Łatwy placek z rabarbarem
Jakoś nie pamiętam z dzieciństwa ciasta z rabarbarem - Babcia nie piekła takiego na pewno.
I ja też omijałam go szerokim łukiem nie bardzo wiedząc jak się do niego zabrać. Ale gdy przyszedł sezon skusiłam się na kilka łodyg z pięknej, zielono różowej sterty na straganie - a co tam! przecież dam radę, nie? I tak powstał prosty placek z rabarbarem, co którego będę wracać co roku.
składniki:
sposób przygotowania: Rabarbar umyłam, osuszyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki m/w 2 cm długości. Składniki kruszonki roztarłam palcami aż się połączyły, przesypałam do torebki foliowej i włożyłam do lodówki. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając wlałam cienkim strumieniem rozpuszczone, przestudzone masło. Miksując dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 2-ma szczyptami soli. Dolałam też maślankę i ekstrakt waniliowy. Ciasto przelałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie blacha 25x35cm.. Na wierzchu ułożyłam gęsto kawałki rabarbaru i posypałam grudkami kruszonki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 45 min.. Było słodko - kwaśno i bardzo pysznie!
do odmierzania składników użyłam szkl. poj. 220 ml
I ja też omijałam go szerokim łukiem nie bardzo wiedząc jak się do niego zabrać. Ale gdy przyszedł sezon skusiłam się na kilka łodyg z pięknej, zielono różowej sterty na straganie - a co tam! przecież dam radę, nie? I tak powstał prosty placek z rabarbarem, co którego będę wracać co roku.
składniki:
- 5 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 szklanki mąka pszenna luksusowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gram masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki maślanki
- 4-5 dorodnych łodyg rabarbaru
- kruszonka: 50 gram masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
sposób przygotowania: Rabarbar umyłam, osuszyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki m/w 2 cm długości. Składniki kruszonki roztarłam palcami aż się połączyły, przesypałam do torebki foliowej i włożyłam do lodówki. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając wlałam cienkim strumieniem rozpuszczone, przestudzone masło. Miksując dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 2-ma szczyptami soli. Dolałam też maślankę i ekstrakt waniliowy. Ciasto przelałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie blacha 25x35cm.. Na wierzchu ułożyłam gęsto kawałki rabarbaru i posypałam grudkami kruszonki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 45 min.. Było słodko - kwaśno i bardzo pysznie!
do odmierzania składników użyłam szkl. poj. 220 ml
Pyszne ciasto, dzisiaj zrobiłam i już prawie zjedzone:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny placek :) polecam !!!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
Usuńpyszne..super przepis
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńBardzo dobry, zrobiłam ostatnio i gorąco polecam.
OdpowiedzUsuńprosty placek, ale smakowity :)
Usuńnie mam maślanki mogę dać mleko?
OdpowiedzUsuńmaślanka jest bardziej gęsta niż mleka i kwaśna - nadaje innego smaku i w połączeniu z proszkiem do pieczenia powoduje, że ciasto lepiej rośnie. Jeśli mleko to zsiadłe - ze zwykłym, słodkim nie próbowałam - może masz kefir albo jogurt naturalny ? jeśli jednak nie i zdecydujesz się jednak zaryzykować ze zwykłym mlekiem to nie dodawaj od razu całej ilości bo ciasto może wyjść za rzadkie
UsuńJa często robię ten placek ze zwykłym mlekiem i daję go tyle, ile w przepisie jest maślanki. Wychodzi ok, może tylko z 5 minut dłużej trzymam w piekarniku (test patyczka). Ogólnie - jest to mój ukochany przepis na bazę placków z każdymi owocami, uwielbiamy go z rodziną. Szkoda tylko, że teraz będziemy sobie mogli rzadziej na tę przyjemność pozwolić, gdy masło kosztuje już prawie tyle, co krowa :(
Usuńbez przesady, jeszcze aż tyle nie chociaż faktycznie jest coraz droższe... ja na pewno nie zamienię masła na margarynę, najwyżej będę mniej piekła
UsuńUwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła je zawsze w sezonie z różnymi owocami.Z rabarbarem, truskawkami albo owocami leśnymi.Szybko, prosto i przepysznie.
Pozdrawiam
Piotr P.
bo to właśnie takie letnie ciasto - szybko się robi i dodajesz owoce jakie akurat są :) pozdrawiam, Piotrze
UsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, pięknie wyrosło. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, również pozdrawiam !
Usuńciasto super! Wyszło bez problemów, pycha:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo :) również pozdrawiam !
UsuńPrzepraszam, a czym zastapic ekstrakt z wanilii?
OdpowiedzUsuń1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo pasty waniliowej jakiej najczęściej używam równa się ziarenkom zeskrobanym ze środka jednej laski wanilii
UsuńA te jajka to razem do ubijania z zoltkiem czy osobno
OdpowiedzUsuńjajka całe tzn. razem białka i żółtka, wybite tylko oczywiście ze skorupek :)
UsuńPiekłam na niedzielę i wszystkim bardzo smakował,znikął błyskawicznie.
OdpowiedzUsuńPani Pyzo,
OdpowiedzUsuńPani przepisy jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Z przyjemnością wracam do tego miejsca.
Dziś spróbuje swoich sił w pieczeniu placka.
Pozdrawiam :)
zatem trzymam kciuki i czekam na wieści - może zrobisz i przyślesz zdjęcie swojego ciasta ?
UsuńA czy mogę dodać inne owoce? Truskawki, maliny, borówki lub jabłka?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można do tego ciasta wykorzystać inne owoce
Usuń