Bardzo łatwy placek kakaowy z malinami

To niewiarygodne w jakim tempie Żarłoczki pochłaniają słodkości. Jak nie ma jakiegoś ciasta w domu to chodzą i zaglądają we wszystkie zakamarki szukając łakoci a batoniki czy kupne ciasteczka ciężko u nas znaleźć. Rozpuściłam towarzystwo to teraz mam . . .

Ale jakoś dzisiaj nie miałam natchnienia do wypieków więc zrobiłam szybkie ciasto z sezonowymi owocami. Ciekawe czy do jutra wystarczy . . .



składniki:
  • 450g mąki pszennej luksusowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 150 g roztopionego masła albo margaryny
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 5 czubatych łyżeczek kakao naturalnego
  • ok. 15 dkg świeżych malin

lukier:
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki syropu malinowego
  • troszkę gorącej wody

sposób przygotowania: Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewałam przestudzony tłuszcz, mleko i dosypywałam suche składniki. Gdy wszystko się ładnie połączyło przelałam całość do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką - tortownica śr. 26 cm. Na wierzchu gęsto ułożyłam maliny. Piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gdyby wierzch zanadto się przypiekał można przykryć ciasto arkuszem folii aluminiowej.

Po wystudzeniu wierzch polałam lukrem utartym z cukru pudru, soku i odrobiny wody. Posypałam cukrem perlistym.

2 komentarze:

  1. Proszę zostawić dla mnie choć jeden kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo proszę, leży w kuchni przykryte michą żeby nie wyschło a że młodszego Żarłoka nie ma to chyba nikt w nocy nie zje :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger