmieniają się diametralnie co jakiś czas. To tak jak z masłem - jedni je kochają, inni wolą margarynę. Moim zdaniem każdy może robić i jeść co uważa za stosowne, jego wybór, póki nie zmusza innych.
Niech więc każdy mówi sobie co chce, nawet to, że moja sałatka jajeczna to niezdrowa bomba cholesterolowa. Ja i tak ją uwielbiam, i uwielbiać będę! Chcecie przepis?
uwielbiam tę sałatkę jajeczną i Wy też ją polubicie |
Zobacz przepisy na kolorowe i pyszne jajka faszerowane!
- Jajka z pieczarkami i zielonym groszkiem
- Jajka z fioletową pastą i curry
- Jajka z kozim serem i burakiem
- Jajka z ziemniakami i śledziem
- Jajka z marchewką i pekanami
- Jajka z fetą i suszonymi pomidorami
- Jajka z wędzonymi szprotkami
- Jajka z boczniakami i orzechami
Sałatka jajeczna
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
- 10 świeżych jaj kurzych
- 1 puszka kukurydzy konserwowej 400g
- pęczek szczypiorku
- 1 mała lub 1/2 większej cebuli czerwonej
- 1 łyżka musztardy, użyłam chrzanowej
- 3-4 łyżki majonezu
- do smaku: sól, pieprz czarny świeżo mielony
do przygotowania sałatki z jajek potrzeba jajek i kilku składników, które na pewno macie w domu |
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w bardzo zimnej wodzie i obrałam ze skorupek. Pokroiłam w grubą kostkę, ale może też być drobniej jeśli tak wolicie, wsypałam do miski. Kukurydzę dokładnie osączyłam z zalewy, dodałam do jajek. Cebulę pokroiłam dość drobno, szczypiorek posiekałam, dosypałam do poprzednich składników. Dodałam majonez, musztardę i wymieszałam delikatnie. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
I to wszystko co trzeba zrobić więc jak widzicie jest to szybka, i tak jak mówiłam, prosta sałatka. Można ją jeść zaraz po przygotowaniu, ale jak postoi kilka godzin w lodówce i smaki się przegryzą to będzie jeszcze lepsza.
Wielkanoc bez jajek? niemożliwe! |
Pyszna sałatka ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znów Pani zaczęła publikować przepisy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń