Jesienna bubble coffee z mlekiem

Jesienna bubble coffee z mlekiem

Jesień dookoła. Czas pożegnać klapki i koszulki z krótkim rękawem. Na straganach piętrzą się stosy jesiennych owoców - moich ukochanych śliwek węgierek, gruszek i wielu odmian jabłek. Dojrzały dynie i przepięknie kwitną wrzosy. W weekend można wybrać się do lasu na kolejne grzybobranie i przy okazji dotlenić się po tygodniu spędzonym w przesiąkniętym spalinami mieście. 

Po powrocie przyda się jakaś rozgrzewająca zupa, najlepiej oczywiście grzybowa, ale potem chętnie zawsze wypiję dobrą kawę. Wcale nie musi być gorąca, przecież  dni jeszcze ciepłe. Może być jednocześnie napojem i deserem, bo czasami można pozwolić sobie na więcej przyjemności niż zwykle i nie myśleć ciągle o kaloriach. Te zresztą doskonale spala się w lesie zbierając grzyby więc utracone można uzupełnić, prawda?

kawa z kuleczkami tapioki, perelki tapioki, napoj kawowy, deser kawowy, kawa zbozowa, inka, napoje, kawusia



Rydze kiszone z solą i cebulą

Rydze kiszone z solą i cebulą

Kiszone rydze to smak, którego prawie nie pamiętam. Jadłam je wiele lat temu i później nie miałam już okazji. Po prostu nie spotkałam mleczaja rydza w takiej ilości żeby zakisić je choćby w niedużym słoiku. Tradycyjnie kisi się je w beczkach albo kamionkowych, dużych garnkach, ale o tym to już w ogóle mogłam zapomnieć bo u mnie takich ilości tych grzybów nigdy nie spotkałam. 

Spróbuj makaronu z rydzami - to pyszne danie!  

W tym roku na Podlasiu rydze pojawiły się może niezbyt masowo, ale i tak było ich więcej niż  poprzednich latach. Udało mi się nazbierać ich tyle żeby część ukisić, a resztę zamarynować i usmażyć. Za kiszonymi tęskniłam i cieszę się, że znowu będę mogła je jeść. Najgorsze jest to czekanie aż się zakiszą!

Rydze kisi się inaczej niż kurki, które kisiłam w solance. Do kiszenia można wykorzystać rydze większe, nawet te, które się połamią podczas zbierania czy czyszczenia. Małe odłóżmy do marynaty, a większe warto zakisić. Kisi się zwykle same kapelusze, ale trzonki też się nadają. Trzeba je jednak najpierw przyciąć i pokroić w plasterki żeby później łatwiej układało się je w naczyniu.

mleczaj rydz, kiszone grzyby, rydzyki kiszone, kiszonki, fermentacja, rydze z sola i cebula, przetwory, sloiki, grzyby lesne, grzybobranie



Miodówki marynowane w occie jabłkowym

Miodówki marynowane w occie jabłkowym

Miodówki to nic innego jak maślaki pstre. Moja Babcia mówiła na nie jakubki, a słyszałam jeszcze inne nazwy - m.in. hubanki, bagniaki, pociechy, muchowiki czy siniaki. 

Znam jakubki od dawna. Zbierałam je już prawie samodzielnie jako dziecko, podczas wakacji w Mikoszewie, bo kiedy raz je poznasz, nie pomylisz z żadnymi innymi. Rzadko spotykam zaczerwione miodówki i bardzo sobie je cenie za smak i konsystencję. Pięknie pachną, nie tylko świeże, ale też suszone. Rozglądajcie się za tymi uroczymi grzybkami pod sosnami, bo występują właśnie w ich sąsiedztwie.

Maślaczki pstre są świetne do zupy - uwielbiam krupnik z dodatkiem jakubków

Małe jakubki idealnie nadają się do zamarynowania. Pozostają jędrne i są bardzo smaczne. Tym razem zamarynowałam je w zalewie z octu jabłkowego.

grzybki marynowane, bagniaki, hubanki, siniaki, jakubki, sloiki, przetwory, grzyby, zakaski, marynata, ocet jablkowy



Kołpaki marynowane po podlasku

Kołpaki marynowane po podlasku

Marynowanie grzybków to żadna filozofia. Byle tylko rosło ich dużo i było co marynować! 

Do marynowania nadają się chyba wszystkie gatunki grzybów jadalnych, ale nie wszystkie są równie smaczne. Płachetki kołpakowate sprawdzają się świetnie i wiele osób ceni je nawet bardziej od borowików. Do słoików przeznaczamy grzyby małe, takie na jeden kęs. Będą najbardziej jędrne i będą się ładnie prezentować jako dodatek do pieczonych  mięs czy wędlin.

Kołpaki go grzyby blaszkowe i miejscami dość pospolite. Można je nie tylko marynować, ale też dusić, gotować i smażyć. Zupa z płachetkami jest bardzo smaczna. Jednak kołpaki można pomylić z niektórymi niejadalnymi zasłonakami więc trzeba być pewnym co się zbiera. Najlepiej, przynajmniej pierwszy raz, zbierać je pod okiem kogoś kto je dobrze zna i potwierdzi, że zbieramy właśnie te grzyby.

niemki, turki, grzyby marynowane, przetwory, sloiki, zaprawa grzybowa, grzyby w occie, zalewa do grzybow, marynata do grzybow, zalewa octowa,



Zupa kalafiorowa na kwaśno

Zupa kalafiorowa na kwaśno

Prosta zupa z kalafiorem, którą ugotowałam spontanicznie. Jestem zupiarą i często gotuję różne zupy z tego co po prostu mam pod ręką, dopasowując dostępne składniki tak żeby było pysznie. Ma być szybko i łatwo. Ta kwaśna kalafiorowa podbiła moje serce natychmiast i na pewno będę wracać do tego dość banalnego przepisu. 

Najczęściej kalafiora zwyczajnie gotuję albo piekę. Lubimy bardzo tego kwiatka i w sezonie letnim często gości na naszym stole. Chętnie dorzucam go do różnych zup jarzynowych albo robię kalafiorową surówkę. To bardzo wdzięczny produkt, zdrowy i smaczny.

A Wy, lubicie kalafiora? W jakiej postaci najbardziej?

zupa z kalafiora, kalafior, marchewka kiszona, warzywa, domowe jedzenie, smacznie i tanio, prosta zupa



Szaszłyki  z wątróbki, gruszki i boczku

Szaszłyki z wątróbki, gruszki i boczku

We wrześniu to już pewnie ostatnie grillowanie, szczególnie w moim wykonaniu. Tylko sporadycznie mam okazje grillować, ale w tym roku kilka razy się udało. Jeśli ktoś ma ogródek czy taras z grillem to być może jeszcze coś wrzuci na ruszt, jeśli pogoda pozwoli.

Ja zwykle wrzucam na grilla mało skomplikowane i mało pracochłonne dania bo to ma być przyjemność pod każdym względem. Ma być prosto i nieco leniwie. Tym razem zrobiłam szaszłyki z wątróbką i gruszkami. Ciekawa byłam jak zareagują biesiadnicy na takie połączenie, ale coś czułam, że będzie smacznie. I nie pomyliłam się. Przecież wątróbka doskonale łączy się z wędzonym boczkiem i owocami.

szaszłyki z grilla, grill, grillowanie, gruszki, watrobka z kurczaka, ruszt, z rusztu, pieczona watrobka, lato



Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger