Grzyby gatunkami. Gąska niekształtna - gąska siwa

Grzyby gatunkami. Gąska niekształtna - gąska siwa

Gąska niekształtna Tricholoma portentosum to bliska kuzynka gąski zielonki i często spotykam oba gatunki rosnące blisko siebie, w tym samym czasie, bo lubią swoje towarzystwo. Gąski pojawiają się jesienią w lasach sosnowych, na piaszczystym podłożu, pośród mchów i porostów. Czasami można je zbierać jeszcze w grudniu.

Gąska niekształtna często nazywana jest gąską siwą, siwiatką, siwką, gąską szarą, siwuszką bądź siwulą. Jeśli znacie jeszcze inne, regionalne jej nazwy to chętnie je poznam.

W październiku rośnie jeszcze sporo różnych grzybów więc trzeba się ciepło ubrać i ruszyć z koszykiem do lasu. Udanego grzybobrania! 

gaska siwa, gaska nieksztaltna, siwula, grzyby jadalne, atlas grzybow, jaki to grzyb, grzybobranie
gaski nieksztaltne, siwki, siwule, gaski siwe, grzyby jadalne, grzybobranie, na grzyby, atlas grzybow, jaki to grzyb



Rosół z prośnianek

Rosół z prośnianek

Dzisiaj zupa, która zaskakuje smakiem. Rosół albo polewka z grzybów. Taka czysta zupa grzybowa, postna i bardzo prosta. Robi się ją z kilku składników, bez mięsa i bez warzyw. Dziwne? Trochę tak, a jednak zapewniam Was, że smakuje jak lekki rosół. Kiedy pogrzebałam w starszych recepturach okazało się, że jest dobrze znana na Kurpiach, a ja przecież po Babci ze strony Mamy Kurpianka jestem! 

Gdzie leżą Kurpie?

Zrobiłam mały test. Zapytałam znajomych gdzie leżą Kurpie, gdzie znajduje się region kurpiowski, i wiecie co? Mało kto umiał dobrze odpowiedzieć. A Wy wiecie? No to trochę geografii. Kurpiami nazywa się krainę leżącą w Puszczy Zielonej nazywanej Kurpiowską, w dorzeczu rzeki Narwi. Dokładnie między Narwią a dawnymi Prusami Wschodnimi. Od wschodu ogranicza ją rzeka Pisa, od zachodu Orzyc. Dzisiaj Kurpie są na pograniczu trzech województw, mazowieckiego, podlaskiego i warmińsko-mazurskiego. 

polewka z gasek, gaski zielonki, gaska zielona, prosnianki, kuchnia regionalna, kurpie, zupa kurpiowska, domowe jedzenie, zupa dnia, rosolek grzybowy, grzyby, grzyb, zieleniatki



Purchawica a'la pizza

Purchawica a'la pizza

Na czasznicę/purchawicę polowałam od kilku lat. Rozglądałam się uważnie w miejscach gdzie można ją spotkać i na pewno jej nie przeoczyłam bo to grzyb bardzo okazały. Na łąkach i w przydrożnych rowach wypatrujcie białej kuli wyglądającej jak piłka. Będzie ją widać z daleka.

Wracając z tegorocznego urlopu z Podlasia jechaliśmy jak zwykle przez lasy, pola i łąki. Żarłoczek aż się przestraszył kiedy w pewnym momencie krzyknęłam głośno "stój!". Natychmiast dał po hamulcach myśląc, że coś mi się stało i potrzebuję pomocy, a ja jak oparzona wypięłam się z pasów i wyskoczyłam z auta. Pobiegłam kilkadziesiąt metrów wstecz i wskoczyłam do rowu a potem hyc, na łąkę. Nawet się nie obejrzałam, ale kilka minut później minę miał jeszcze tak samo zabawnie zdziwioną z zaskoczenia kiedy zobaczył jak niosę duże, białe coś.

mini pizza grzybowa, grzyby jadalne, grzyb, czasznica olbrzymia, purchawka, zapiekanka grzybowa
mini pizza na plastrze czasznicy olbrzymiej



Nalewka podlaska. Podlasianka według Smacznej Pyzy

Nalewka podlaska. Podlasianka według Smacznej Pyzy

Nalewka podlaska powstała dość spontanicznie z tego co sama zebrałam w ogrodzie, lesie i na łące podczas mojego ubiegłorocznego jesiennego urlopu. Ponieważ wyszła bardzo smaczna to w tym roku nastawiłam jej już więcej. 

