wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 4 lipca 2011

Łatwy placek z rabarbarem

Jakoś nie pamiętam z dzieciństwa ciasta z rabarbarem - Babcia nie piekła takiego na pewno.

I ja też omijałam go szerokim łukiem nie bardzo wiedząc jak się do niego zabrać. Ale gdy przyszedł sezon skusiłam się na kilka łodyg z pięknej, zielono różowej sterty na straganie - a co tam! przecież dam radę, nie? I tak powstał prosty placek z rabarbarem, co którego będę wracać co roku.




składniki:

  • 5 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąka pszenna luksusowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gram masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 4-5 dorodnych łodyg rabarbaru

  • kruszonka: 50 gram masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru

sposób przygotowania: Rabarbar umyłam, osuszyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki m/w 2 cm długości. Składniki kruszonki roztarłam palcami aż się połączyły, przesypałam do torebki foliowej i włożyłam do lodówki. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając wlałam cienkim strumieniem rozpuszczone, przestudzone masło. Miksując dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 2-ma szczyptami soli. Dolałam też maślankę i ekstrakt waniliowy. Ciasto przelałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie blacha 25x35cm.. Na wierzchu ułożyłam gęsto kawałki rabarbaru i posypałam grudkami kruszonki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 45 min.. Było słodko - kwaśno i bardzo pysznie!

do odmierzania składników użyłam szkl. poj. 220 ml

23 komentarze:

  1. Pyszne ciasto, dzisiaj zrobiłam i już prawie zjedzone:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszny placek :) polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne..super przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry, zrobiłam ostatnio i gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. nie mam maślanki mogę dać mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maślanka jest bardziej gęsta niż mleka i kwaśna - nadaje innego smaku i w połączeniu z proszkiem do pieczenia powoduje, że ciasto lepiej rośnie. Jeśli mleko to zsiadłe - ze zwykłym, słodkim nie próbowałam - może masz kefir albo jogurt naturalny ? jeśli jednak nie i zdecydujesz się jednak zaryzykować ze zwykłym mlekiem to nie dodawaj od razu całej ilości bo ciasto może wyjść za rzadkie

      Usuń
  6. Uwielbiam to ciasto :)
    Moja babcia robiła je zawsze w sezonie z różnymi owocami.Z rabarbarem, truskawkami albo owocami leśnymi.Szybko, prosto i przepysznie.
    Pozdrawiam
    Piotr P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo to właśnie takie letnie ciasto - szybko się robi i dodajesz owoce jakie akurat są :) pozdrawiam, Piotrze

      Usuń
  7. Pyszne ciasto, pięknie wyrosło. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, również pozdrawiam !

      Usuń
  8. ciasto super! Wyszło bez problemów, pycha:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo :) również pozdrawiam !

      Usuń
  9. Przepraszam, a czym zastapic ekstrakt z wanilii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo pasty waniliowej jakiej najczęściej używam równa się ziarenkom zeskrobanym ze środka jednej laski wanilii

      Usuń
  10. A te jajka to razem do ubijania z zoltkiem czy osobno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jajka całe tzn. razem białka i żółtka, wybite tylko oczywiście ze skorupek :)

      Usuń
  11. Piekłam na niedzielę i wszystkim bardzo smakował,znikął błyskawicznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pani Pyzo,
    Pani przepisy jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Z przyjemnością wracam do tego miejsca.
    Dziś spróbuje swoich sił w pieczeniu placka.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zatem trzymam kciuki i czekam na wieści - może zrobisz i przyślesz zdjęcie swojego ciasta ?

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...