Zajrzyjcie koniecznie do działu PRZETWORY - znajdziecie tam wiele przepisów nie tylko na nalewki, ale też na przetwory z grzybów, owoców i warzyw.

Do nalewki podlaskiej trafiło trochę owoców czeremchy - trochę bo ubiegłej jesieni nie było jej dużo na Podlasiu. W ogrodzie, na jednym krzaczku, dojrzało zaledwie kilkanaście niedużych owoców pigwowca, zebrałam i do słoja! Miałam też trochę winogron z ogrodu sąsiadki, pani Lidy i wszystkie te owoce przeznaczyłam właśnie na nalewkę, a że zostały zebrane na Podlasiu to i nalewka podlaska. Nawet mięta jest z tamtejszego ogrodu, zebrana przydała się do nalewek, na syrop, a ususzona też na herbatkę  i do pierniczków.

Tak więc mamy pełną smaków, o intensywnym kolorze i zapachu nalewkę "Podlasiankę". Jest wyjątkowa pod każdym względem i po prostu pyszna. Z Podlasia pochodzi też moja pyszna i wyjątkowa nalewka lipowa - pamiętajcie o niej na wiosnę!

nalewki domowe, czeremcha, owoce, pigwowiec, winogrona, podlasie, przetwory, butelka, alkohol, spizarnia, spirytus, wodka, mieta


Kołpaki z papryką w pomidorach

Kołpaki z papryką w pomidorach

Kolejne słoiki z przetworami grzybowymi w mojej spiżarni to coś co można zjeść zarówno na zimno jak i na gorąco. To pyszna sałatka z płachetką zwyczajną, kołpakowata, którą można podgrzać i podać jak leczo. 

Malutkie kołpaki nadają się idealnie do marynowania! 

Płachetki to bardzo smaczne grzyby, które można wykorzystywać na wiele sposobów. Niedługo pokażę Wam, że można je tez zakisić, ale to za kilka dni. Warto płachetki po prostu zapasteryzować w słoikach żeby mieć ich zapas do różnych dań.  Dzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na grzyby z papryką i cebulą w sosie pomidorowym, z dużą ilością przypraw. Jeśli chcecie możecie poeksperymentować z użyciem w tym przepisie innych grzybów bo myślę, że nie tylko kołpaki sprawdzą się doskonale w tej wersji.

Płachetki można też suszyć, ale trzeba to robić szybko żeby nie zdążyły przyjąć gości i zrobaczywieć.


niemki z warzywami, turki w pomidorach, leczo z grzybami, plachetka zwyczajna, kolpaki z papryka, grzyby z warzywami w pomidorach, przetwory, domowe wyroby, grzybki, salatka grzybowo warzywna




Przetwory - słoiki i ich przygotowanie do użycia

Przetwory - słoiki i ich przygotowanie do użycia

Może się wydawać, że domowe przetwory to temat odchodzący w zapomnienie, ale nic bardziej mylnego. Mimo, że mamy dzisiaj w sklepach mnóstwo gotowych dżemów, sałatek czy marynat to wiele gospodyń woli zrobić własne zapasy na zimę.

Przetwory robiły nasze Babcie i Mamy, i to najczęściej od nich przejmujemy przepisy i kuchenne triki.  Dobrze jeśli zdążymy nauczyć się choćby podstaw zanim nas opuszczą. Ja takiej szansy nie miałam więc uczyłam się przede wszystkim od znajomych i z książek. Dzisiaj często podpowiadam młodszym koleżankom co i jak. No i obdarowuję rodzinę, znajomych, już gotowymi przetworami, bo na takie chętnych jest zawsze mnóstwo. Wszyscy wiedzę, że niby można wszystko kupić, ale co domowe to domowe.

Jak możecie zobaczyć w zakładce Przetwory, robię bardzo różne rzeczy z warzyw, owoców i grzybów. Czasami wekuję też mięso, ale to sporadycznie. Staram się przy każdym przepisie pisać jak utrwalam zawartość słoików, ale ciągle dostaję mnóstwo pytań dotyczących w czym robić przetwory i jak je przygotowywać więc postanowiłam napisać specjalny poradnik. Dzisiaj część pierwsza czyli jak przygotować słoiki na przetwory.

kompot jablkowy, sloiki na przetwory, sloiki twist off, sloik z zakretka, szklane sloiki, tescoma, della casa, jak sterylizowac sloiki, przygotowanie sloikow
domowe przetwory powinny być w każdym domu bo robiąc je sami wiemy co jemy i mamy zapasy pod ręką



Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger